[戰火紛飛] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (31)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
我覺得會⋯ 腳趾實會刮損
No lar,呢塊只係皮面
原文咁講,以為車左上皮面嘅兩塊嘢就係fabric reinforcement。

Uppers finished closing. Daniel Wegan specs the uppers for the bespoke shoes different than the company’s RTW shoes. For example, less fabric reinforcements is used at this stage, instead he puts in leather reinforcements later on, and the tape out at the edges is to give strength for when the upper is being lasted

想知多啲鞋面野可以follow下佢

BTW其實文中所提既用皮reinforcement 絕大部份bespoke makers都係咁做,佢地好少會用布/纖維,鞋面個舒適度其實有少少分別,但呢樣野唔係Daniel自己獨有。
Viberg Service Boot
多謝分享
咁想問平價皮鞋除左皮質之外仲有咩因素令佢地咁硬?
好似細對左咁
我覺得alden 正啲 我我對cj 個底感覺薄啲 同我買細左半個 左邊腳好迫
唔好意思無j開post,想問下如果3-4k做一套西裝返工用有無邊間介紹
我諗都會著一排再報告下
去T記試試啦!我都想買對alden
本身3 個brand 都各有一對
BF有幾折?
country boots 我覺得Trickers靚D, EG太斯文
照牛肉粒講,一D其他的interlining。
已我拆過的鞋所見,我認為硬的原凶是stiffener的材料,同埋用的膠水。鞋底硬就是鞋底用皮的問題,以好皮來說JR比Baker硬好多,double sole的JR底是勁硬。當然皮的厚薄也有關係。
bespoke基本上是用漿糊,漿糊遇水氣和熱就軟化,容易adopt你的腳型,膠+膠水就無呢個效果。
呢幅相都未車Lining
Shank幾硬都無乜關係的,因為那個位是唔屈的,所以好多廠係用鋼做shank的
Btw,雖然baker比jr軟,但卻襟過JR
呢對我black friday 上cultizm 買, 果陣有75折。 見有碼, 無慮即買
第一頁
但痾蛋啲底其實你水CJ咁襟,同埋個爭真係好撚鬆
樣就好個人,工就eg唔會有得輸
訂造的話仲有人用竹做,貪佢夠堅韌又襟又輕。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞