[戰火紛飛] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (31)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
我點算bespoke addicts呀!

多謝牛巴,對鞋又靚仔返
你有份落手落腳整既
牛巴教刷鞋?
sogo有冇D咩 ok的男裝皮鞋可以睇下
收到風公司會派幾舊水禮券
預價錢1500以內
我自己prefer plain toe 啡色
Meermin係咪會刮腳under $2000內想買對舒服少少既黑色oxford shoe有冇得諗
我冇刮
塊皮裂左又一撻撻水漬,所以染深少少
似喎!
突然記起呢條thread以前有位snow巴經常分享,但近年唔見佢了
Snow巴唔見影有兩年了!
我記得佢share 完野都無咩人comment 有時仲負皮佢
Snow巴好人來的
好多正野開心share
之前仲聽人講香港開始凍,可以著over coa聽。岩岩落機熱到連cotton sport coat都要除落黎。
最記得snow巴鍾意張shell刷到變膠面咁
[重裝入陣] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (30)
https://lih.kg/myfEPjX
#626 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
追上個po見到魚旦哥話無色蠟可以清舊蠟,係咪即係Saphir neutral 色wax呢類?但咁係咩原理?
魚蛋兄,我仲以為stiffener淨係影響heel cup 長遠個fit,點樣影響硬唔硬?(toe stiffener 應該0影響?)

同埋唔同brand用嘅cork paste都會有分別?
個原理類似以冷霜落妝。
Snow巴IG都仲有po野、不過呢邊好耐無見佢
因為皮stiffener本身是軟身的,但膠的定了型之後好鬼硬。
Cork本身軟,所以應該無乜關係,反而是黐得唔好「知知」聲好煩。
Bespoke 的stiffener 多數是皮,interlining也是皮,但成鞋多數用布或纖維替代,尤其中下價野,唔會用皮的。Btw有啲brand特別焗係因為鞋底唔用cork,用左發泡膠替代。
我連佢ig係乜都未知
嗰D Foam sheet 唔係平常的「發泡膠」,我驚有人以為是白色那些發泡膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞