滑雪滑雪再滑雪 3 (雪季開喇)

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
衛生問題, 買左貼面貼身果d先
例如 雪鏡, 圍面/balaclava, 冷帽, 滑雪襪
(snowboard就加埋pad褲)
再帶1-2套最貼身果件sports tee同legging去
之後去到再租雪衣雪褲, 鞋同板(ski就會自動連pole)

snowboard有的話最好租埋頭盔,
初學好易卡edge向後反艇跌果下撞到頭
如果撞落冰面隨時會暈一暈
反而初學ski向左右跌係相對少撞頭
自駕上去ok 呀,唔係冰地其實好安全
但吊車證唔會因為你淨係滑beginner run 而平左
好多都一買就全山共通,唯一想平d 一係買十次果d
買回數卷咪得
第一次滑 無教練 1個鐘應該落到山
山腳直上山頂,新手全日只滑到4回
snowboard, 第一次滑, 冇教練,
應該高機率落唔到chair lift, 甚至pk到停lift

有gondola就另計
第一次滑雪必須請教練,唔好有打得飛機多就以為自己識扑野既幻想。
二月尾 三月頭 想去東京學滑雪,但咁遲去雪質會唔會唔太理想?
唔會 反而我鐘意呢個時段多d 唔會咁易大風雪
朋友識滑都得嘅。

利申:只教絲打基本單板滑雪
唔會落唔到嘅
差在會唔會pk到比架纜車車爆個頭姐
想搭單問下..2月尾去大阪,京都, 有無咩近近地/易去既地方滑雪..
全部第一次滑雪
今個月去
有冇藏王ski教練介紹
應該有台灣人教
有冇人係一個人去one day tour
12月中去韓國想試下滑雪
試過跟洪川大明
但係全自助
Niseko 淨係開左好小部份 beginner trails

Rusutsu 全山差唔多開左一半

來近下星期初又落雨
巴打幾號去
一月11-15係niseko
睇下有冇巴打一齊玩
有冇巴打試過喺法國或者意大利奧地利滑雪, 第一次snowboard上到咁高, 有冇啲乜嘢要特別注意

利申,新手
韓國學,喺烏克蘭同埋波蘭滑過5日
今日開始全山都開啦
8號滑到11號
我識個sb教練, 唔知佢教既間學校有冇ski教練呢
我都今個月去Zao, 請左日本人教練
有無巴絲去過大阪六甲山嗰個人造雪場玩?值唔值得去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞