『薪火post』BNO 續期資訊(6) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
26 Like 0 Dislike
香港郵政>>皇家郵政

唔覺
香港咁細都要送咁耐

23/03/17 18:30 ARRIVED IN THE UK HEATHROW WORLDWIDE DC
仲未到呀

27/03/17 09:27 DELIVERED27/03/17 LIVERPOOL SOUTH PDO

Dispatched

收咗sms 3號送到
香港郵政>>皇家郵政

唔覺
香港咁細都要送咁耐

23/03/17 18:30 ARRIVED IN THE UK HEATHROW WORLDWIDE DC
仲未到呀

27/03/17 09:27 DELIVERED27/03/17 LIVERPOOL SOUTH PDO

Dispatched

幫朋友問
Declaration form received, being processed已經三個半星期
係咪有咩問題 我見其他巴打好快就Dispatched

最好試下email問下,係咪唔見咗
正常交齊資料兩日就Dispatched (冇副簽)

有副簽 我老豆係副簽人 但係又無人搵我老豆

The counter signatory must not:

• Be related by birth or marriage
• Be living at the same address as the applicant/parent of applicant

Additional Update: In the past it was ok to use your Doctor/GP to countersign your application. Due to high demand and complaints received from medical professionals you are now not able to use your registered doctor as a counter signatory (however if you have a friend or colleague who is a doctor this is still permitted).

係我老豆幫我朋友副簽

香港郵政>>皇家郵政

唔覺
香港咁細都要送咁耐

仲未到呀

Dispatched

幫朋友問
Declaration form received, being processed已經三個半星期
係咪有咩問題 我見其他巴打好快就Dispatched

最好試下email問下,係咪唔見咗
正常交齊資料兩日就Dispatched (冇副簽)

有副簽 我老豆係副簽人 但係又無人搵我老豆

The counter signatory must not:

• Be related by birth or marriage
• Be living at the same address as the applicant/parent of applicant

Additional Update: In the past it was ok to use your Doctor/GP to countersign your application. Due to high demand and complaints received from medical professionals you are now not able to use your registered doctor as a counter signatory (however if you have a friend or colleague who is a doctor this is still permitted).

係我老豆幫我朋友副簽

點解咁耐
樓上欣叔巴
記得除左網上填完比錢之後
記得down份os form填
建議比埋出世紙
除左os 上面個副簽之外
1張相都要簽
有咩唔明再問

唔使 OS form
要 OS form 黎做咩

上次出前一丁巴打好似被要求後補呢張form ,但係我唔知嗰時點解要咁做

因為佢一開始冇副簽?

因為佢一開始無比副簽我
同埋 填埋無死

你其實揀咗咩
你嗰陣係咪未有 "Have you changed your nationality to British Citizen?" 依條問題?

Changes to an existing passport

我未入過新系統
但無論有無bno 都可以用first passport

新版連 "Changes to an existing passport" 都冇得直接揀
變咗問 "Has your name changed from what is in your passport?"

啱啱試下

我唔知佢第一個 case 會唔會出 countersign,但係第二個 case 就一定會,因為過晒期

等我仲研究左陣Nintendo Switch 嘅price pattern同英鎊或者BNO有咩關係添
老老實實BNO有轉機既機會大唔大

唔大

無限細接近零

無限細接近零

無限細接近零

改左名 來生不做支那人
自己諗下計 點樣攞到第三國藉,而個第三國藉又可以比你轉無國藉,再退出中国藉,再退第三國成無國藉人士理論上就可以用bno 轉bc.
自己諗下計 點樣攞到第三國藉,而個第三國藉又可以比你轉無國藉,再退出中国藉,再退第三國成無國藉人士理論上就可以用bno 轉bc.

雖然好麻煩 有冇人用呢個方法 有成功例子
都有一日香港淪陷 英國政府真係唔會幫手

唔得啦
BCIA2009 嘅俢訂都淨係俾期限前已經得返 BNO 嘅人轉 BC
你宜家先黎玩就真係變 de facto stateless
(好似係

唔得啦
BCIA2009 嘅俢訂都淨係俾期限前已經得返 BNO 嘅人轉 BC
(好似係

原來如此
利申 鳩噏

唔得啦
(好似係

原來如此
利申 鳩噏

到時要做難民

唔得啦
(好似係

原來如此
利申 鳩噏

到時要做難民

變做中国藉/香港特區好難咩

唔得啦
(好似係

原來如此
利申 鳩噏

到時要做難民

用七年 residency 重新歸化?
到時要你 renounce BNO

唔得啦
(好似係

原來如此
利申 鳩噏

到時要做難民

恕我認識唔係好深
如果本身已經達成咗呢個條件(即係一出世到而家都喺香港),直至退出支藉都仲喺香港,可唔可以彈出彈入又申請返

唔得啦
(好似係

原來如此
利申 鳩噏

到時要做難民

恕我認識唔係好深
如果本身已經達成咗呢個條件(即係一出世到而家都喺香港),直至退出支藉都仲喺香港,可唔可以彈出彈入又申請返

香港永久居民身份證夠用啦
今日好平靜
搞掂晒所有資料同文件,再搵個大公文袋入晒

之後去郵局寄掛號信果陣,會唔會再比多個袋入住佢?

點解會? 你點拎入郵局就係點寄架啦

一係你入去買個大信封

唔會,佢拎膠紙同你封咗口就可以寄。不過嗰陣我又特衰正本又盛驚濕水,畀錢用埋佢嗰隻bubble袋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞