新地天水圍新盤Wetland Seasons Park 涉710伙 料最快下月開售

1001 回覆
7 Like 122 Dislike
名都係舊
但係商場上蓋生活配套齊全
天橋連接黨鐵唔使淋雨
出門口計45分鐘九龍塘60分鐘中環唔怕塞車係事實
wsp差唔多價但係新樓就係欠上面嘅嘢
45日都唔知批唔批
二按45日都唔知得唔得
天水圍相隔超過十年首個新盤,新地(016)位於濕地公園的Wetland Seasons Park今日繼續開放示範單位予公眾參觀,市場消息指,日內截至下午三時,已經收得逾200票,至今共收近千票,以首批142伙計,超額認購逾5倍。首張價單開價全部低於800萬元,吸引不少投資者參觀示位。

截至晚上8時30分,單日收逾930票,至今共收逾1,500票,以首張價單142伙計,超額認購約10倍。

居住何文田區的李先生認為樓市長遠「有升冇跌」,經歷過金融海嘯等本地大跌市後,樓市都會回升,因此並不擔心現時入市。話雖如此,但近月來李先生都有看過其他新盤,但表示始終都對新地比較有信心,因此再到次參觀。預計買入兩房單位,就算未來不用作投資,兩個兒子自住都可以一人一間房。李先生亦認為雖然現時樓盤附近配套有所欠缺,但對發展商有信心,認為過些時日自然會發展好相關配套。

至於現居沙田的投資客丁小姐指,預算以五六百萬元,買入兩房單位投資用,主要是認為兩房單位比較容易租出。不過也認為並不急於買入,先持觀望態度,畢竟目前樓市前景走勢未明朗,而且Wetland Seasons Park位置亦未算方便,因此打算參觀過示範單位後再作決定。

https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20191228/60426648

係連登踏到地底泥, 但未到聽日星期日就收1500票
有新盤係附近開,已經唔使諗可以放貴租,大把租盤推。加埋 新盤都賣依d價,唔使諗嘉湖樓價仲可以點升
要幾下賤先去送錢俾sell hk迫害手足
有新盤緊係多aa狗唱好。依排個市靜到西。新年前後 有失業潮,佢地無飯開都似。
大把轉晒行,打緊工啊
唔係Grand Yoho 翻版, 新盤高開帶動同區Yoho二手盤咩?
同埋新盤永遠沒有三十幾樓嘅濕地景觀,不過新地賣賣垃圾貨後加價,買家唯有搵負擔得到嘅二手。
我係今年年頭買左新盤既人
有少少意見想比大家睇下

我覺得wsp開價真係算好合理
11k左右兩房,新鴻基
雖然第一批接近無咩景觀
但上車黎講算係咁

有人會話買同區二手
但對於首期得1m至1.5m咁上下既人黎講
其實新好過舊
買得舊樓唔全爆好難搞
因為分分鐘係上手廿年前整落

另外就係新盤地方問題
我見大家比較wsp,掃管忽,白石角,康城
又話遠又話偏
但認真請大家諗下
大既新盤接近9成9係新區即係所謂偏遠地區
如果要市區新盤,基本上開得就已經天價

愛海頌算比較平既大盤
8.5m兩房500呎
又係咪大家可以上到?

當然你睇之後幾年都會大跌當然唔買
但如果只係上下5%-10%呢?
知唔知幾時抽樓?
你既情況就好似 30歲就迫住搵油頭毒撚結婚賣單咁
當然你可以繼續租,但租得三年
40.50萬之後呢?
一樣要面對呢個問題
除非前設左呢幾年會跌20%或更多
點解成個圓方都係AA狗
已入票
樓市 Go Go Go
Fallout
再加推60個單位
如果淨係睇返入場單位, 加推左幾次都唔覺有特別加到價, 每張價單的兩房單位都係480-490萬左右入場

完全冇因為收咁多票就推高價錢, 有d古怪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞