『薪火post』BNO續期資訊 (70) 2019年BNO有效護照數量爆升

1001 回覆
21 Like 2 Dislike
咁搞法姐係最少8weeks
lost cast being processed超過7星期了
最後一星期嘅耐性...
超過晒8星期
而家新簽發嗰D BNO轉咗藍色未?
媒體模式
???
前幾版先有人po完相
又有人問過
答完
又有人問
脫歐延期,算是相對比較確定的進展,但英國一對伴侶遭遇了不確定中的確定,而這看得見摸得著的確定讓他們更加困惑不解,心裏更為忐忑。

他們同一天申請、同一天拿到英國護照,結果發現封面竟然不同:都是酒紅色,但一本有燙金的歐盟(European Union)字樣,另一本沒有。

新版酒紅色封面護照2019年3月30日啟用,封面和內頁去掉了「歐盟」二字。3月29日是原定英國脫歐日。

護照發放部門,英國內政部,解釋說舊版護照庫貨不能浪費,所以新舊兩個版本現在都有效,直到庫存清空為止。

修改護照封面和內頁,去掉「歐盟」二字的決定是早就做出的,但計劃沒趕上變化。

另外,英國內政部還決定從2019年底開始使用看上去跟歐盟護照相仿的深藍色封面護照。
>我估下年開始就用藍色
特區護照就到期
想問如果續咗BNO, 仲有需要續特區?

萬一唔續特區的話,會失去咗啲咩?
有無需要,視乎閣下,始終免簽有所不同,如閣下有興趣進出有關專制地區較多,留低特衰似乎係一個選項。
其實熨金係最後印個人資料時先印上去,所以所謂存貨實為酒紅色封面而已!年中有人問過,估計下年都要一段時間,先轉用藍色。實際上,如果開始轉藍,英國必然大肆宣傳,起碼波叔第一時間出嚟晒證啦!
都唔明著重本顏色做乜
有人話本紅色BNO似中國護照
睇得出呢種人剩係識打飛機 攞榮譽感
無咩
真係有人咁 on9?
咁講不如話轉藍色個樣同特衰一樣啦
師兄一般點問? 我17/9入Q 到依家
lost case lost case 未有REF NO .
之前WEBCHAT問過佢話唔一定有REF NO 然後話申請係6星期起而且冇上限時間..
當每日過千申請,8星期都搞唔掂!
我都係無lost case reference ,最後都一樣收到證。

你可以再在webchat問佢,話你自己遺失了舊證,已在網站報失,咁會否影響申請度。如果佢話無問題,你就唯有繼續等消息。
其實每個人獨一無二,真係唔好比較。同埋進度呢樣嘢,亦無需要問完又問,如果過6星期,可問下有無欠嘢,如無就只需繼續等,預一段時間先再問,留返機會俾更有需要嘅人。
同埋撞正批證個官做嘢快定慢,撞正做嘢慢的官,咪搞後耐。佢哋都係打政府工,效率心知肚明啦!
係特區跟英國
呢個都係,但明明90年代大家用開既 bno 都係酒紅色面,而家竟然有人話咁樣似終國護照,呢個想法我覺得好奇怪囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞