鹿兒島遊記及南九州(鹿兒島、熊本、宮崎)討論區(5)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
如果8月去九州是咪玩命 打風機會大 又熱 落雨咁諗住去十日
我都係呢排去完,好似香港最凍既日子咁
落雨會再凍啲 同埋好多景點係海邊會好大風
要著啲防風防水既外套
日本人唔知係凍慣定點,無論17度定10度都係著得好單薄
25分鐘驚唔夠你坐喎
網上好少SUNQ PASS嘅資訊
諗住day1去知覽 然後搭はまゆう去宮崎
day2去飫肥 day3宮崎はまゆう直去KOJ
係咪都可以用南九州SUNQ?
知覽無去唔肯定,但其他搭過ok
長途記住book位,同埋個pass可以去專業旅運買,平2000yen
知覽真係睇咗好多個網都冇講SUNQ
淨係話可以用指宿個のったりおりたり
咁可能我去親身試吓
我見はまゆう禁入去就要俾錢
定就咁禁完keep住個record就得?
有得揀窗口比錢,你去鹿兒島中央個高速巴士中心比番d email佢睇,佢就可以出晒咁多程嘅確認券比你,出示確認券同pass比司機就上到車,雖然我懷疑係唔駛換確認券,但穩陣d都係換咗先
要換確認卷 司機有名單 佢對卷同pass先俾上車
去日文官網訂定,google有台仔攻略教點用
學識日文官網 係日本其他地方坐長途巴士一樣用到
因為我上次一落機去左機場個counter,問咗幾次佢話切符ない,比埋email佢睇都話直接比pass司機就ok
咁你最後直接上到車?
最後都係去中央站高速巴士中心問多次,佢就出確認券比我
所以呢個方法係一定啱,不過我見日本人都係講名+比錢,可能咁樣都得
Sun messe 同鵜户我都去過,我覺得鵜户1個鐘有點難,行入內宮要一段時間,sun messe 兩個位打咭,要睇個日多唔多人,人多都要排一陣隊
我本身住宮崎會搭到頭班巴士,初步預2小時40分鐘喺青島,而鵜戶神宮同Sun Messe就各留兩個鐘。我覺得時間好似過度充裕所以想早一班車返宮崎,俾多啲時間夜晚去shopping同食嘢。如果我改為鵜戸神宮同SunMesse各留約1小時20分鐘係咪都應該唔會趕?
SunMesse值得留耐啲
如果純粹為咗打卡影相
你搭下2架巴士就得
少趕
你一出一入快嘅都廿分鐘
慢嘅半粒鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞