[戰火紛飛] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (31)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
你隻腳各個部分去到佢應該去既空間度,而且各部分都有足夠空間(但不過量)地包住你對腳,就哪岩腳
其實原意解鞋楦,即係整鞋時用果舊膠或者木

姐係上面呢堆野。基本上你對鞋個內寵空間如何,就係由呢舊野同埋鞋面patten去決定。無錯,鞋內部空間同鞋面pattern都有關係,唔只係last問題。

例如full brogues,佢鞋內既空間會因為佢疊多左皮而窄啲(至於點解又係千字文,唔講了)

後來啲人太懶去講楦形,就講講下直接講左楦。楦形如上所述對對鞋既形狀有好大影響,但楦形相同不等同於鞋形一致。

唔信你去搵對鞋,試下佢penny loafers、full broguess同埋plain toe你就會明。

P.S. patterning既野分分鐘仲煩過整last
你買幾對著得辛苦既,不如買貴少少買一兩對舒服啲。話就話兩三倍,但個absolute value咪又係兩千蚊,食餐飯好少少都無左啦,捨唔捨得既問題姐。

為平果兩千蚊,著親對鞋都又腳痛又損咁,我就真係不了不了
但係錢就係最大嘅問題好明顯好多人都係想試下着皮鞋,輕輕入下門試下,呢堆平價皮鞋先彈得起,如果有能力upgrade 咁梗係最好啦,我想講嘅係千零蚊嚟講佢絕對對得起呢個價錢~
兩千蚊都只係食好少少
利申:最富貴食m記加大
每個價位嘅牌子都有佢嘅價值嘅
一分錢一分貨
唔好抱住有
蔗渣價錢燒鵝味道嘅心態去買野就得
平平地入門試下著皮鞋個feel/唔講究嘅買對黎看門口
我覺得berwick 絕對可以勝任
不過講到啱唔啱腳呢點就真係要試清楚先得
或者搵啲熟鞋嘅去幫手睇下會好好多
well said. 百貨賣百客. 代理番d款, d last 都唔係平時著正裝既人會鍾意. 同埋唔應該係goodyear welted就可以拍埋同cj比( carmina呢家都唔抵).
要比就vs yanko vs tlb vs fitzpatrick
有冇ching買過sanders online shop
早排見有對double monk strap 特價賣£75
有啲野係關making同材料事,未必完全係岩腳岬就解決到問題問題。有無諗過點解平價鞋,Berwick、Merrmin之類既通病都係硬?
都係果句⋯⋯不了 (同埋Yanko & TLB & JFP應該會舒服過Berwick btw)
收皮
後面真

不過2k一野跳到4k幾一對鞋 唔係個個捨得
呢啲咪叫貼錢買難受
著開40蚊feiyue都未有事
皮質唔靚?stiffer 太硬?
認同berwick作為入門其實無傷大雅,同埋berwick既loafer都比其他入門牌子多款式揀,比佢嘅正裝款係吸引d

但認識多左,自自然然就會想望向cj, jm weston等等中價牌子,個過程都係必經。
想買對chestnut chelsea boot,三千鬆蚊買rm williams好定cj?
因為裡面個硬襯係好似玻璃纖維那些物料,硬過鬼?
係咪要去補踭
上年Black Friday買落
去有得補?
換過個新踭,其實遲咗了,可能要加錢補角
clarks對desert boot啦
想問千幾蚊平平地買對casual出街嘅loafer,除左berwick係咪就係meermin著開佢oxford但suede loafer係咪都係硬到痴線?
試新鞋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞