羽絨/風褸/旅行用品討論[14](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
鳥骨變周口店猿人骨
前排老銅sogo感謝祭 去左arc間專門店睇
成個corner都塞爆哂大陸人 係咁試衫
見到都費事入
本身都幾鍾意呢個牌子 結果都係敵唔過錢
想問下以下裝備可以頂到幾多度?
Baleno Thermal Extra打底
Uniqlo 普通休閒長袖恤衫
Patagonia R2® Fleece Jacket
arcteryx ATOM LT JACKET
Storm Cruiser Jacket
著晒呢套野可以去邊到既冬天?
頂唔頂到北海道?(唔計手套,褲,齌講上身)
建議北海道點改呢套衫?
同埋應該會design 支那化
佢本身都有市場
係唔明點解唔收 canada goose
正常唔會除到得返恤衫個part
你轉件短tee or 長tee 會舒服啲
同埋你袖位應該好腫好辛苦
可以比大家慳番d錢了,唔駛再追佢隻鳥
本身自己都又褸又tee, 又袋
Zeta 香港一流 但如果粗著就小心啲
btw 而家唔係好似無左終身?
pile fleece其實係咪真係暖d?
同乜比先? 一件fleece 如果一樣 重 , 同料 同厚度 , pile 左係暖D , 佢trap 多D air , 有冇聽到消委會講洗左幾次,起左毛粒反而重暖就係因為咁, 而家D fleece pile 左係因為佢地要retro 咁姐因為舊底Dfleece 成日pile 而家又興返咁law ,我記億polartec 係無pile 佢係玩loft , 佢最暖就係thermal pro high loft , 佢張D fleece 外面 loft 起佢trap 多D air 就會暖好多。

有冇review寫兩句睇下?
會唔會暖過平民atom lt? 可唔可以當atom AR著?
如果我咁著應該可以頂倒-30度以上
但係照計LEAF果邊生意唔會一併賣埋出去掛?
定係已經賣左
咁唔知邊件
轉做邊件?
個個人温感唔同, 我都怕凍, 北海到我諗最worst -10 , 我講自己:
Uniqlo 普通休閒長袖恤衫
直頭唔著呢件
夠哂, 中間R2 + atom LT 已經好撚暖
孭咁多喺身好撚辛苦姐,我幻想都頂唔撚順。
sorry 巴打,未試過出去, 只可以講向HK , 兩件都係好暖
其他無資料因為我前幾日出街都係兩件,capilene air + atom lt 完
暖, 屋企人tee atom lt leaf gen 2 暖
唔要uniqlo
張件R2 變做薄fleece 應該舒服好多
我就係睇晒頭post又睇埋追到呢頁
Atom LT唔防風。所以咪加多件storm cruiser
如果北海道黎計,一件保暖嘅base-layer, 再加件薄長tee, 加羽絨,再頂唔順加多件防風hard-sell 點都夠,你要明白日本一入室內就熱到除都除唔切

最緊要我覺得係冷帽,neck warmer 同手套
Atom LT+storm cruiser 無問題,其他可以著量減D , base + 薄fleece 就OK。
agree
d暖氣好撚煩,唔係長時間戶外活動嘅,我多數一件褸,入面一件fleece再打底就算,著多層嘅,著除煩到仆街。
可唔可以r2 fleece+storm cruiser?
其實storm cruiser主要作用?
即係買patagonia一件過笠上身既fleece再加咩外套可以頂到北海道?
唔想再要羽絨個種樣唔想米芝連咁
r2 fleece+storm cruiser 我自己無問題, 不過個人感覺atom lt 係舒服過R2 ,storm cruiser 主要係擋風,擋雨or 雪,你擋唔到風中間暖暖都無用wind chill ,好勁, 唔擋風感覺會凍好多。
睇下你嗰日去邊囉,長時間戶外嘅,又唔會點劇烈運動嘅,著件厚d嘅保暖內衣,中間fleece(zip up pullover都冇分别啦),件褸synthetic又好down又好,外面要擋風,頸巾gaiter冷帽手套就自便。

利申:我唔係好怕凍嗰種人嚟。
巴打想問你係好怕凍果隻?其實你一樣可以試下fleece 加hard shell, 著羽絨係貪佢輕同夠暖,等於你著一件頂兩件咁,同埋呢家d羽絨都唔叫腫脹架喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞