『薪火post』BNO續期資訊 (70) 2019年BNO有效護照數量爆升

1001 回覆
21 Like 2 Dislike
正常四個工作天,但每日平均成千人申請,當郵局處理300份好未,突然間用多咗空間同重量,上到機就快,上唔到都要等,去到英國一樣,車就係咁大架,今日車唔晒就要第二日!近期兩個星期左右啦,上個月試過三個星期添,連speed post都失速!其實要平寄郵局,預佢慢啲啦,記住成個申請過程,耐性係必須嘅!
想問有報失紙早早註銷左仲洗唔洗再重新註消多次?
報失紙註銷
LS01
留明
你講去差館報失?
我想問你地收到新版護照未? 姐係藍色個本?
未有
請問如果父母結婚証明文件當年係大陸搞既, 要搵認可既翻譯公司譯做英文, 大家有冇推薦的翻譯公司? 有冇成功搞到BNO的巴絲個情況同我一樣, 可以分享下當時選擇既翻譯公司?
我入境係唔係AMS
係Copenhagen入境
個時都有印
廁板用到機
Hmpo 根本唔知你報失,睇doc,跟正常lost case做,香港報失其實無用!
基本上結婚證書對真正首次申請人先有用,證明國籍點嚟,bno係續期,其實父母結婚證書並非主要。有人話試過自己譯,亦有人無交,寫信解釋話無,最慘有人成本正本大陸結婚證寄咗去,一去不回!風險自決了。
如果我老豆老母既出世紙都提供唔到。係咪寫信解釋就得?
會唔會申請唔到?
new post lm
唔會申請唔到!最重要嘅文件係你本舊bno,身分證同特衰護照係證明你係申請人,如有嘅副署係搵佢信得過嘅證明你,地址證明怕寄錯亦證明返你係申請人,其他文件係次要證明。

有嘅文件盡俾,無嘅寫信解釋,唔好交多餘嘢係不二法門,呢度好多都續到。除非你無持有或included child 於父母bno內。睇doc一次保平安!
依家網上做到報失, 之後HMPO會打比你, 對下資料, 同你講你舊果本已經CANCEL ,可以再申請過
我以前一直冇申請過BNO, 不過最近發現老豆本過左期既BNO寫左我做INCLUDED CHILD所以先搞.....
中唔中身份證大法先
你老竇本bno要寄埋去,文件連呢本會寄返嚟,如果一齊申請可以連佢文件一齊寄,寫好pex no邊份打邊份同其享邊份,如果佢唔申請,返嚟時自行保管至佢想申請,再連文件寄去。你張出世紙對你呢次申請相對重要一啲,最好寄核證副本,但無錢彩影都得,記得印出嚟影象底面都清晰,佢要求時再寄正本個風險相對低啲,因為會有對口聯絡,追都容易啲。另外呢本護照寄前影個底,以免之後有閃失。

你老竇呢本bno,其實代表咗一啲其他首次申請用文件,因為正代表以前申請係有支持文件嚟批。當然無人肯定代表邊啲,因為系統將所有情況簡單地當一種,而當然最好都交齊交足,不過大陸證件如果只有中文,就算其他譯到,姓名如果無官方英名翻譯,其他人就算專業翻譯,都係無從核實,變相係無參考價值嘅嘢。寄唔寄譯唔譯自己取捨了。
點解你咁快

19 號 receive 20 號 process 仲未有消息
我本bno 25 號 9:44pm sent 埋我都唔知點解咁快,一日搞掂晒

話說兩個月前收到本BNO,一路都無check清楚,之後發現個名串錯咗,問咗HMPO果邊,又要再填過張OS Form,今次又要俾埋passport相,之前淨係網上upload咋嘛,同埋想請教各位巴打有無填OS Form既教學,我而家對住張form企咗喺度...英文底差...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞