鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、熊本、宮崎)討論區(5)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
食緊炭火神吉
可惡呀!!!!

30號去福岡,睇緊啲跨年嘅活動
但我咁玩既話係咪得霧島神宮去宮崎,宮崎去鹿兒島要坐jr咁好似唔買pass都得?
成個trip得流水麵係難食

應該ok
玩得開心d
好餓啊
巴打我同你頭兩日一樣 1月出發
都係12點幾落機直去霧島 又係住旅行人山莊
交通好似唔太方便
第二日主力係霧島玩 去得景點就行唔到山咁
有冇巴打可以俾下意見

Day 1: 福岡去鹿兒島,櫻島
Day 2: 指宿,食流水麪,池田湖,長崎鼻,砂礫
Day 3: 霧島,神話之里公園,霧島神宮,高千穗牧場
Day 4:未唸好,本來唸住去熊本睇阿蘇火山,不過好似好浪費時間,唔係好值得去。
Day 5: 熊本返福岡

之前去過宮崎青島日南,所以唔唸宮崎

Day 4 仲有邊度去
想問下之前有巴打話係德光小學前坐巴士,果度係咪得一架巴士?同埋有無時間表?唔該!
雖然巴士未必準時,但遲半個鐘又真係太唔尋常,可能巴士嚟之前有地方發生交嚴重阻塞,不過你應該都喺青島食咗嘢唔影響晚餐?同埋喺鵜戶神宮夠唔夠時間玩?
應該仲有第二條線都經德光小前,但呢條線一喺超早一係超晏,你唔會遇到所以應該唔會上錯車。時間表要用乘換案內睇,參考我#536既留言
唔該巴打!
用全九州pass?
去人吉
如果你果日有觀光列車坐,咪鹿兒島至熊本觀光列車一日遊囉
我夜晚返去食炭火神吉
所以冇影響
鵜戶其實都幾細遲左到都夠時間玩
btw飫肥jr站出黎最近果個巴士站名應該係叫竹香園入口
飫肥JR站一出個巴士站唔係都叫飫肥駅咩?
竹香園入口好似好遠喎
我出黎都冇留意呢個站
我用乘換案內睇飫肥個站係呢到
同埋我去左7-11買1日卷
竹香園個站就係7-11出面
係啊全九州pass
而家係咪唔值得去阿蘇

btw唔該曬巴打,即刻睇下人吉有咩玩
你搵到嗰個站叫「飫肥城」,你應該搵「飫肥駅」,兩個站嚟的
我夜晚返去食炭火神吉
所以冇影響
鵜戶其實都幾細遲左到都夠時間玩
btw飫肥jr站出黎最近果個巴士站名應該係叫竹香園入口
飫肥JR站一出個巴士站唔係都叫飫肥駅咩?
竹香園入口好似好遠喎
我出黎都冇留意呢個站
我用乘換案內睇飫肥個站係呢到
同埋我去左7-11買1日卷
竹香園個站就係7-11出面
你搵到嗰個站叫「飫肥」,你應該搵「飫肥駅」,兩個站嚟的
你搵到嗰個站叫「飫肥」,你應該搵「飫肥駅」,兩個站嚟的

原來條巴士線真係唔經「飫肥駅」的,竹香園入口的確最近JR站
係呀
所以我之前建議大家搭海幸山幸嘅就JR喺油津駅落
喺油津待合所上巴士去
不過佢要去7-11嗰啲換bus pass,咁又好似飫肥會方便啲
其實我覺得個pass都係圖個方便上落車唔洗搵銀
差三百円,但7-11係全國七仔都可以預先買到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞