羽絨/風褸/旅行用品討論[14](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
不如你就講下你 上星期五上午返風向街著成點覺得暖
咁估計起馬準D ,因為唔知你係咪怕凍個D ,有D 人好似我屋企人咁, 個日都可以著短tee vest 唔凍, 吹撚脹。
reecho Iceland down
防風防水,一件頂兩件
應該係睇咩牌子羽絨啦
正常一件羽絨都貴 之前買落就唔會換
我係好撚怕凍個D人...
羽絨真係買左會諗住著好耐,其實每年都係著兩三個星期左右,再加旅行一星期。
一諗番起D鵝,有血有肉架
其他日子可以唔駛著到咁腫
好怕凍唔好諗人造野 直接屌down
Base + down + hardshell
Or base + downshell
唔好講咁多名詞啦。我係上星期先開始留意外套既裝備
Down 係羽絨
Base 係打底
Hardshell 係面層防風,冼水(防水)風褸
Thank
但down + hardshell唔係腫到手好難郁?
sales個轉紐西蘭既所有裝備得唔得~
借一借位,有冇人啱:
Arc'teryx Men's Thorium AR Hoody
全新 size s
$1700
down 有Vest 有 Jacket
如果想做Mid 中層
多數用Vest 輕 薄 同無袖 就唔會有好腫既問題

Hardshell 多數 好薄 同 鬆身
如果你件Down 唔係米豬連咁 正常唔會腫到難郁

亦有啲係內裡係Down 面層係防風防水
咁呢件就會貴好多
其實如果有montbell 件light down,唔使擋雪/雨既話係咪著最面層都ok?
Sure 無記錯 MB 件light down 都係防風冼水
想問下pata既fleece邊件既保暖同down sweater hoodie同級?感謝
上星期29號趁BLACKCOUNTRY 件Patagonia Better Sweater Jacket 減價69.97....買左
到而加8號都未送到集運地方,而加唔撚知點算,送返美國地方都送咁撚耐,屌佢老母又話兩日送到....
咁講la 前提係你好怕凍,又唔想好似米之連咁
但怕凍點都有少少米之連ga la ,你著4-5 件咪又係米之連咁
而家係諗點令自己舒服D

Base + down + hardshell
Base
1.heattech , baleno , 專業D 既capilene , montbell 等底衫
2.一係一件tee 加薄fleece (eg. Delta LT Jacket, patagonia micro D, montbell CHAMEECE….)

Down
羽絨,我得一件800咁大把重要好小著比唔到意見但怕凍 800 FP 無死

Hardshell
storm cruiser 抵屌ga la 無有得錯

Downshell
Down + shell 混合體 (e.g montbell Permafrost Down Parka, arcteryx Macai Jacket Men's (好撚貴),Ceres SV Parka (都係好撚貴)等)
MONTBELL PERMAFROST LIGHT DOWN PARKA ???
呢件windstopper 黎擋風
真係好多苦主
我30號買咗4件衛衣 黎緊12號都到手了
講暖,無fleece 可以同800 FP down 鬥
屌?要等到12號?
你地址填咩?
你12號係到邊先?
我仲等緊呢件衫再砌埋其他貨一齊寄返黎呀
以後BLACKLIST佢,佢耐唔緊要,唔好講兩日送到呀,而加個心情係好多貨係我面前到左,但又唔拆得....仆街,好多貨都到晒個集運到
送返美國地址都咁搞法...
件800係marmot定mountain?
我backfriday買但唔係買襯backcountry
我美森送香港
我個件?我個件係好多年前買字都甩埋既 the north face 800
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞