『薪火post』BNO續期資訊 (70) 2019年BNO有效護照數量爆升

1001 回覆
21 Like 2 Dislike
留意bno身份幾時都係有效!護照就有效期十年。
British is British !
我11月20申請,依家已經approved 同on its way。
你唔見左舊証?
我知,但如果真係平到權,到時一定有班之前嫌BNO護照貴唔續,過去22年拎住廁板,日日對BNO護照人士單單打打,成日話英國佬點會理你,更甚係串你中國人做洋奴既人(呢d人身邊唔少),本住唔執輸心態去續護照,我就係唔想呢班人可以坐享其成,既然咁想做中國人,點解唔繼續做?只係平權俾當時已持有效BNO護照,而過後續領人士將不獲平權身份,只保留現時權利,其實合情合理,文明社會法律都係都係以情理道德為基礎訂立,我睇唔到有乜問題。
自私
Dllm 分化撚
不如即時要ielts overall 8
Prove 埋自己英文水平夠高
先有資格做 BC 呀
你咁樣分化已經唔係平權啦
如果有一個人過去二十年都有續
咁啱今日BNO passport 過期 又今日BNO平權
咁佢值唔值得平權呀?

另外 你要分清BNO 同BNO passport
我用 HK post 寄
我揀大約$55 兩個星期空郵
一個星期速遞要$200
香港人真係乜都屌一餐架,開得個post 明明係幫人續但某d會員又會入黎屌人過期十幾年都唔續,唔想幫咪唔撚好入post 睇囉,又要睇又要屌真係痴撚線
咪扮撚哂道德撚攞光環啦 屌你老母
講就講十幾年前經濟唔好先有道理話唔續住姐
我講緊而家阿!我就唔係好相信而家d人千幾蚊都比唔唔到!
同又話咩英文唔好?而家上網大把網上教學捉撚住你手隻黎捉阿
唔好比咁撚多藉口自己啦香港人!
但BNO 身份係終身有效,應該只要在1997年6月30日前申請過BNO的人都應該一齊平權,22年以來,部分人都過身,有啲移咗民,剩番喺度無百幾萬咁多。

不過黑衣人好多都97年後出世,佢哋無可能攞到BNO,真係唔知點幫佢哋。
有冇得重申申請
97年前出世 父母大中華膠冇幫我拎bno
我9月寄 HK Post
50幾蚊
一星期內就到咗
可以做嘅真係唔多,事實上講緊話英國可能俾Right to land 之後幾年轉BC都只係俾BNO holders ,但老豆老母咁嘅年紀仲邊會去英國stay幾年,再申請個仔/女過去吖

除非重新開放BNO申請/變世襲制
幫唔到就由佢哋
英國係欠bno,無欠中国香港人
唔quote了,關於BNO去台灣搞入台證問題呢個post見得太多,就講講

BNO網上搞入台證同特衰冇分別嘅,今年3月我去過一次,用特衰,9月頭續咗BNO,9月中用BNO去台北,一樣係咁,網上做入台證唔好填錯就係

唯一分別係如果你好似我咁,去到台灣先買當地sim咭,例如台灣大哥大,要簽多份"歐盟成員國私隱收集聲明書",同某啲台灣本地銀行兌錢都要,但有啲又唔使

台灣同日本今年都用過BNO入境,冇問題,日本好似冇簽過"歐盟成員國私隱收集聲明書", 唔係好記得
其實平權就一定,bno身份實際係對洗人嘅侮辱嚟!明明以前不分彼此嘅。至於平權前有乜仲可以爭取,咪係可以再登記,相信合資格嘅會好好珍惜機會,就算開放一年時間都可以。第二係再增加免簽國,尤其係美國,既然佢哋咁齊心立咗法,bno二百幾萬人旅行免簽,真係有乜所謂,真係個個入境唔出嚟,地大物博點會食唔起!美國帶頭,其他國家無嘅實跟啦,多啲人續多啲人用,先至更方便!第三就係繼承,一次都好,再下代咪直接英國出世囉!
其實選擇嚟,嗰班唔續嘅,小佢都浪費口水,倒不如慳返啖氣,諗吓下次帶本bno去邊仲好啦。
其實英國在97前搞BNO出嚟,係留條尾日後去吸收香港精英移民去英國,但一直唔俾英國居留證,一來係驚得罪中共,二來怕外來移民搶飯碗(正正英國脫歐公投勝利的原因),但經過脫歐程序鬧劇同香港運動後,第二個因素都逐漸除,剩番第一個原因,就係驚中共。
完全理解你,但你亦無需顧慮太多!大圍嘢一定要做,至於大家用唔用權利係自我選擇嚟,執行細節留返俾MP諗。未成功就先行將人分class,意義上就同英國分咗我哋做bno一樣!呢個世界無得話抵唔抵,如果唔想同的士友一齊,咪依家計劃人生囉,有機會嘅,去工作假期搵機會囉,唔需要等平權!揸bno可以去做公務員,當兵都得,仲諗住班內閣吹水當真?

老實講年輕就係本錢,60歲以上班人唔會走㗎喇,續都唔會,放棄佢哋啦。45十歲嘅,佢哋有家庭有工作,續得嘅都會續,不過真係走佬移民嘅,依家做緊了,仲等平權?後生嘅如上,立即把握機會去創造人生。剩返嘅,咪由佢自己選擇囉。
日本無
你講呢張聲明,之前有人提過,其實簽多張紙都無乜所謂。不過台灣出入境操作,實視我哋為ROC籍!所以正常唔需要填呢份聲明,不過落到民間操作,叫人填咗保障自己,政治正唔正確唔理了。
不如睇吓聯合聲明:
https://www.cmab.gov.hk/mobile/tc/issues/jd6.htm

睇完就知道英國佬一早限死晒!居英權係97前嘅,而呢樣大陸講明唔承認!至於搶飯碗,我覺得佢哋驚香港人攞福利多,華人面孔過去搵嘢做,睇低一線啦,真係有工有交稅,俾正式公民又如何?政府入不敷支中呀!當年居英權都係俾有能力嘅香港人咋。英國當地好多東歐窮人做低下工作㗎,呢啲工佢哋寧願攞救濟金好過啦!佢哋係怕接收難民之嘛,成個歐盟正正因為呢個人道立場,被拖垮咗囉,唔係右翼保守主義點會再抬頭!
你錯重點,黃嘅唔一定鍾意bno,但藍嘅好鬼鍾愛揸外國護照!
暫時未有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞