羽絨/風褸/旅行用品討論[14](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
唔緊要啦,都係好野黎既
再買過law 一件邊夠
我無野 大家開心討論下
有平野好野大家一齊買多啲
中深啲毒
岩丫 Alpha 放下先
買件Zeta 去行住香港山先
如果唔係件columbia廢我都唔使諗住換
你知英國d天氣,突然好似八號風球+黑雨咁,D人慣晒無反應
。我件所謂防水的 c 記 omitech 入晒水,痴住d衫又濕又凍好難受
反為佢件down只係話冼水,竟然仲頂到下,但唔夠凍就著唔到

所以一路都想搵件防到水防到風又透氣的外套
而家睇緊件zeta sl,貪佢可以方便收係backpack
Arc'teryx Law Enforcement & Armed Forces= Arc'teryx L.E.A.F.

D 料應該勁過同靚過同名平民版(好似係)
Detail 會低調D,顏色只有軍色(i.e. 沙色,迷彩, 雪地灰 etc.)
貴D就梗, 睇自己有冇需要

我覺得佢件atom lt 灰色好好J
如果如你所講會大雨到黑雨咁,Zeta SL未必啱你,佢雖然細件,輕,薄,但抗雨性都會差好多
另外巴打你喺外國,用SV可能其實已經好過香港好多,畢竟香港又熱又焗又濕又唔凍
SV我可以好肯定咁話你聽,粗用唔心痛,而且又有終身保養,有咩冬瓜豆腐拎返廠搞,換件新嘅畀你
唔係arcteryx diehard fans 可考慮下montbell storm cruiser 好抵著, 最平好似見過1.5-1.6K
其實 hand pocket黎講, 好似之前咁講佢擺左高位
就好似D trench coat咁隻手插高D就可以

所以買野真係唔急得, 急好多時就買錯野
買左atom lt
就係入左呢個post
但係應該長到遮到賓周
但再買細一個碼就拉唔到拉鍊
反人類矮撚
官網無左 R1 full zip 無帽版,係咪無再出了 ?
我有上一代(唔係叫gen 2唔知叫唔叫上一代),腋下d料係格仔紋等有彈性,買嗰時最記得呢part個料異於non leaf version,你講gen 2係li peng料真係見到都唔開胃,唔理佢係好咗定差咗
柒唔柒唔係人講嘅,自己合用就得,反而要睇下袖長,我記得去arc店試過下d褸,有d衫身啱但袖長到仆街,我自己就唔太ok。
遲d coreloft 可能叫 dang siu ping loft
仲有心口個logo得副骨,冇咗個牌子,同埋特登做到唔反光。

利申:灰leaf atom lt著用中
佢上年出左隻techface
唔知係咪拎住做替代品

我買左先知中伏 買多件原版
所以有舊買完就算!之後轉其他brand,見到都唔開胃
R1 tech face ok wor 我當softshell 著唔差
arc俾中資食咗,轉料唔會係奇事,唔好咁快搞到臭就好。
睇外國嘅comment 呢件都好暖,又防風防水,樓上怕凍嘅巴打可以考慮下

白痴一問,嗰d pile fleece其實係咪真係暖d?我見除咗特别重d之外冇咩其他parameter可以比較到,但整體好似叫親pile fleece都貴d咁,pata嗰件retro x尤其係。
試果陣冇為意佢鬆身d
本身諗住單一件base layer加佢
點知實際上身鬆到件袍咁 要加衫先夠貼身
其實真係買埋呢一兩水,再睇定D , 4.6B EU 收購一間, 一年賺100M 既公司, 真係好可能cut cost , 可能重要面向大陸市場。
我諗呢個應該outdoorgearlab 先答到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞