滑雪滑雪再滑雪 3 (雪季開喇)

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
一月一定會好雪既
生命滿希望
toe side我一直都練唔好,但已經走去d紅線heel only咁落黎
黎緊2月想練好toe side同S turn,點練最有效?睇多d youtube教練?
純粹個人意見:搵教練啦,自學完如果錯咗form ,第一,個姿勢唔靚又踢板。第二,踢板上斜D就更難turn

個form一錯好難返轉頭。

唔洗太執着玩紅黑,係綠色練好基本功更重要
toe side重點係唔好「趷腳尖」嚟令到腳㬹離地,應該要盡量彎多啲、低啲個膝頭哥嚟達到腳㬹離地嘅效果
S turn前置必修C turn, toe轉heel & heel轉toe, 練熟咗將2個C turn 繼貫咁做= S turn
*連貫

同埋budget許可嘅 搵教練教一日全日,個進度爭好遠㗎,如果有fd一齊滑 就互相拍片睇嚟改善動作

我今年1月第一次滑雪,無溜冰底、無滑水經驗
由0開始學sb, 跟教練學咗2日半,最後都可以一口氣落綠線with C turn、落葉飄、S turn
就係今次滑完發覺再唔搞搞佢就太遲,而家都係toe side滑行短時間,toe to heel就好易仆街
好彩我都仲未係做壞腳
唔該巴打
一日全日教練教學,定係分2日每次教半日,剩半日自己練好,諗緊黎緊去北海道
最少一日全日教練
全日多數講緊幾多個鍾
間間唔同!正常包埋lunch時間大概5.5-6個鐘,有d就可能6-7!都係計埋lunch時間!當然你覺得分兩日每日學上晝2-3個鐘好d可以自己揀返半日咁上
就對面間青達
中文溝通包接送去雪場
上次去得神樂開其他雪場未去過唔知幫你唔到
但係青達去神樂車程都唔洗兩個字
如果從0開始接觸sb最好上1-2日全日,如果已經識少少 就2個0.5日好啲
我會建議2日半日,
你岩岩開始依個運動,會連行路都好攰
除非你本身有做開運動/好有決心想快啲學識/3-4個人一班
如果唔係好多人晏就都係攰到捱過去
分兩日上午上堂,下就自己練返上就學既打好個基礎會有效率啲

(教練上半日堂都有心機教啲
我去個場記得好斜 不過二世古風景真係幾靚
如果想真係認真學識佢(二三日 住一兩晚)
又想抽一兩日去返東京市區
冇太多budget時間搭飛機
係咪去野澤最啱
肯落雪未
唉cls 再唔落雪真係滑草
真係綠色既綠線

唔通最後焗去輕井澤...
無事架
好笑得黎又好慘 希望下星期落 唔想去輕井沢
無伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞