鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、熊本、宮崎)討論區(5)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
1月尾去,知唔知有咩event
好簡單 司機好禮讓
同係香港揸車係2個世界
日本最大鳥居係熊野本宮大社大齋原既大鳥居,第二係奈良大神神社大鳥居,霧島神宮個鳥居又點可能係西日本第一大?
你香港係咪揸開架先
雪藏牌又無意識既話係市區一定搞唔掂wo
岩先帶住兩個雪藏牌去睇住佢地揸
真係好辛苦,我揸佢地訓,佢地揸我又一定要睇實
雪藏就唔好啦, 我香港日日渣去到日本都要慢慢學下過佢地既燈, 十字路口轉左轉右呀

雖然係日本渣真係好開心好舒服, 返到香港都自然留勁多剎車距離, 兩日後先變返香港人
我係香港都唔係揸開架
唯一難D真係得市區 但又唔似香港咁突然之間要cut幾條線
多數都係cut一條線 一打燈隔離線後車即刻收油比你cut 痴撚線
泊車D位都夠闊落 仲要全部都係L位 有埋後泊鏡
小心D應該唔會出事
喺香港假期係車手 星期六日會揸
不過得一個人揸 如果揸足6/7日會唔會太chur?
有冇話邊D地方搭交通工具 可以揸少一兩日?

暫時想去以下景點:
櫻島火山
神話之里公園
旨宿
馬之背+青島神社+鬼之洗衣板+宮崎牛
高千穗峽
鵜戶神宮+日南sun messe公園
南九州公共交通好唔方便. 不過返到鹿兒島+櫻島可以唔渣車, 其他有得自駕一定方便d.
好睇你車邊個啦
車女朋友我自己六日揸一千公里都唔攰
車朋友但又唔識做陪你吹水幫你睇路一上車就訓就攰
你都係南九州姐
我由福岡踩到落鹿兒島
又要睇住d friend 揸攰到傻
想食d 好野都方便d 啦
日南有間日南水產係海邊食龍蝦三食我覺得好正
櫻島火山有車就兩個鐘搞掂
冇車大半日都唔知掂唔掂
唔係揸開要有行錯路咪兜個圈既心態就得
唔好死cut 或者驚
反正你揸車兜個圈有幾攰
日本係痴線到小路出大路 大路車係到讓我 我R 撚哂頭
最緊要係信車gps 都唔好信google map
google map 無論日本香港都係伏
【漫步花海】指宿油菜花步行大會
之前小編介紹過指宿嘅油菜花馬拉松,可能大家想去但又驚跑咁耐自己體力應付唔嚟。錯過左油菜花馬拉松嘅朋友們,唔緊要!原來除咗馬拉松之外,指宿呢到1月尾仲會有步行大會。以Flower Park Kagoshima為主場館,一連兩日橫跨山川‧開聞地區,俾你漫步油菜花盛開嘅指宿路。步行距離亦由3公里至42公里等,有唔同選擇。除此之外,兩日都會有同森永製菓合作嘅菓子探險路線,大人細路都啱玩。係咪好想參加呢?喺12月24日或之前提早報名,仲會有紀念T-Shirt, 指宿溫泉「砂樂」嘅Coupon等紀念品,大會仲會印埋你個名上大會誌添!不過即日報名嘅朋友完成後都會有「完步賞」,所以想再慢慢諗清楚去唔去都得!可以沿路欣賞到指宿景色又有益身心,記得唔好錯過啦!

指宿油菜花步行大會
日期︰2020年1月25-26日
時間︰(出發儀式)07:10~
(起步)07:30~
地點︰Flower Park Kagoshima (起‧終點)
電話︰0993-22-3253
地址︰鹿児島県指宿市山川岡児ヶ水1611
交通︰從JR指宿駅乘shuttle bus(收費)約20分鐘
費用︰(提早報名)大人2000日圓/高中生以下1000日圓
(當日報名)大人2200日圓/高中生以下1100日圓
(3公里菓子探險路線)大人3000日圓/高中生以下1500日圓/3歲以下免費
官方網站:http://march59.wixsite.com/nanohana-march

**
from official, 鹿兒島最新最fun fb
仆你個臭街
我間溫泉酒店有幾個戶外溫泉
比人輪流用,條鎖匙放係check in counter,自己拎,先到先得
咁我就坐係到等啦
屌佢老味,有個講英文既唔知係唔係香港人
我望撚住佢係樓上落黎既時候已經拎撚住條鎖匙
自己想幾時浸就幾時浸
真係好撚仆街
浸浸浸,希望你浸撚到生椰菜花
你老母,出去果時仲睥撚住我
佢浸完果個我唔撚浸添啊
佢個仆街一定係到打飛機射落d 溫泉水到
等下手浸佢d 精
正人渣,係香港衰好啦,衰撚到出香港真係比你影撚衰晒

無車應該唔得
我其實去完剃戶搵野食 google 見到
10000yen 我覺得食得返
馬之背同青島距離好遠,你考慮吓先喎
thanks! 我再度一度 而加都係打晒落去再執下
我就係個女朋友
可以幫手睇下map 但我一定會訓著 Freeride
然後佢自己一個揸好撚慘
同埋如果想住一日溫泉酒店
大家會揀霧島定旨宿住?
budget around 15K
Hotel JAL Kagoshima offers a fabulous buffet lunch and a lunch with a choice of menu. It serves a buffet lunch and two set menus of three courses. For supper it offers a buffet supper and a choice of menu (A menu of three courses). I chose a beef dish from the menu while my brother ordered a vegetable dish. The restaurant in the hotel has an unusual menu. Its cafe also has an excellent menu.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞