羽絨/風褸/旅行用品討論[14](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
除左你唔怕凍
一係你個極光唔係好凍
如果唔係 唔夠
我怕凍既
上次去河口湖 夜晚大約4度
我著左
Montbell Merino wool 中厚手
+Tee 定唔記得衛衣
+Fission SV
都頂唔順
如果重要低20度 我應該凍撚死左
唔該巴打 有心嘅回覆先 , 不過我見MRPORTER 唔多R1 系列賣,
想請問其他FLEECE 例如 Better Sweater, Classic Retro-X 呢啲又點睇
唔知算唔算怕凍,我上次去日本都係3, 4度,上身heat tech 加hoodie 加件薄fleece 同shell, 我諗加件sub zero 同轉件厚d 既褸夠掛,唔夠入面拎仲可以加多件fleece
咁巴打你大隻 最好準備埋暖包無死
買左大量暖包,腳,手,都有
出門前最好沖過熱水涼先
近年pata 係出多左fashion 向既fleece 咁唔代表佢地唔好, 我會當classic retro , better sweater 既fleece 係fashion or casual 向, 咁就睇你覺design 點向著落舒唔舒服, 佢都係用開個幾間D料 信得過同有保証既, 只不過唔係R 系講明用polartec , 其實我覺得現今做fleece 料唔係什麼秘技, 只要有心就會做得好,我就無買過better sweater 不過sweater-knit 個織法係令到件野著落似sweater 咁感覺, 睇你自己喜好我唔Like , 有好多白領Like ,而retro X 我就上過身係幾靚似好耐年前既R2 設計, 但係我覺得D 料太硬所以無買。
試下 Montbell 1101443 Powder land.
Goretex 面 ,非常暖 係個樣蠢d
小店有少少 但外國買會平d
歡迎黎試Size.
https://t.me/klattermusenhk
巴打
買左件 Columbia Alpha Trail Down Jacket , 見佢薄薄地又話暖
旅行或落雨加件 Arcteryx Alpha SV 係面 (買左好後悔無手袋)

而家驚再唔夠暖想加件薄薄地 Columbia Men's Titan Pass 2.0 II Fleece 係底 -> 薄 down -> sv

想問會唔會有人咁著 ?

件 fleece 未買,因為之前無發現呢度,已經買錯好多野 :(
.... 正價買?
唔係,全部都係減價先買
Columbia 你有無後悔?
800 FP 佢正價2999... montbell已經買到1000FP 連windstopper既ignis,唔好再買c記個價同料真心差,fleece平既話而且又怕凍 直屌u記既fleece已經好夠
fleece 外加down 再加shell 其實好多人都咁著, 都係Layering 既好處, 問題係點解要columbia 。 重有個件fleece 係 200 黎其實唔算薄。
唔知點解同巴打一樣見到columbia 就扯火,由其一開睇到佢個錫紙內膽
唉我見到呢個po都太遲

件C記black friday美國買,1000左右
Alpha SV 都係美國清貨買,4900左右

正價太貴我買唔落手

alpha sv我諗住貴買長著先忍痛,見好多review話正,點知原來插唔到手,我完全無諗過有呢一個缺點

謝謝巴打解答
細路仔唔識野...
因為幾年前ebay 掃左件turbodown1000 長型down,香港賣7千幾,美國2千尾以為執到寶,sofar 著左幾年去旅行又真係幾暖,所以想keep住買佢d野。不過入面d錫紙面開始變暗

入左黎學野先知個世界咁大。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞