『薪火post』BNO續期資訊 (70) 2019年BNO有效護照數量爆升

1001 回覆
21 Like 2 Dislike
幾個問題想請教下各位巴絲
1. 特區護照雙面影印得唔得?
2. 出世紙要原SIZE,定縮印做A4都得?
3. UPLOAD果時係咪已經知我影果張相合唔合格?
1. 得
2. 原size
3. 過咗system 的相就得
呢幾條真係要入埋FAQ

1.點解唔得?一張紙上下兩個影像,底面合共4個!最緊要清晰無過底!

2.縮影無問題,最緊要底面都要影!

以上可拍照,再利用word等做成文件,雙面彩色印出嚟。

3.係!唔得可再上載,之後如果有問題,會提供連結再上載過!
我張相佢system 都過唔到
之後比佢睇下 我Passport 都係用緊同一張
之後就冇問題
for your information
你係直情by pass咗系統?上咗文件直接批咗?中間有無溝通過?

其實有cases都有類似,系統指出問題,但亦可繼續,最後都批到。
系統話唔得
之後我係下面寫原因解釋張相係合格

之後寄到去
就直接send text 比我
話我張相同申請都approved
再睇doc一次,原來又更新咗唔少,多謝希巴!

出生地方面,town of birth 應填Hong Kong 。

父母無世紙點算?用身份證得唔得?
交回鄉卡代替好唔好?只須交要求文件,無就寫信解釋,唔好交無關嘅多餘文件!

無父母結婚證書又點?俾離婚證明可能嗎?
HMPO 只需要你出生時,父母婚姻證明,之後佢哋關係點係唔需要知亦唔想理。交到就交,交唔到寫信解釋。遺失嘅可以俾錢去政府攞核證副本。
泰吾士報講Patel vs Raab
留意到報道中提及BNO嘅數字
不過我睇唔到截數日期
僅供參考

Ms Patel , the home secretary, is seeking to relax immigration rules for holders of British national (overseas) (BNO) passports, a document created as Britain returned Hong Kong to China in 1997.

Up to 248,000 people hold BNO passports, but they are not UK citizens, nor entitled to live in the UK, and can only visit for up to six months.
Theo
點解我填完係出咁樣 正常?
利申:幾歲果陣屋企人幫我續過一次
passport issuing authority 係寫HKG
Apply for a first UK passport
Based on your answers, you have an old passport that was issued in 2001.
As your passport was issued a long time ago, you must apply for a first UK passport and you may need to have a passport interview.
It should take 6 weeks to get a new passport.
248000都係小數目,同埋有人持其他護照,有人已過世,有“愛國”人士又唔會做“洋奴”
太耐冇續係咁
你而家係續期,唔係新護照。97年前先有新申請。
都係少數,唔通248000第一時間湧去英國咩

不過都算得上有進步
97時過百萬人,而家得番五分一
我01年續過次 無問題照續照寄? 會唔會要Interview
有啲人連點續都未知

已趕絕唔識英文同上網的人
係valid
但唔好忘記BNO97年個時差不多300萬本
就算扣埋已經過身個啲
有BNO身份嘅應該都仲有200萬人以上

248000真係算好少
同你一樣01年renew過一次
無叫我interview

不過都係睇case
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞