[半毒遊] 2019.5 名古屋大阪遊記

531 回覆
40 Like 5 Dislike
第一次打遊記屌得細力啲

話說平時同屋企去都鍾意有兩三日自己去鐵膠遊,
(之後去九州個次就係,睇下有冇時間打)
1月個陣見UO機票做緊買去送回就買咗機票,
然後就達成人生第一次自己去旅行

DAY1: FLIGHT OF DREAMS打卡 + 鰻魚飯
DAY2: 水族館 + 磁浮館 + 味噌豬排
DAY3: TOYOTA MUSEUM + 少少鐵膠遊
DAY4: 東山動植物園 + 搭近鐵去大阪
DAY5: 京都 + 宇治 + 鞍馬
DAY6: 神戶動物王國 + 國產牛燒肉
DAY7: 岬公園 + 貴志貓站長
DAY8: 海遊館 + 返香港

DAY1

個時未叫黨鐵嘅機場快線做緊優惠,40蚊以上嘅的士收據可以減50蚊機鐵車費,計番即係送程的士俾你。
屋企樓下冇機場巴士所以咁搭係快得嚟相對較平同方便宜家都有優惠做緊但緊係唔好搭啦

初頭見咁長龍以為要排好耐,但點知10分鐘到就有得check in

作為飛機膠,入到去當然要影飛機
ETIHAD 789

長榮 789
係香港最平搭到787應該係去台灣搭長榮,但佢個飛機餐真係不了

ANA 763
如果唔係佢時間太西同埋太貴,我應該會揀ANA搭

中場開咗咁耐都係第一次嚟
裝修同設計都幾靚,不過係呢邊聽到嘅蝗語係多好多

唔知幾時先收到皮嘅航空界亞視

搭得UO就預咗要坐巴士(好似係)
不過我第一次搭巴士上機係成田返嚟嘅ANA

搭巴士出去嘅好處就係可以近距離影架機
第一次搭A32N

隔離係REWARD-U(已收皮)嘅特別塗裝

上到機就有兩件好崩潰嘅事
首先就係我個位俾人坐咗
我坐31A,本身佢地係坐B同C,但因為佢地上機先所以就坐咗A同B兩個位。我SHOW咗BOARDING PASS俾佢地睇話我坐A但佢地諗住叫我坐C。最後有空姐見到就解決咗件事。

其次係原來31A係冇窗睇嘥咗錢去book個垃圾位

快運32N嘅31A位係冇窗㗎唔好揀
不過返嚟就有正位坐

另外起飛之前見坐我前面個日本人仲上緊網睇嘢

買咗個鎖匙扣
佢有兩款揀,我覺得呢款靚啲

打住咁多先原來我咁長氣
support
感謝巴打
旅遊台台柱係你
小櫻花
光北
你喺我唯一有follow嘅巴打
靜啦你
我有諗過要唔要改名先開po
期待巴打個遊記
下年都想攞張pass去土合站同埋山梨個館
DAY1 續

名古屋冇咩機又唔多人所以好快就入到境
作為飛機膠緊係要去FLIGHT OF DREAMS朝聖
不過唔知係咪我問題,我睇咗好耐先見到去FLIGHT OF DREAMS嘅指示

行咗好長嘅自動行人道終於去到

行咁遠過嚟就係為咗見呢架787初號機
呢架787除咗星期六會開到夜晚7點,其他時間都係5點收工,4點半就會停止入場。但過咗入場時間都可以好似我咁係上面幾層到睇
因為我之後會去大阪,又冇咩時間走過嚟,所以唯有落機嚟打個卡
不過成個場都冇咩人行咁唔知係我過咗入場時間定真係本身就冇咩人去。雖然話係機場隔離但都離車站同機場有段路

機場出番市區最正路就緊係搭名鐵

前一晚訓得3個幾鐘,頂唔順坐咗係隔離個休息室等車,順便影下車
名鐵3300系?

名鐵6500系

坐到差唔多見架車到就行去月台上車,出市區緊係搭名鐵2000系 μ-SKY。中部機場站月台有幕門好難影到架車

上車
μ-SKY啲位都幾舒服,差啲坐到訓著

29分鐘就到名古屋站。跟住就轉桜通線去酒店
影好少相因為真係眼訓到癲

名古屋住HOTEL ANDROOMS 栄。雖然話係栄但其實係近久屋大通站個邊,行番去栄都係十分鐘路程。附近感覺係啲商業區咁,夜晚會靜啲,但都有好幾間便利店。最重要係間酒店真係好新淨
DAY1 再續
酒店放低啲嘢抖陣就行去栄食鰻魚飯

揀咗呢間備長係栄LACHIC 7樓
門口炭燒真係好熱隔住塊玻璃都FEEL到

嗌咗鰻魚骨,卜卜脆好好食
食呢啲當然要配啤酒

另外仲嗌咗呢個,但已經唔記得係咩嚟
不過都好好食

劇肉到鰻魚飯三食
三種方法入面其實我覺得最普通就咁食係最好食
但另外兩種方法就食落冇咁漏

po多張

嚟到日本每晚指定動作,去便利店買宵夜
呢個係我家姐推介士多啤梨牛奶冰好食

前一晚真係訓得太少攤上床就好快訓著

DAY1完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞