『薪火post』BNO續期資訊 (70) 2019年BNO有效護照數量爆升

1001 回覆
21 Like 2 Dislike
應該聽日收件,好緊張
比啲信心

期待新國家成立
講真有心續嘅就算唔識英文都續到
doc咁多料
外面啲網又咁多料
直頭逐個step cap埋圖咁教
我打 hong kong 架
之前用特區入台 
之後用BNO都得

因為你台証有入身份証號碼
所以台灣過機嘅時候會睇到
入境前例牌會問你
之後會唔會再用舊嗰本特區
答唔會再用就過得

利申:已經親身試過

台証仲要冇寫中文名
聽聞好似話打返中文名好啲(唔肯定)
FAQ 常見問題

以下問題皆為巴打們列出最常見問題而且已經填哂答案,而呢d答案係上面個份google doc入面已經講齊哂,如果你問以下問題而被屌,唔好問點解。

約法三章先
有幾個情況既問題各位一定唔好答
1. 過左期十年駛唔駛副簽?
唔係過左期幾多年就一定要副署,係睇你個樣仲可唔可以從你既護照入面認出黎,認得出就唔使,認唔出就要。你個申請要到副署部份就要副署,無印到就唔使。
2. 影相可唔可以戴眼鏡影?
可以,但你要確保你既眼鏡唔會遮住你對眼同唔會反光。
新系統有提張相有咩問題,可重新上載,最終彈咗亦會提供link再上載至對方收貨。相可以手機影,相舖影時做埋數碼版本,自己scan亦得,而有部分人被cut頭,唔使擔心,有問題會再叫上載。
3. 張相既背景要咩色?
白色或灰色
4. 去旅行用BNO寫咩國籍?
British National (Overseas) 或 BNO 或 British 或 GBN
如果你係online check-in 或需要係網上揀國籍嘅話,請有得揀BN(O)時優先揀BN(O),無就揀UK/GB/British/Great Britain/任何代表英國嘅文字。
5. 舊護照係bb相,續唔續到 (紅色封面BNO係BB相咪續到囉 )
Why not?睇清楚國籍係唔係BNO
6. 身份證要影兩面定單面?
兩面
7. 特衰要影邊幾頁?
由頭影到落尾,包括封面、個人資料頁、空白頁、有印既頁、有visa既頁、說明頁,你本護照有幾多頁,就印哂幾多頁。
雙面影印得,但最好唔好喇。最緊要清晰無過底。
8. 搵到本BNO剪左角,仲續唔續到?
搵到本BNO剪左角,仲續唔續到?
正常情況: 你應該仲有一本未剪角既,搵清楚啲,搵唔到就以 lost passport 處理
特殊情況: 有可能係申請特衰時香港嘅公務員手誤剪咗,當 damaged passport 處理
9. 點解地址少左行? 係唔係搞錯左?
正常
10. 無住址證明,點好?
最細既BN(O) holder都18歲,點可能無,咪玩啦
真係冇住址證明,都可以去民政署宣誓
11. 點解DHL份件得本新BNO? 我本舊證呢?
你寄左既文件、舊護照會同新護照分開兩份速遞寄畀你
lost passport 又搵返舊BNO係會收走
12. 呢本野續唔續到 (BDTC)
BDTC全部已經係1997年7月1日失效,你應該再搵下屋企有無另外一本BNO護照
13. 副簽人係咪可以係親戚?
唔可以
14. 轉左dispatched 之後幾時收到?
HMPO>DX>DHL
等DHL SMS,會答你寄時到
15. DHL 送件選擇?
如果該日期你無法在家接收速遞,請自行根據短訊所提供之超連結或致電DHL更改送貨日期或地點或要求於指定的DHL自取點自取。
16. 續期成功,但DHL退回HMPO,點解﹖
HMPO寫錯你個名,等吓喇
17. 點樣寄去英國?幾錢?
空郵掛號200g $ 50起,睇你份野最後重量而定
speedpost 200g $225 大約2-6個工作日寄到
郵局寄Speedpost有紙文件套免費拎寄之前上網入資料平$10
DHL $ 自己打上去hotline問價 24003388
18. 續個陣個簽名可唔可以簽中文
你簽乜都得
19. 有特區護照果本仲續唔續得
Why not?
20. 點知自己細個有無申請過
身份證大法同SAR(Subject access request)
21. 老豆老母本BNO有我個名申唔申請到?
Why not?
22. 有無人試過有本特區護照都扮無,唔印就照申請?
點解要扮無?有就印,無就唔使印。
23. 有冇人試過一個speed post 寄兩份或以上申請係成功?
成功例子:網上一次過交兩份申請(打完一個比錢前可以繼續加申請),一齊比錢一齊寄一齊dispatch一齊收到
詳細︰https://www.passport.service.gov.uk/help/multiple-documents-guidance
24.我搵唔到人副署,有無巴打可以幫到手?
無,我地呢度無人識你兩年或以上,全部都無資格做你副署人。
25. 如果續個陣想加個英文名上去駛唔駛副簽?
凡事無絕對,怕就揀change to an existing passport搵人簽埋,唔怕既就唔簽寄左先,HMPO覺得你要既就自然有人會搵你。叫你簽返
26. 可唔可以寄本正本特區護照比佢 (過期/未過期)
可以
27.用過特區護照去台灣以外國家,可唔可以轉 BNO?
Why not?
28.用過特區護照去台灣,可唔可以轉 BNO?
喺台灣眼中,只要你符合港澳關係條例第四條香港居民嘅定義,無論你拎特區護照定係 BNO 入境都一樣係當香港居民處理,台灣關員係唔應該以持雙重國籍為由拒絕手持 BNO 嘅香港居民入境,無論你有冇曾經用過特區護照入境台灣都係咁話注意: 以上唔適用於特區護照或BNO 以外嘅任何外國國籍
29.要幾耐先完成申請?
視乎case 複雜程度+你比幾多文件人處理
個個officer 處理需時都唔同....但呢到case大部份2weeks 內會由MHPO收到全部所需文件處理申請去到dispatched
OR 官方答案: 四星期或六到八星期內
30. 外地遺失BNO餘下行程是否必須取消並立即返港?
BNO其中的一個好處是方便持有人在遺失原有BNO護照情況下在英國駐外使領館迅速補領緊急護照。雖然是一本緊急護照,但並非降格成一本緊急「旅行證」。緊急護照有效期最長為一年,持照人仍然可免簽證出入境以下國家:
亞太:泰國、日本、韓國、星加坡、澳洲(ETA);
歐洲:全歐盟境內、冰島、瑞士、挪威、列支敦士登、摩納哥、塞爾維亞、黑山、波斯尼亞、阿爾巴尼亞、摩爾多瓦、馬其頓;
非洲:摩洛哥、突尼西亞、南非;
美洲:加拿大(ETA)、墨西哥、哥倫比亞、委內瑞拉、厄瓜多爾、秘魯、智利、玻利維亞、巴西、巴拉圭、烏拉圭、巴拿馬、哥斯達黎加;
特區護照持有人在外地遺失護照,因中國駐外使館不能簽發特區護照,故只可在當地申請「中國旅行證」作為臨時證件。而因為「中國旅行證」並非特區護照,只能作返回中國或原居地用。大部份國家並不接受以此證件作過境或辦理第三國簽證用,倘若在第一個國家已經遺失特區護照,餘下行程亦只能放棄,直接返港或回原居地。若同時遺失特區護照及香港永久居民身分證,當事人只可向中國駐當地使領館申請「入境身份陳述書」直接返港。

31. 如果成功續領新BNO,而美國簽證仍在特區護照點算?
http://www.ustraveldocs.com/hk_zh/hk-gen-faq.asp#qlistgen8
問 8. 我的護照已過期,但美國簽證仍有效。我需要申請新簽證嗎?
如果旅客持有一本有效但未附上美國簽證的香港特別行政區護照, 及一本附上有效美國簽證的過期英國國民(海外)護照前往美國, 或者反之亦言, 兩者在 技術上皆是可行的; 但請留意, 他/她在入境口岸面見移民官員時可能會有阻滯。或者, 為避免產生問題及阻滯, 他/她可以申請新的簽證在新的香港特別行政區護照/新的英國國民(海外)護照上。因為這是新的申請, 所以必須繳交不可退還的申請費用。當他/她申請時, 無論他/她是否獲發新簽證, 任何相同類別的簽證都會被註銷。
32. 我使用BNO外遊若同行配偶/子女並非英籍(例如只有特區護照),遇上事故英國領事館會一同協助他們嗎?
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/781770/Support_for_British_Nationals_Abroad_Main_Guide.pdf#page=7
第25頁
Who we can help in a crisis

> In certain circumstances, family members of British nationals (spouse/partner and dependent children aged 18 years and under only – we cannot assist other family members).
特別情況下,求助者的伴侶/配偶及子女(只限18歲或以下)都會得到得到英國領事館協助,但其他非英籍親友不會得到協助

33. 我不清楚我是否有過BN(O)身份,有方法查詢?
1997年7月1日前未滿11歲者可以使用「身分證大法」得知你是否BN(O):
合符以下條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證上首次簽發日期為(06-97)或之前*
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'

*只需查看現時身分證即可
全中以上三項條件代表你父母曾經在主權移交前代你申請過BNO
不符合以上全部條件並不代表你沒有過BNO身份
詳細身分證大法資訊請參閱Doc有關該大法部份

主權移交時超過11歲請參考以下方法直接向英國提出SAR (Subject access request)
查詢英國政府是否有你BNO的記錄
https://lih.kg/igfiMGX
33. 父母無世紙點算?用身份證得唔得?
只須交要求文件,無就寫信解釋,唔好交無關嘅多餘文件。
34. 無父母結婚證書又點?俾離婚證明可能嗎?
HMPO 只需要你出生時,父母婚姻證明,之後佢哋關係點係唔需要知亦唔想理。交到就交,交唔到寫信解釋。遺失嘅可以俾錢去政府攞核證副本。
重有咩常見問題
佢冇問我啵
請問dhl寄本新bno返嚟嗰陣淨係會sd sms? 會唔會send埋email通知㗎?
因為後日會去旅行,但係hmpo星期五已經send咗email比我話your new passport is on its way...
會有封 DHL crossover HMPO 既 email 比你,入面有講點 track,到時可以自己再係 DHL 個邊 set sms notification
Thx bro
DHL無你電郵,你睇返樓上FAQ,通常過幾日先會有短訊,之後就可以另約時間地點收件。另外派件有三次,派唔到會有張通知卡留低,俾你聯絡再約派件或卡上指定時間派。
我見過有人用bno 但入境卡country name 寫China
睇返樓上巴打講,有電郵通知,我查返又係有喎!我收返DHL無你電郵呢句。
有心續又唔識英文,搵朋友幫手都得,又或者俾錢代辦都得,問題係有冇決心,所以我贊成BNO就算真係平到權,都應該要一刀切,只接受平權一刻持有效BNO人士,過後續領冇份,唔好俾d現實香港人見到著數就狗衝咁仆街!(97前未滿18歲,而父母當時冇幫佢申請BNO永久香港人,應重開申請資格俾佢地作出個人決定)。
其實應該直接寫 bno? 定 british
我都未試過問,另外網簽係要入返中文,中華民國係用中文嘅,唔入中文於台證上,有人被拒過,結果要做返落地簽!

另有case話要睇身份證,我亦未試過,不過bno上無中文,就算查身份證亦唔奇怪,始終IO有權去核實身份。我就相信自己啲身份證資料,一早於以前做紙本台證年代,已存入有關系統,所以佢哋唔需要再即場問我核查吧!
你睇吓doc先,如果有幸面見,記得欣然赴約,並將所見所聞返嚟報告,呢度好期待有首次報告誕生!
係 可能因為我都去左好多次 過關超快掂行掂過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞