[戰火紛飛] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (31)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
同你有一樣嘅煩惱,CJ有一兩對 G fitting都ok,但其實都係要bespoke㗎啦
著返對Bolero
未買過呢個牌子,咁睇黎都無咩選擇,而且好難上網買鞋 ... 謝謝
咁都係出去鋪頭試啦我,買唔到網上 black friday d 鞋 sosad 謝謝!
我都係闊腳嘅朋友
搵F/G fitting 嘅鞋啲碼好難預...
對襪係咪上次一百蚊一對?
Pantherella來
之前the rake減價都入左幾對
各位西裝達人想問 black tie 係咪一定要黑色西裝?
我著dark navy 會唔會俾人笑同唔俾入場?
black tie 著tuxedo比較安全
未至於會唔比入場既
但你預左會覺得自己格格不入`
香港其實就無乜人理⋯⋯除非你去啲真係全部人都好講究既場合。
上次去Fd oxford個black tie ball
算啦 唔講咁多 總之我柒足全場...
唔想淘寶 邊到買shoe tree好?
睇個event係咩人搞啦咁,有套black tie 傍身係穩陣啲既
如果寫明係black tie, 咁只著西裝係有點核突的。
Black tie的衫就可以係mid night blue 或米白色的。
如果20歲頭想買smart casual 既jacket,safari jacket 定bomber jacket 會好d?
果啲已經係casual喇,smart casual整件sport coat啦
我覺得safari好過sports coat,廿歲嚟講,上到裇衫,下至t shirt都可以。
唔係日日去yacht club中環都難啲justify casual著sports coat..
利申廿歲頭
因為做野果度,會著blazer/sport jacket 已經係最大粒果個 可能過多幾年再考慮呢d 款
暫時諗緊safari/a1,g9覺得會太成熟,未carry 到
g9幾好
想斯文又粗獷佬佬地
trickers d鞋係咪好選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞