羽絨/風褸/旅行用品討論[14](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
想問gamma Mx 同 atom lt /ar 方件適合香港著?
Gamma mx其實行咩路線?
Gamma防風係soft shell,防風
乜原來有249咁平
等我仲$300喺campsaver 買左
追左14 個post ,學到好多野今年入左atom AR,可以同上年件 atom LT 比較下,見好巴打都唔知入咩size,所以詳細少少講兩件尺碼既分別
首先要澄清一點,好多人都話 AR 大過 LT 一個 size,我自己176 cm 69kg 兩件都係著size S,比大家參考下但唔同人fitting 都唔同,最好當然係試晒。度完之後發覺兩件大細冇想象中差咁遠,我自己手度既尺寸如下:
Atom AR / Atom LT:
肩闊: 48 cm / 49 cm
腋下闊度:57 cm / 55 cm
腰闊:50 cm / 48.5 cm
後長(不連帽):69 cm / 69 cm
前長 (拉鍊總長):65 cm / 65 cm
袖長:64 cm / 64 cm
見到其實最大分別係腋下同腰闊,差左大概1.5 cm 左右
底墨綠係atom AR,面灰色係atom LT

因為Atom AR 本身coreloft density 都高d ,所以著上身係感覺唔到褸入面空間多左好多,而係成件褸overall 挺左,講咁多希望大家唔洗再煩買大定fit size。
同埋傾網店有平同集運既話,真係最好代號或者私下傾,尤其係集運,見到14 個post 入面好多巴打都係同一間,如果講到咁揚最後比人ban 左,大家都冇得買
最後我諗好多人都知Arc'teryx 母公司係中資,如果大家有得揀不妨睇多幾個牌子 (mont bell, patagonia....)呢件應該係我最後一件買既Arc'teryx,留名等其他巴打分享其它brand 既product
大家點睇
有無link
會唔會有巴絲知呢件咩黎 搵唔到咩名 好想買
ching有心到
今日已出動600fp down jacket
我想問下PATAGONIA FLEECE R1同R2有咩分別?
巴打好勁
唔該晒你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞