『薪火post』BNO 續期資訊(6) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
26 Like 0 Dislike
BEAUTIFUL IN BLUE Home Office readies to ditch your burgundy passport in exchange for Brexit Blue document by 2019
https://www.thesun.co.uk/news/3233919/home-office-set-to-ditch-your-burgundy-passport-in-exchange-for-brexit-blue-document-in-500million-revamp/

屌又係鳩噏嘢黎出新閒_
BEAUTIFUL IN BLUE Home Office readies to ditch your burgundy passport in exchange for Brexit Blue document by 2019
https://www.thesun.co.uk/news/3233919/home-office-set-to-ditch-your-burgundy-passport-in-exchange-for-brexit-blue-document-in-500million-revamp/

屌又係鳩噏嘢黎出新聞
老老豆豆,日月神報個數字真係問hmpo攞定係維基睇完有HMPO回我嘅信做source就當係問咗

佢就算真係問嘅都係照俾同一個數

咁又係 ,不過一下就識咁問都真係幾難,我都一開始唔記得問有效護照數目,有巴打提起我先即刻後補問返,以佢啲報導寫嘅嘢嘅準確度,所以我先懷疑

我問嘅 我係 「我們都是外星人」 ,等咗二個月先有答案

想問有冇年齡層嘅數據

你想知就要再問,但係問得太仔細又超過佢哋定立嘅調查成本上限就會拒絕提供資料。

屌又係鳩噏嘢黎出新聞

> 持有人如到海外升學等,也須用特區護照以示其中國公民身分

如果一個香港人想證明自己嘅「中國公民」身分,就緊係要用本特衰啦
咁樣寫真係高招 唔可以話佢錯

但用須好似唔係幾恰當

須用特衰護照->以示中國公民身分

語言偽術
根本就同上文下理不乎,句嘢擺明誤導

須字講到特區護照係必須咁就已經係錯啦,日月神報依家嘅報導仲係一定不提中英聯合聲明同1985香港法案,連最基本英國政府網站嘅資料都無提過,真係好偏頗
回歸20周年,港人身分認同仍為社會熱議。根據英國政府最新數字,去年有逾3.7萬港人申請及成功續領英國國民(海外)護照(簡稱BN(O)),較前年的2.6萬人,大增44%。有去年初申請續領過期10年BN(O)的90後大學生指,最初為旅遊方便而續領,及後見在銅鑼灣書店事件中,英國公民李波亦被帶回內地、保障有限而感無奈,但都慶幸當年父母有為他申請多個證件作保障。有時事評論員分析,續領BN(O)數字飈升,反映港人政治上反彈。

明報記者 葉真真

在1986年7月至回歸前,港人可以申請BN(O),一旦獲批,即使1997年香港回歸中國後,持有人在BN(O)到期後仍可隨時向英國申請續領,而回歸後,在港出生者即不符申領BN(O)資格。翻查資料,2000年有約350萬人持有BN(O),而至去年底則有約15.2萬本有效BN(O)護照。另根據入境處資料,截至前年共簽發超過953萬本特區護照。

英國政府護照辦公室回覆本報查詢稱,去年向37,501名港人簽發BN(O),較前年增加逾44%,5年間增幅約2.4倍;截至去年底,有逾15.2萬名港人持有有效BN(O)護照。

[有移民專家指,BN(O)只是旅遊證件,持有人如到海外升學等,也須用特區護照以示其中國公民身分。近年港人在外遇事,也是中國領事館派員及本港入境處人員派員援助。

時事評論員劉銳紹指,續領BN(O)與移民不同,並非擁有外國居留權,數字仍大幅增加,是港人在政治上反彈,有感香港的政治環境逐漸收緊,一國兩制變形,連人身安全也受影響,就開始尋求更多保障,有能力者會選擇移民,部分人亦會選擇續領BN(O),作為一種保障。

http://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20170402/s00001/1491065374471

700幾萬人..但係953萬本

呢個數應該只係總共簽發左幾多本,而唔係有效護照嘅數字
日月匪報真係好撚仆街

呢個好大機會 有齊曬主要顏色

好撚正呀
我哋二月有嘅答案,四月終於上報

不過邊條撚樣「移民專家」答啲外行人答案,幾時外行人都叫自己做專家,係唔係識幫人投資移民就叫專家?

擺明係個編輯自己加㗎啦
永遠唔開名嗰啲可信極有限

我諗起湯家驊鳩噏完話BN(O)無領事保護兼話外國政府會睇中國國籍法被人屌,之後佢話啲人群起攻之係中國政府同特區政府失敗,真係好撚好笑我先唔理宗主國政府同殖民政府係唔係失敗,你講撚錯嘢答錯答案都可以關殖民政府事,柒你就柒啦,係唔係中共對香港人好千依百順,你鳩噏嘅嘢就變事實咩

但係明報又無咩理由唔知過去英國佬有幫過BN(O),係唔係擺上頭條要過某啲高層嘅審批,搞到篇嘢九唔撚答八,完全無寫到英國官方嘅答案,你自己明報以前都有報過埃及嗰單BN(O)人點樣被中國人玩架啦

日月神報另一篇報導有講個磚家係邊個

時事台有人貼咗BNO兼國籍寫英國嘅日本在留卡

呢張
好唔開心
比老母整唔見我本bno
過左期幾年諗住續
搵到我老豆老母同呀哥嗰本
係搵唔到我嗰本
想喊呀屌
好唔開心
比老母整唔見我本bno
過左期幾年諗住續
係搵唔到我嗰本
想喊呀屌

好唔開心
比老母整唔見我本bno
過左期幾年諗住續
係搵唔到我嗰本
想喊呀屌

咪當Lost or stolen passport咁續囉
先睇DOC後問問題
真係想知日月報向英國的問法
同明日香的問法係咪一樣
所以d數據先有差異?
有無巴打知bno有無us既visa

GOOGLE完佢寫無 但係最後更新係2010年

我怕有最新既version但我miss左

個個都係咁去領事館拎 Visa 架喎

咩事

其實佢喺咪問有冇US Visa Free啊?

一兩個禮拜前答過
美國嘅visa waiver program雖然係寫左United Kingdom,但只有BC先係免簽

咁如果bno要整US Visa係要好似特區咁?
回歸20周年,港人身分認同仍為社會熱議。根據英國政府最新數字,去年有逾3.7萬港人申請及成功續領英國國民(海外)護照(簡稱BN(O)),較前年的2.6萬人,大增44%。有去年初申請續領過期10年BN(O)的90後大學生指,最初為旅遊方便而續領,及後見在銅鑼灣書店事件中,英國公民李波亦被帶回內地、保障有限而感無奈,但都慶幸當年父母有為他申請多個證件作保障。有時事評論員分析,續領BN(O)數字飈升,反映港人政治上反彈。

明報記者 葉真真

在1986年7月至回歸前,港人可以申請BN(O),一旦獲批,即使1997年香港回歸中國後,持有人在BN(O)到期後仍可隨時向英國申請續領,而回歸後,在港出生者即不符申領BN(O)資格。翻查資料,2000年有約350萬人持有BN(O),而至去年底則有約15.2萬本有效BN(O)護照。另根據入境處資料,截至前年共簽發超過953萬本特區護照。

英國政府護照辦公室回覆本報查詢稱,去年向37,501名港人簽發BN(O),較前年增加逾44%,5年間增幅約2.4倍;截至去年底,有逾15.2萬名港人持有有效BN(O)護照。

[有移民專家指,BN(O)只是旅遊證件,持有人如到海外升學等,也須用特區護照以示其中國公民身分。近年港人在外遇事,也是中國領事館派員及本港入境處人員派員援助。

時事評論員劉銳紹指,續領BN(O)與移民不同,並非擁有外國居留權,數字仍大幅增加,是港人在政治上反彈,有感香港的政治環境逐漸收緊,一國兩制變形,連人身安全也受影響,就開始尋求更多保障,有能力者會選擇移民,部分人亦會選擇續領BN(O),作為一種保障。

http://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20170402/s00001/1491065374471

700幾萬人..但係953萬本

呢個數應該只係總共簽發左幾多本,而唔係有效護照嘅數字

係咪計埋移民左去外國d 香港人,雖然佢地有外國passport但佢地好多都會有埋hksar passport,由其係廢中廢老

計97年到宜家?
同埋每年都有人過身架嘛

成人10年有效
兒童5個有效

過左20年,最少一人有2本
好唔開心
比老母整唔見我本bno
過左期幾年諗住續
係搵唔到我嗰本
想喊呀屌

咪當Lost or stolen passport咁續囉
先睇DOC後問問題

嚴格嚟講佢冇問問題
只係抒發一下情感啫
大家總共說服左/幫左幾多個身邊人續? 我暫時6,7個

雖然之前無人覆我, 但我想講d五毛同報紙佬成日出全力比假資料誤導
我地有能力做到既就盡自己能力做, 係自己圈子比正確既資料傳開去
我暫時全家人, 另一半, 同埋最熟個幾個fd都轉哂BNO
如果人人都影響到身邊既人, 話之報紙佬同網上d五毛點樣火力全開啦
唔怪得今日個POST多左咁多人回

原來日月邪報出左野
好唔開心
比老母整唔見我本bno
過左期幾年諗住續
係搵唔到我嗰本
想喊呀屌

唔見左都可以照續
唔怪得今日個POST多左咁多人回

原來日月邪報出左野

呢一年都多左人啦
老老豆豆,日月神報個數字真係問hmpo攞定係維基睇完有HMPO回我嘅信做source就當係問咗

我都有咁既疑問 話唔埋睇我地D圖就當問左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞