滑雪滑雪再滑雪 3 (雪季開喇)

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
有冇介紹?
暫時淨係識唔靚嘅S turn

定係去藏王スキ一學校就ok?
http://www.zao-skischool.com
我11-13同屋企人係hilton ,有緣就見
下個月去藏王新手上路留名
有冇日本中部滑雪場介紹
想搵人玩backcountry
咁我都仲係中級水平玩唔到依d
我見hilton有班教練帶玩backcountry
一月第一次去東京 唔plan滑雪會唔會好怪
唔會
睇下同咩人
同兩老唔通逼佢地陪我去咩
又岩不過今次同一個fd去
除非係T-bar果d閪野
搭chair lift直接除曬佢抱住搭
利申:唔知有無規矩可唔可以咁做,我新手果陣係咁做
如果你本身中意做運動
滑雪會扯旗性地上癮
就算同女去 試下無妨
今年3月打算去法國滑雪 有法國仔FD係到
我想問滑雪裝備寄倉係點計 邊間公司最好同最平
斬時睇得AIRCHINA
通常唔得 跌塊板落去會死人
同意
日本極少俾抱snowboard板上chair lift
多數都要strap一隻腳咁上
主要係安全問題

其他地方唔sure

唔好害人啦
Sor鳩
細細個唔識野
我上次去zao頭2 round真係抱板上,之後練多兩練就可以單腳
大家搵教練係搵番本身雪場教練,定係網上book其他教練好
建議各位新手滑雪前
買保護裝備
搵教練
同上youtube 睇下d教學先

咩都唔識對自己同其他人都危險
snowboard超級初學又有跟教練,
都係學30min(著好晒gear計)到,
點都教到上落chair lift既單腳skating啦掛?

之後直接上中半山慢慢飄落黎啦,
仲係山腳d平地托咩

總之真係唔好抱板上chair lift
當你見過d板點樣冇strap飛落山之後
包你一世都記得唔好俾塊板自己飛落山
有得加leash最好加番
飛走撞到其他人賠都賠死你(認真)
雪場教練多數日文/英文
想要廣東話/普通話最好上網搵定
黎緊都會去藏王
上網搵唔到預約租雪具既鋪表示不安
初學都ok
book定教練主要係怕熱門日子冇識廣東話/英文既教練姐

資深d既雪友可能跟開某個教練,
咁就通常都會預早book定
住邊頭?
左邊上之台, 中間蔵王中央纜車, 定右邊藏王纜車山麓站?
上之台有間best rental, 可租sb同ski
中間有間しばママのお店(斯波媽媽的店)可租ski
右邊反而唔太熟

我租過best rental sb板+binding set,
ok的
其他冇租過了
話時話我book 咗三月頭去藏王
會唔會得返冰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞