鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、熊本、宮崎)討論區(5)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
自駕九州係方便好多,如果你本身揸開車又唔怕1個人揸當然無問題。
南九州似乎都幾多雨水,已經秋天了,但睇返上個星期喺嗰邊既巴打都成日遇到雨天
香港就真係晴天之國,應該都已經超過兩個月冇落過雨了
https://petitions.whitehouse.gov/petition/hongkongers-support-congress-introduce-and-pass-be-water-act

支持美國推出be water act同將來通過佢
快d入黎簽署
表達香港人既支持和立場, 對付班賣港狗官同奶共派
呢排大家無乜聯署要簽, 比個任務大家, 就係簽左佢同發出去比人簽
我上個星期去,星期一至三都好好天,星期四五就早上陰陰濕濕,中午開始放晴,上櫻島睇住佢由陰轉晴幾正

指宿砂樂下星期閉館年檢
12月9日到13日會閉館
大家留意啊~
我上星期去左healthy land度浸砂浴+溫泉,砂浴個場比較細,但個溫泉景堅正
我覺得啲沙只係溫溫地
老老實實 鹿兒島真係無乜野玩,每個景點都遠到仆街,唔自駕好哂時間,仲要一個鐘頭一班巴士
你好似講緊指宿而唔係鹿兒島
指宿一個鐘一班其實只要配合佢都冇問題,玩長崎鼻、食流水麵本身都預一個鐘,去到玩完食完嘢啱啱好一個鐘搭下班車其實還可以,指宿最大問題係西大山站既JR太疏好難配合,巴士反而覺得唔係太大問題,我係嫌佢尾班車太早收,如果可以加多一班延長服務時間一個鐘就好好多
長崎鼻我覺得冇乜野睇,流水面食過真係冇乜特別,仲要啲水好似幾十個人用過咁流水。
指宿你走一班車唔自駕就鳩等。
同東京,大阪比夜生活都差好遠。如果要玩既野多我都係鍾意大阪
櫻島除左過去食下灰都冇咩睇,指宿得砂浴叫得意啲
以上係1年前去感受 唔知而家一唔一樣啦
請問點解JR pass 送 coupon 仲平過無野送的?

有時候都市人就係想遠離煩囂同石屎森林,親親大自然,其實鹿兒島中央同天文館一帶都好城市化,反而我更鐘意霧島,櫻島,高千穗呢d大自然景觀,睇d香港少接觸/接觸唔到既野嘛
霧島3日2夜,真係大部份時間係溫泉旅館望住個鐘滴搭滴搭,老人家2日都行哂。個神話e里公園唔係夏到去真係上到去吹下風就落返黎
中央站同天文館我都覺得好落後,啲電車好似新界啲輕鐵仲新。高千穗就好似南生圍。櫻島改左唔係5分鐘開車既制度係好左既,比多啲時間人行下,但都係一走車就要等成個鐘好麻煩。 霧島都好過指宿,但係冇得同箱根比
帶住細佬去仲死,冇野比佢地玩悶到抽筯。不過可以去租單車踩下霧島既
去旅行就係咁先有意思,見識世界唔同地方,有落後既有先進既,體驗完唔同既野覺得人生充實左
想問華蓮有無可能walkin? 諗住聽晚去食 同埋其實華蓮同寿庵點揀好
華蓮可walkin 我上次都係walkin食
dinner
豬非常正,牛無味
壽庵性價比高d
我反而就係鍾意鹿兒島夠大自然同hea
你咁講觀光車都係鳩坐浪費時間tim
要買要玩就一定無架喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞