『薪火post』BNO續期資訊 (70) 2019年BNO有效護照數量爆升

1001 回覆
21 Like 2 Dislike
我搵左學生副簽
但佢有BNO 會唔會彈回頭
以前有case彈過
我我一個個fd拎bc學生,一收到document即彈
So Far 佢仲未彈我
用身分證大法3樣中哂
再用 SAR 確認有資格申請bno (約3星期)
報失用咗1星期
前日寄出申請文件比HMPO (要副簽, 未有報失編號)
希望之後都順利
第二個we need to speed to you about your lost passport係咪唔洗理會
打咗過去就得
淨係第一個email有打,因為好似話收到第二個無打到,但一個星期了都無消息
第二個係係你打過去既時候send過黎?
個時打過去個職員同我講過唔使理

一個星期其實唔係好耐
整BNO就係要一直等 急唔黎
依家你可以照apply阿 唔使等個ref no. 喎
唔洗Ref no就可以?咁即刻整先
你肯定曾經持有就可以課金了
報完Lost搵返
我怕係有document missing咋 但又冇update話漏document 等死人
如果有miss佢一定會通知你 放鬆d
睇手神
特區護照好多國家自己系統登記係會用返HKG
當我滿心歡喜以為收到本bno 之際,點知hmpo 係寄返我張出世紙同廁所板俾我

Btw,英國無剪左我本特區護照
其實正常黎講唔同國家既護照部門都唔會剪人地國家既護照
唉!成日講搵清楚先,永遠有人之後搵返出嚟!由於你正式報咗失,之後再打電話俾佢哋核實埋。你本舊證寄返去會沒收,不過寄返去有機會快返少少,唔寄去就保留得返本舊嘅,但批核時間通常耐啲,等佢哋搵到你舊資料出嚟先再批!風險自決了。
早幾日approve 左個application,despatch 埋
但DHL 個tracking 無啦啦睇到話return 左比shipper
有冇人都係咁?
錯名
Airway bill印錯嘢要召回
遲下會再寄
等多幾日
唔該曬

Btw, 你地點知架
一有時間就爬文,你就知呢度有好多怪事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞