鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、熊本、宮崎)討論區(5)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
遊櫻島就一定買pass. 包船包島上巴士已回本
鹿兒島市區仲可以繼續搭
我呢d唔多飲得,陣係識嗌豬閪
唔好坐錯城市巡bus
Pass唔包
都係商家做推廣,邊種平咪買邊種
我上次經Japanican訂酒店又係,連早餐既價錢竟然平過冇早餐,𢱑晒頭
優惠真係好難講
酒店plan睇到頭暈
有時住溫泉酒店,上日本樂天 jalan仲要諗叫邊種晚餐好
市電既站真係好近又一個,好似去左天水圍行街咁。個中央站mall又細又冇野行

仲有鹿兒島出名啲豬,雞,我又真係覺得冇乜特別,你may埋眼食唔會分到佢係鹿兒島產咁囉

地震前去過熊本熊,感覺都ok,又平又有人情味,地震後就冇去過唔知。去完鹿兒島搞到我都冇咩意欲去宮崎
有貴叫貴就冇死啦,去得旅行唔差個幾十蚊食個咩都有既餐叫做試哂最勁既野,酒店真係要格一格價有時japan網 agoda Expedia 既價錢都差成千蚊。同埋溫泉旅館我覺得個間野唔係有靚景既話唔洗選擇私人風呂,影出黎唔靚同埋又唔會浸到咁多次。
想問.....神話之里公園,霧島神宮,高千穗牧場,呢三個地方係咪都有野食?
神話之里同高千穗牧場都有自己餐廳

霧島神宮個巴士站附近都有餐廳
上面d小食檔唔知係咪時間限定先開
想問櫻島觀光巴士,30 定60 分鐘一班?

睇返鹿兒島市觀光網同櫻島觀光網,佢地都係話半個鐘一班

http://www.kagoshima-yokanavi.jp/kotsu/kagoshima/sakurajima.html

http://www.sakurajima.gr.jp/access/local-bus/000760.html
以為會有水機,中咗伏,買樽茶都排咗15分鐘
已經12月了,但海幸山幸仲未出下年2月後既Schedule,有冇人知大約幾時會有update?同埋係咪基本上春分日之後兩個星期都會每日運行?
我諗每年都應該差唔多嘅
冇記錯二月唔係最少班次嘅月份
I've just made a lunch reservation at Udon Menya for quarter padt five tomorrow for four people.
佢有二月班次睇呀,成個二月既星期五、六、日都有,係三月打後冇時間表,我見今年三月尾至四月頭日日運行,希望出年都係
我9月去嘅時候係30分鐘一班,要睇日文個時間表先準
請問熊本一日遊,買邊隻 pass 最正路?唔該晒!
想問下係唔係鹿兒島機場同霧島站都換唔到jr pass?

因為我day1落機就直接去霧島
Day2 會由霧島去宮崎
係唔係無機會換到jr pass去宮崎?
換唔到,一定要去鹿兒島中央、宮崎、宮崎機場、熊本、大分呢5個JR站先換到
個人幾鍾意但因個口味唔同嘅
兩日嘅話我可能hea啲,櫻島加市內玩下算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞