滑雪滑雪再滑雪 3 (雪季開喇)

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
如果day trip just for fun一定係ski
玩一日冇決心學識的話,snowboard 會學到懷疑人生

除非玩到好極限,否則我自己認為ski唔需要頭盔,因為ski通常係左右跌 (比人炒,落chairlift 炒被chair 撞頭除外)
sb難學易精
ski易學難精
應該係oversize先係活動方便
要買就梗係買咗gear同保護墊先啦
仆到你卡都打唔到呀
初學先容易比人炒埋黎
啲綠線成村直衝唔識控制左右唔識剎車既人
所以都係建議帶頭盔 意外好難講
如果對boot著著下 腳指有少少痺
係咪太緊
Sb?
係阿 burton photon boot
唔知係咪boa 扭得太實
但試過鬆d 又覺得反應太慢
新鞋要比時間佢break in
滑多幾日會應該會舒服d

但係我自己就唔係好夾burton既鞋⋯⋯
換第二個牌子即刻舒服曬
我都喺扭到扭唔到為止
一開頭夾住腳跟位夾到好實唔慣
著多幾次無嘢
但係一定唔舒服架啦
樓上咁講啦 要比時間佢break in
或者比錢拎對鞋去 heat mold就加快速度

建議你扭boa既時候
曲住對腳 好似toe side既動作去扭一個岩,𠄘托到既位
同埋著完對鞋挫幾下鞋踭先再綁緊
不過我覺得個boa好似好化學好易爛
爛咗下次換返綁繩
好似襟用又平
星期日剛二世古回來,今年瀨嗮嘢。 得半山可以滑,仲有好多草頭,塊板重傷
toe side 先喺你大脾的好朋友。 比心機練好佢,未掌握好轉edge喺好難捱。
北海道都冇
其他地方唔使玩啦
有少少運動細胞,半日應該都學識基本技巧
我一月頭都去新潟滑 好驚
一般新手紅線斜度轉唔到toe side喺因為自然哋將身體重心挨後了,板頭直指山腳加速的恐懼。 試試告訴自己“縱”前個人,直頭會向前跌咁樣(其實咁樣先唔會跌, 因為呢個動作先令個人垂直山坡斜度),加強信心就前腳膝頭都彎曲。 只要有輕微的重心轉移,板頭很輕鬆渡過直指山腳的,它會自動帶你轉入toe side edge 的。 做到toe side turn之後就S turn,快樂下山去, 加油!
Gala 入場費要幾錢?
係咪重心向前拉直板頭就會變toe side,重心向後就heel side?
我都覺得次次想試轉toe side係因為驚跌所以又變返heel side
我而家係間唔中重心不穩變左toe side,但可以滑行一段時間
可能之前跟教練基本功有d差,因為佢教到toe side應該時間有d唔夠,佢見我做到幾下就即刻教下一part
巴打
yes 你講得岩,
我冇乜運動神經都係一日已經linking 大C turn

但一識左基本技巧, 係最易大炒
全新手好少炒得咁金
二世古果邊今年季初真係好差,留壽都還可以,而富良野/札幌國際/kiroro呢d就幾好雪, (大雪山就唔使講一定夠有突)
Ski 點整傷膝頭?
正常唔會向前仆架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞