滑雪滑雪再滑雪 3 (雪季開喇)

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
年尾繼續落
原來自己上年呢個時候去算好彩
白馬唔係都唔夠雪咩
未來10日白馬湯澤日日落雪,1月頭去嘅巴絲有救有救!
去左六甲山,人造雪+落雨雪,思樂冰
睇下白馬邊個場
五龍、47、八方尾根夠
基本上已鎖定去五龍
睇多幾日睇吓GALA咩環境
苗場好少雪

希望田代好少少

未返香港,有冇附近既雪場多啲雪?
用緊Smith Holt XL size
Holt 平靚正 又輕

我淨係試過Maze L , 咁啱無見到XL 就算

Thanks 過兩個月去睇睇
關西啲滑雪場係咪都無乜中文教練,我見雪場本身有學校但好似唔識教外國人
1月中去湯澤有冇教練推介
SB既話件雪褸胳肋底條拉鍊緊唔緊要?諗住是但買件montbell雪褸,佢上年款無今年款但有喎,差成$7000yen好難取捨
要黎散熱 自己諗
春滑幾有用
有總好過冇
必要時可散熱
其他嘢完全冇分別?
呢條拉鍊唔算好必須,反而衫尾入面嘅雪裙同埋衫身夠長好緊要
1月中係咪滑草
睇spec見由nylon轉咗polyester,唔知大唔大分別唔係好識 雪裙兩件都有,長就睇個model都夠,不過我都諗住買bib係咪唔太大影響?
呢個唔知喺咪純潮流嘢,諗唔到對比雪鏡帶包頭盔有咩好處,除鏡又連頭盔都要推後,鏡帶藏頭盔裏面,個扣又可能“銀”到個頭。
有啲衫腳唔夠長同闊嘅話,snowboard 人士又著埋pad褲係下身,咁樣坐底著板或者彎前完個人嗰陣件褸就會long咗上腰位唔識落返黎(因為下身大舊啲),雖然無實際影響,但會好柒同埋成日要拉返落黎都幾煩,有時啲人雪褸買得太fit / 著alpine類嘅goretex/防水褸去滑雪就會有咁嘅問題

Btw, 著bib 就好難會入雪架啦 普通去雪場玩上身褸even無雪裙都唔大問題(唔計你off piste)
想請教吓大家

新手滑過一次(5日)諗住會keep 住滑
已經有雪褸雪褲 嚟緊想買滑雪鞋+bindings 先
頭盔同雪鏡都考慮中 但板就應該唔買住

因為嚟緊會去東京
請問吓大家會建議喺香港買,抑係去一轉御茶水買
唔該曬
Binding通常連埋板一齊買
我建議你買頭盔雪鏡
板同binding繼續租
咁你可以去御茶之水買,好多選擇。 不過冇板的話喺唔會買binding的。 由於香港好多Burton fans, 假如你都喜歡Step-On 的話,就要諗諗到底是否一步到位咁投資,定喺一路用傳統boots/binding(咁就慢慢分開買都得)。
PS 最近個trip,第一日著boot發現側boa reel爛咗,應該喺行李運輸撞爆咗,諗緊喺咪轉返Quick pull
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞