滑雪滑雪再滑雪 3 (雪季開喇)

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
有無人諗住夏天去澳紐滑雪
1月5新潟係咪滑草
12月26號後日日落
想問Easter 日本韓國仲有冇雪?
韓國無 日本有
見上面講開頭盔想問下
個頭形好圓嘅話,各位手足有無咩型號推介 (淨揀牌子已經太空泛)
我戴咗Anon talan size XL兩季,
我頭圍明明個頭係Msize尾至Lsize頭左右,
但Asian fit L 我個頭頂兩邊都頂住直情笠唔晒落去

但家陣戴XL ,用boa較完後面之後,個頭盔嘅”正後上方”好多位餘.....而且個頭盔又勁大好柒......
Dont know 係東京站有廣播 冇咩點留心聽
我反而talan M碼 唔係Asian fit
好fit 我都係大頭撚
仲有時間上evo買
sor睇錯 東京唔知邊到買
用開淘寶
想買件好啲嘅
上網睇話唔平 係多
都會去睇下
我家陣個個talan 不是Asian fit, 只係我試過其他Asian L 都唔得就無理係咪Asian 了

Btw, talan 嗰兩塊ear pad 成撚日跣落黎好撚on9
今季諗住拆撚咗佢然後帶冷帽同goggle 係頭盔下面
(好似snowboardprocamp 個Kelvin 咁)
鬼佬多啲咁帶,日本同香港都少
呢啲係投資黎

如果對滑雪真係有愛,買件好少少唔會後悔

同埋唔好買啲勁花pattern 嘅,因為好快睇厭/唔興,就會後悔
我今年都買左個balaclava
上年冇用 塊面凍到傷哂
你個earpad 有無甩嘅問題? 我懷疑係我果個特別鬆
黎緊一月中會去神樂/ 苗場 會唔會冇得滑
你意思係載載下甩出黎?
我冇試過
一月一定冇事 信就有
我個頭係前面少少尖, 後面有兩隻角尖尖地,
後尾枕又扁平d
overall好似少少三角型咁

係小川町/御茶之水去左最大間victoria試左n個
係得giro nine asian fit係good fit的
又有boa可以扭, 咁後尾枕就冇gap喇

其他好多都係一係夾左右後腦果兩隻角
一係直接夾左右兩邊耳仔對上
戴大一個size就直情long long下, 唔fit咁樣
feel戴咁大個同咁鬆,
個頭萬一真係落地係會受到二次衝擊果種

你呢d情況都係行入最大間既鋪頭最多款既鋪頭
然後唔好怕煩所有款都試下先至得
或者就係好似snowboardpro camp咁,
mit晒佢d pad, 直接戴冷帽代替
希望可以fit得好少少
但有時個形真係差太遠呢個方法都係唔work既
上年我係御茶水唔敢講試晒但都試咗7、8成款
我今年preseason其實都有research 過外國啲圓頭人都有推介過giro nine.10 (其實我搵唔到nine & nine.10 有咩分別),今年準備去到日本搵來試試

Thanks for sharing
https://weathernews.jp/s/topics/201912/190185/
睇黎今年白馬要2月先去得
鳥取個新場係咩 黎緊二月想去大山滑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞