『薪火post』BNO 續期資訊(6) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
26 Like 0 Dislike
搞掂晒所有資料同文件,再搵個大公文袋入晒

之後去郵局寄掛號信果陣,會唔會再比多個袋入住佢?

唔會,佢拎膠紙同你封咗口就可以寄。不過嗰陣我又特衰正本又盛驚濕水,畀錢用埋佢嗰隻bubble袋

搞掂晒所有資料同文件,再搵個大公文袋入晒

之後去郵局寄掛號信果陣,會唔會再比多個袋入住佢?

唔會,佢拎膠紙同你封咗口就可以寄。不過嗰陣我又特衰正本又盛驚濕水,畀錢用埋佢嗰隻bubble袋

自己去買
自己諗下計 點樣攞到第三國藉,而個第三國藉又可以比你轉無國藉,再退出中国藉,再退第三國成無國藉人士理論上就可以用bno 轉bc.

雖然好麻煩 有冇人用呢個方法 有成功例子

唔得啦
BCIA2009 嘅俢訂都淨係俾期限前已經得返 BNO 嘅人轉 BC
你宜家先黎玩就真係變 de facto stateless
(好似係

原來如此
利申 鳩噏

到時要做難民

變做中国藉/香港特區好難咩

用七年 residency 重新歸化?
到時要你 renounce BNO

恕我認識唔係好深
如果本身已經達成咗呢個條件(即係一出世到而家都喺香港),直至退出支藉都仲喺香港,可唔可以彈出彈入又申請返

香港永久居民身份證夠用啦

都唔係夠唔夠用嘅問題
真係有人去到咁嘅情況先算

假設你係去到咁嘅情況
英國冇義務要食咗你,你又冇 UK RoA
HKPR 嘅身分冇一個國籍去 support,又會可以因為某啲原因而冇咗
好彩 BNO 本身嘅設計係同 HKPID 有一種好特殊嘅關係,你都仲可以正常咁去外國旅行
另外你喺香港入境處嘅人事登記唔可以寫國籍做 British (因為某國唔承認),但係又唔寫得 chinese ??? 佢又唔可以屈你做 chinese 喎 (其實都小事)

算啦啲假設性嘅嘢,都係唔好咁認真

原來如此
利申 鳩噏

到時要做難民

恕我認識唔係好深
如果本身已經達成咗呢個條件(即係一出世到而家都喺香港),直至退出支藉都仲喺香港,可唔可以彈出彈入又申請返

都唔係夠唔夠用嘅問題

假設你係去到咁嘅情況
HKPR 嘅身分冇一個國籍去 support,又會可以因為某啲原因而冇咗
好彩 BNO 本身嘅設計係同 HKPID 有一種好特殊嘅關係,你都仲可以正常咁去外國旅行
另外你喺香港入境處嘅人事登記唔可以寫國籍做 British (因為某國唔承認),但係又唔寫得 chinese ??? 佢又唔可以屈你做 chinese 喎 (其實都小事)

其實就好多少數族裔都係得BNO,冇歸化/歸化唔到中國籍

原來如此
利申 鳩噏

到時要做難民

恕我認識唔係好深

都唔係夠唔夠用嘅問題

假設你係去到咁嘅情況

佢哋應該大部分都已經符合條件申請轉 BC 喎,因為限期前已經係得返 BNO?
可能有少數情況因為英國認為佢仲有其他國籍所以唔俾

恕我認識唔係好深

都唔係夠唔夠用嘅問題

假設你係去到咁嘅情況

佢哋應該大部分都已經符合條件申請轉 BC 喎,因為限期前已經係得返 BNO?
可能有少數情況因為英國認為佢仲有其他國籍所以唔俾

我真係見過有啊差拎BNO
報告
dispatched
份野dhl 尋日收到sms已經送落去passport office
而家仲係Declaration form received, being processed 好驚
因為個名改過少少 不過寄埋正本出世紙比佢 又冇副簽 希望得啦
份野dhl 尋日收到sms已經送落去passport office
而家仲係Declaration form received, being processed 好驚
因為個名改過少少 不過寄埋正本出世紙比佢 又冇副簽 希望得啦

等一兩日啦
我都響呢個狀態兩日

幫朋友問
Declaration form received, being processed已經三個半星期
係咪有咩問題 我見其他巴打好快就Dispatched

最好試下email問下,係咪唔見咗
正常交齊資料兩日就Dispatched (冇副簽)

有副簽 我老豆係副簽人 但係又無人搵我老豆

The counter signatory must not:

• Be related by birth or marriage
• Be living at the same address as the applicant/parent of applicant

Additional Update: In the past it was ok to use your Doctor/GP to countersign your application. Due to high demand and complaints received from medical professionals you are now not able to use your registered doctor as a counter signatory (however if you have a friend or colleague who is a doctor this is still permitted).

係我老豆幫我朋友副簽

點解咁耐

我都唔知 已經process左一個月

成個月
Finding a design for a post-Brexit UK passport
http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-39455495
建議design
個一半藍一半紅 half in half brexit
Finding a design for a post-Brexit UK passport
http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-39455495
建議design

白色
建議design

彩色個本想點 雖然係幾靚
建議design

幾創新 第一本白色嘅passport
但初頭uk passport係深藍係因為襟污糟 白色
建議design

藍紅同白色個本幾靚
建議design

藍紅同白色個本幾靚

建議design

藍紅同白色個本幾靚

香港郵政>>皇家郵政

唔覺
香港咁細都要送咁耐

23/03/17 18:30 ARRIVED IN THE UK HEATHROW WORLDWIDE DC
仲未到呀

27/03/17 09:27 DELIVERED27/03/17 LIVERPOOL SOUTH PDO

Dispatched

一個星期都唔使

21號寄
23號到英國
27號到HMPO
29號Dispatched

1號送到
派件中幾點到?

有副簽 我老豆係副簽人 但係又無人搵我老豆

The counter signatory must not:

• Be related by birth or marriage
• Be living at the same address as the applicant/parent of applicant

Additional Update: In the past it was ok to use your Doctor/GP to countersign your application. Due to high demand and complaints received from medical professionals you are now not able to use your registered doctor as a counter signatory (however if you have a friend or colleague who is a doctor this is still permitted).

係我老豆幫我朋友副簽

點解咁耐

我都唔知 已經process左一個月

成個月

今日終於轉左status

please contact us
要填阿公d資料
死左好耐
問老母,老母都唔清唔楚
同埋如果申請fail,d錢有冇得退返
要填阿公d資料
死左好耐
問老母,老母都唔清唔楚
同埋如果申請fail,d錢有冇得退返

其實有冇果d咩類似客戶服務熱線
勁多野想問
係度問又比人派膠
其實有冇果d咩類似客戶服務熱線
勁多野想問
係度問又比人派膠

有心搵根本唔會搵唔到 淨係識問唔識自己搵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞