『薪火post』BNO續期資訊 (70) 2019年BNO有效護照數量爆升

1001 回覆
21 Like 2 Dislike
同大家分享下我既經歷
由年幾之前想續, 因為怕無副簽, 副簽唔知點好
相都影埋都唔死去續 拖到依家終於去續左

入番正題先 我交左:
- 舊BNO(BB相, 過期18年)
- 身份證彩色影印正背面
- 全本特區護照彩色影印 包括封面同底面
- 出世紙正本
- 副簽+副簽人passport有相個頁既彩色影印
(副簽拎特區, 從無BNO/其他passport, 大學同學)

- Formal letter
(因為我交唔到父母出世紙同埋結婚證書 所以寫番原因, 詳情page1 有sample 我基本上係抄考)
(另外我仲有寫埋因為朋友都係相近年紀(二十頭), 所以無專業人士同無外國護照既朋友, 不過我同副簽都係engine人 有state係職業個到)

全部野用一個folder入起, 再入落一個普通公文袋,
4/11/2019 用空郵掛號, 寄左$60.3
之後7/11/2019就到左英國處理中心,但停左係到幾日無更新 keep住每日下午check一次
11/11/2019 再check就成功派遞 香港時間13號就收到email話​Documents received
(淨係收到email, 收唔到sms, 有無人試過咁既情況?) 之後我都收唔到通知, 係自己15號朝早再log in check,
先見佢轉左Application being processed
然後就好似搭左火箭咁 surprise 收完一個又一個好快就approved 好快就print and sent

19號夜晚就收到DHL sms 有tracking no. (1st) , 21/11 收左BNO
21同日收到2nd tracking no., 25/11 收番D document (收番地址/ 出世紙/ 身份證副本/ 舊BNO)

對唔住好長氣
我想盡量detail, 忍住完晒先po出黎同大家開心share 希望未續既朋友睇完有多D信心, 快D去續!!!! 事頭婆萬歲
份FORM問咩
佢問啲野就係ONLINE問既野, 不過要用手填
LM
問下咁多位巴打
我補領緊BNO
無ID CARD嘅情況下可唔可以申請到BNO
主要我唔想浪費時間等完ID CARD之後再申請BNO

利申:上年續到BNO ID CARD BNO同時唔見咗
HMPO要我補交呀媽出世紙同舊bno show到我係included child

呀媽出世紙冇英文名,身分證同舊bno就有。但就冇改名契。

咁使唔使去民政事務署宣誓或者交多少少文件?
唔係有張臨時身份證咩?colour print 交果張咪得
寫信解釋
怕嘅可以寫信解釋
因為舊時通常到攞身份證先整英文名
怕嘅可以寫信解釋
睇DOC
收到就要CHECK清楚喇
入番正題先 我交左:
- 舊BNO(BB相, 過期18年)
- 身份證彩色影印正背面
- 全本特區護照彩色影印 包括封面同底面
- 出世紙正本

係咪個gov.uk網站叫你交呢樣資料?

咁特衰護照裡面標示係"chinese"籍
咁會否影響批唔批續bno?
無關係
副署其實相對重要,睇#10!有人話副署做地盤都影批喎,盡力而為啦,最多寫信解釋。所有文件一次過交。
有英國護照以外其他國家護照就要提供
唔影響BNO
呢張叫申請收據,當唔當正式文件真係唔知,最正確係等有正式身份證先再搞護照申請。
佢舊bno有英文名,補返出世紙就可以了。
想問下邊度有得睇每月BNO簽發數字?
要問
我估隔咗兩個月,當重新嚟過,所以用紙本申請表。

填section 1, 2, 3A, 9就可以了。係相就麻煩啲了,要晒返相紙。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞