『薪火post』BNO續期資訊 (70) 2019年BNO有效護照數量爆升

1001 回覆
21 Like 2 Dislike
唔該哂巴打
通常HMPO收到件後幾多日後更新status?
我就收件後一日
上星期五送到, 到而家未有更新做received
Thanks bro
我即管試下先
中曬3樣而父母冇bno
即係你自己有過獨立一本
即刻去做sar啦

記住3大條件缺一不可
一陣拎張出世紙睇睇先 thanks bro
如果齊料 我今晚email SAR
但我曾經改過名 咁我係咪應該比舊名佢地果邊查
我個個案好複雜 不過都有勞咁多位巴絲解答
SAR用舊名
report lost都用舊名
畀錢申請嗰陣先用新名+畀證據proof
咁我做咗SAR先
有嘅話先諗下一步 感謝師兄答覆
想問SAR 要中邊三種條件同點做SAR
合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'

SAR係爬下文點做
問得出呢句證明你冇睇頭版+doc
你睇清楚身份證大法,中晒三個絕大機會已登記bno,因為甚少人無端白事11歲前申請bno!你睇doc啦,SAR可以查到自己有無獨立護照,但included child係無法SAR出嚟!其實呢度一向講,中晒身份證大法,都唔怕去申請。風險自決了。

其實有無辦法SAR搵埋父母資料,咁就幫到included child嘅巴絲了!
唔好信,呢度好多父母話無,實習有!好可能唔知咩係bno,亦可能唔想你知有,有人話唔見咗但最終搵到出嚟。呢度咩奇怪事都有!
巴打 想問下
我1996出世
如果老豆無幫我申請過BNO 我依家第一次申請
我又符合身份證大法嘅話 仲有無機會申請到BNO
麻煩有心巴打可以解答下
你睇清楚身份證大法,中晒三個絕大機會已登記bno,因為甚少人無端白事11歲前申請bno!你睇doc啦,SAR可以查到自己有無獨立護照,但included child係無法SAR出嚟!其實呢度一向講,中晒身份證大法,都唔怕去申請。風險自決了。

其實有無辦法SAR搵埋父母資料,咁就幫到included child嘅巴絲了!

近期嘅post咪話咗可以搵埋included child囉
你多睇幾個posts,就知道父母嘅說法,係不可信嘅!
太好了!我有印象但唔確定,太多pots,記唔記得係咪申請時問埋有無included child嘅護照?
我唔中身份證首次簽發係咪冇架啦
已完
唔死心既咪SAR囉 冇成本 但機會偏低
身份證簽發日期括弧入面個 MM-YY
08年 我諗我11歲先拎身份證
Sor 自膠 當我冇回過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞