鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、熊本、宮崎)討論區(5)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
對我黎講想
人少/食飲嘔/機票平/觀光JR/少買野/大自然
北到南 九州都岩哂我
寵佢老母個咪打
如果你覺得鹿兒島好落後,咁你去到宮崎一定會覺得係鄉下地方
我都搭過鹿兒島同熊本嘅市電,第一個感覺同你一樣⋯⋯輕鐵仲好坐,又光猛又有冷氣(睇住個司機一路揸車一路抹汗,我仲焗到想暈),日本嘅巴士,地鐵,火車嘅舒適度差香港幾皮(新幹線除外)
當然各人有唔同生活嬉好,福岡我都覺得多人,東京,大阪我直頭唔敢再去(人多車多,一定蕩失路)
有聲

福岡直頭係韓人集中地,去到機場候機室以為去咗韓國
憎到佢地仆街
有次福岡地鐵等車
有寵寵人用英文問我有個站點答
我用廣東話答佢點行
佢用有限日文多謝我
我黑人問號?
鹿兒島食真係玩晒,豬牛雞都出名
海鮮好似差啲?
出名銀帶鯡,但唔啱食
香港人食刺身鍾意肥美
我覺得好正 銀鯡
同埋聽講櫻島賣手信隔離間餐廳嘅鰤魚刺身好好食
火之島餐廳?
上次我去太大風雨 都無出到個碼頭

咁你地登一登島就走咗?不過我都陣係去咗湯之平展望台同遊客中心
最後浸住足湯睇日落好正,一邊望住橙海,另一邊火山變啡色
好大風雨又凍 出得碼頭就濕晒
登一登島 坐陣就走左 到此一遊
下次好天氣再玩過
鹿兒島係嗰d去一次好靚,但未必想咁快去第二次嘅地方,始終風景唔會點變
話說鹿兒島應該民風純樸d,去食嘢隔離枱或者餐廳老闆見我一條友,好多時都會主動同我講嘢,今次識到個土生土長嘅鹿兒島女仔,交換咗line,佢係整薩摩魚餅,仲叫我下次去鹿兒島去佢舖頭揾佢
識到囡囡喎
咁始終地方大 主景點睇過 再補完下細景點
會集中返食飲嘔 / hea下 / 細遊下啲細市
點及識到巴打
下次想試下坐觀光巴士去本土最南端嘅佐多岬
https://www.town.minamiosumi.lg.jp/kanko/kanko_bus.html
咁都比你發現到我
下年都想再遊鹿兒島
當想自己獨遊下
經Klook 買有refund
識到架妹
靚唔靚?
都ok架,不過唔好圖定老母,無圖
要再學好d日文,而家仲係好垃圾
仲有燒酎都好正
想問遊櫻島買一日pass 有無so ?? Thx
純計櫻島渡輪來回船費同湯之平展望所來回車費都910円,張Cute只係1200円,你加埋接駁去櫻島港既交通同埋去其他地方既車費一定會抵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞