羽絨/風褸/旅行用品討論[14](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
應該Xmas 期間都會有其他sale 掛
我都係六折買
今個星期拎delta lt,睇吓會點先
等包膠
smartwool 又話 free 3 day shipping
過左4日都仲未ship
Thanks bro 睇下邊到有得平先
12月尾會去德國+瑞士,會上少女峰,想請教MONTBELL PERMAFROST LIGHT DOWN PARKA夠唔夠保暖, 防風?
黎緊2月會去芬蘭睇極光,應該會到-20度
有Uniqlo 既ultra warm heat tech 底衫,絨毛外套 同一件薄羽絨。 想問係咪最緊要買多件防水防風既外套? 追左post 係咪Montbell 件Storm Cruiser Jacket抵玩?
定係買啲3合1既外套好啲?

另外褲又應該點揀? 係咪一條保暖內褲加條防風防水既雪褲就ok? 有冇雪褲好介紹?
想問下0-10度既大阪 想買對撳到電話既手套有邊隻比較好?少買手套唔太識定其實唔戴都可以
-20 之前有巴打討論過 可以上去睇返
簡單講 咁既度數 人造料大部分唔夠頂 正正經經買件800 以上既米之連down montbell 性價比高
外套 Storm Cruiser 抵玩
當然你可以買2 合1 外套 都係montbell 抵 ga la
但合一個d 就難d 向hk 著返 拆開 at least 你件外套向好多地方都適用
褲就真係唔識 等其他巴打講
玩埋gadget0-10 其實我覺得唔使手套,帶都係帶普通wool 個d 夠做,個d 唔少禁到電話,gear 黎講有對polartec power stretch 手套幾好帶 係咁唔到電話
不過有樣嘢 滴兩滴落手套 就可以張唔用得touch screen 既手套變成用到 好神奇 不過我無試過 自己search 下
啱啱買左對merino 250玩下
都係遲d去旅行用
我建議買件Montbell permafrost parka [唔係light 個件], 因為你如果諗住齋買件防水防風褸係外面著的話, 你裡面要預著到件厚身fleece 再加你件薄羽絨先掂. 咁件風褸都實要買大件左先著到.

褲我會叫你去番montbell d 有薄層棉既冼水褲. 面罩, 厚手套, 頸巾, 耳笠, -20度厚身襪係必須要有. 同厚底行山鞋.
呢種溫度香港都會有啦,邊洗手套咁誇?凍咪放入褸袋囉。
姐係一件Montbell permafrost parka = Storm Cruiser + fleece+薄羽絨
Montbell permafrost parka 係咪已經最外果層, 防風防水
鞋我都煩惱緊, 係咪最好買對goretex 行山鞋 我有對timberland 其實岩唔岩用, 著一對羊毛襪再入面著多對襪 再加腳暖貼
唔該巴打
大家點睇Patagonia 3-in-1 Parka
700 down fill

Jan: 北海道 波蘭
滑雪會在當地另租gear
主要關心日常行街食飯出入
邊間買有折?想買多件vest, 之前4月買左件M jkt 700蚊有找抵到爛
另外,請問大家鞋有無研究?

我去Decathlon試咗隻乜乜雪地健行鞋
幾好睇
成隻入面到鞋頭都係搖粒絨嚟嫁

表示試過Timberland加羊襪加暖腳貼
但原來自己咁樣都怕凍
所以要揾毛毛鞋
Montbell permafrost parka .. 依家永安 $2410再 8折

其實依件係咪CP值算高 ?
佢都有防風, 其實仲洗唔洗加防水防風(例如不死鳥)係出面 ?
本身防風,有冼水,可以唔落shell都得 除非超大雨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞