鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、熊本、宮崎)討論區(5)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
日頭準,係夜晚唔知點解宮崎會塞車,我去兩晚,兩晚都小塞
如果你10:00到宮崎,我覺得你搭10:31班JR去青島好過搭10:30班巴士,JR會早過巴士16分鐘到,巴士站雖然近啲但同JR站都只係差5分鐘步程,整體嚟講JR可以比巴士早10分鐘到青島神社
我覺得plan b 喺青島食嘢感覺易控制啲,因為沿路多食店,易搵嘢食。係SunMesse得1個鐘零20分如果要食埋嘢都有啲趕。鹿兒島中央附近有Family Mart同Lawson,都可以買到啲早餐食
落左機諗住去仙巖園睇睇
其實值唔值得去?而家有冇紅葉睇?
其實日南真係最多預三個景點

我之前淨係去咗鵜戶同sun messe

行程:
前一日去七仔買bus pass,1800 円,比冇pass 平少少,志在落車唔洗搵銀(學生pass1500,要有學生証,試過work)

0737 鹿兒島出發 1000到宮崎,買定大份早餐喺車上食

1010 搭第一班海幸山幸
去到油津站落 1132 (個人想搭耐啲海幸山幸)

1150 油津駅前待合所 上巴士去鵜戶神宮
1212到鵜戶 玩一粒鐘夠晒,喺嗰度買咗啲小食同飲品充飢

1322上巴士去sun messe
留兩粒鐘左右,同埋要預時間由巴士站行上去sun messe
一來一回,預鬆啲都要三十分鐘
1537上巴士返宮崎
1651 喺宮崎站前橘通三丁目落
跟住去食宮崎牛apas
食完回程返鹿兒島
~1855 - 2130

行程中間冇食正餐,淨係買咗啲小食同飲品
不過夜晚食返餐宮崎牛

青島同飫肥城留返下次再搭海幸山幸去
吉列豬 大山 就普普通通
其實你個行程去埋青島都仲得喎
我當晚其實仲要轉酒店去熊本諗起都覺chur
第二日朝早由熊本去人吉 (搭SL人吉)
所以要預時間喺鹿兒島拎行李搭新幹線去熊本
張JR PASS俾你一日搭到盡
檯面支茶好似叫綾鷹?幾唔錯
仙巖園我就冇去,睇其他巴打講評價比較兩極,佢作為庭園係幾出名,仲係望到櫻島,但又有好多人話悶,等多啲人答但其實反正welcome cute都包咗交通,有淨時間去下冇壞嘅
值得去,我想行埋上去千尋巖個位添,但預計唔到來回要幾耐所以無行到
我反而搵唔到去仙巖園既交通,只係搵到觀光巴士同巡遊巴士既時間表,乘換案內同NAVITIME都搵到一般巴士去但兩個apps show既路線同時間都唔同,鹿兒島交通官網既巴士路線圖又搵唔到經過仙巖園既路線
乘換案內喺鹿兒島完全show唔到巴士線
觀光巴士去程要兜上城山,當遊巴士河
有架。假設我去完櫻島返嚟行去金生町搭車,乘換案內同NAVITIME show出嚟既結果都有啲分別,都唔知信邊個好

落雨就試吓調動個行程
戶外景落雨去好辛苦
同我自己plan既行程基本一樣,唯一唔同既係因為我呢日冇JR pass用,所以我會選擇早啲搭去國分站轉巴士

聽朝都可能有雨,要下午先好天

你今日去日南嗰邊都順利?
我會打算一日遊櫻島+仙巖園
咁樣好似有d趕,我呢兩度係拆開去,好似都用多過半晝時間玩,仙巖園用既時間就少d 既,但返黎食晚飯又早得濟
櫻島同仙巖園都趕?我計過咁多日係最悠閑既一日,完全唔使趕車,好有彈性喎。我初步預計08:29由鹿兒島中央搭市電開始,10:10到湯之平展望所,10:40離開,返到櫻島港又預成55分鐘喺足湯公園,已經hea到不得了。12:05返鹿兒島港再去Dolphin Port度食lunch,跟住去城山留半個鐘再去仙巖園,應該3點前都去到,跟住完全冇預定離開時間,玩到夠就返天文館食晚餐,一啲都唔趕喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞