『薪火post』BNO續期資訊 (70) 2019年BNO有效護照數量爆升

1001 回覆
21 Like 2 Dislike

想問下,我個application而家咁嘅狀態可以點
之前send左email問佢有冇收到我d嘢,嗰邊有覆到我話收到喇處理緊咁,但係都已經成個月了
心急人上
webchat問吓有冇甩漏囉
始終已經過咗10weeks
平權友表示手足同英國律師問過行政手段落閘機會比較少,因為實會有人以人權理由上訴
係咪唔記得咗你個申請
正如你所講,我同意如果有一日平權,係會所有bno平哂,唔會有落閘呢樣嘢。

反而如果真係要名正言順享用祖國福利,就應該要規定落地住夠若干年或實際有交英國稅,先有資格用。我贊成英國學老美全球徵稅。如果唔想交稅無問題,可以申請放棄英藉。
啱啱睇返啲資料,原來祖國而家已經係全球徵稅
點徵法?
要幾多港紙收入先要?
好似有居住証就要徵
//英國工作收入的稅階只有四層:年薪少於 £11,850 免稅;此後至 £46,350,收 20% 稅;此後至 £150,000,收 40% 稅;高於 £150,000 的話,收 45% 稅。

除了稅項外,國民還得交國民保險費(National Insurance),以享國家退休保障。月薪 £702 至 £3,836 收 12%,此以上收 2%。//

香港同英國有簽避免雙重徵稅協定,詳情我都唔係好識,希望有爸絲講解下。

https://www.cup.com.hk/2018/07/06/sirshek-uk-income-tax-1/#.XeZyvpramPc.link
20%稅
合法打劫荷包
喂,係時候課金啦

英國戰線 Hong Kong Watch 眾籌冇人理
https://lih.kg/1766622
請問副簽人除左填份form既資料 佢仲要提供咩文件 ?
Doc 有寫
我只係睇到我(申請人)要交咩文件 我搵唔到副簽人要交既文件
如果你的副署人為英國國民或愛爾蘭公民以外的英聯邦國民、歐盟國家國民或美國護照持有人,副署人必須提供副署人護照個人資料頁的彩色影印本。
副簽人一般唔洗交文件,之前睇POST都係得以下情況要交
1.副簽人唔係拎BNO/英聯邦護照,要交副簽人護照資料頁影印
2.OFFICE有機會要求副簽人提出有關工作證明(如:工作地址,公司名),不過E 個係佢後續叫你交先要交
收到dhl既msg
文件要睇清楚,希望你唔會寄漏嘢
巴打 幫我簽既係持BnO既香港人 請問係咪算係要提供彩頁影印?
無話要即係唔使,你怕嘅可以寄埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞