『薪火post』BNO 續期資訊(6) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
26 Like 0 Dislike
btw想知大家之前續,由隊入郵局寄 去到 status轉dispatched, 大概等幾耐

3個星期
老老豆豆,日月神報個數字真係問hmpo攞定係維基睇完有HMPO回我嘅信做source就當係問咗
老老豆豆,日月神報個數字真係問hmpo攞定係維基睇完有HMPO回我嘅信做source就當係問咗

佢就算真係問嘅都係照俾同一個數

咁又係 ,不過一下就識咁問都真係幾難,我都一開始唔記得問有效護照數目,有巴打提起我先即刻後補問返,以佢啲報導寫嘅嘢嘅準確度,所以我先懷疑

而家D記者仲會問HMPO野? 上X登抄完就當自己
口講之嘛 冇圖冇回信證明 又冇講出處
最多咪搵食專家 支那權威人士 攪撚掂 寫咩都信架啦

而家D記者仲會問HMPO野? 上X登抄完就當自己
口講之嘛 冇圖冇回信證明 又冇講出處
最多咪搵食專家 支那權威人士 攪撚掂 寫咩都信架啦

根本依家嚴重到,遠至美國都係,傳媒/政客寫假嘢都過到骨
依個世界冇嘢係真,冇嘢保障到㗎啦
唔識人搞副簽係咪可以放棄

咩CASE 唔一定要副簽,可以搏下,不過搵個副簽唔係好難啫,試下用再再再再次選 囉

咁又係 ,不過一下就識咁問都真係幾難,我都一開始唔記得問有效護照數目,有巴打提起我先即刻後補問返,以佢啲報導寫嘅嘢嘅準確度,所以我先懷疑

我問嘅 我係 「我們都是外星人」 ,等咗二個月先有答案
> 持有人如到海外升學等,也須用特區護照以示其中國公民身分

如果一個香港人想證明自己嘅「中國公民」身分,就緊係要用本特衰啦
咁樣寫真係高招 唔可以話佢錯

但用須好似唔係幾恰當
> 持有人如到海外升學等,也須用特區護照以示其中國公民身分

如果一個香港人想證明自己嘅「中國公民」身分,就緊係要用本特衰啦
咁樣寫真係高招 唔可以話佢錯

但用須好似唔係幾恰當

須用特衰護照->以示中國公民身分

語言偽術
根本就同上文下理不乎,句嘢擺明誤導

咩CASE 唔一定要副簽,可以搏下,不過搵個副簽唔係好難啫,試下用再再再再次選 囉

我就搵咗個揸BNO 但過咗期未續的朋友副簽

仲要仲係學生,應該好過無副簽掛

我就搵咗個揸BNO 但過咗期未續的朋友副簽

仲要仲係學生,應該好過無副簽掛

得啦試下啦 遲下可能冇得續㗎啦

脫歐前續 脫歐後再續
得呢段係認同

時事評論員劉銳紹指,續領BN(O)與移民不同,並非擁有外國居留權,數字仍大幅增加,是港人在政治上反彈,有感香港的政治環境逐漸收緊,一國兩制變形,連人身安全也受影響,就開始尋求更多保障,有能力者會選擇移民,部分人亦會選擇續領BN(O),作為一種保障。

我問嘅 我係 「我們都是外星人」 ,等咗二個月先有答案

想問有冇年齡層嘅數據
Finding a design for a post-Brexit UK passport
http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-39455495
建議design
個一半藍一半紅 half in half brexit

彩色個本想點 雖然係幾靚

幾創新 第一本白色嘅passport
但初頭uk passport係深藍係因為襟污糟 白色

藍紅同白色個本幾靚

白同彩色個本

好有機會另類平權 如果真係轉咁靚 未過期都再續

唔知會用邊款呢

藍紅同白色個本幾靚

白同彩色個本

好有機會另類平權 如果真係轉咁靚 未過期都再續

唔知會用邊款呢

出晒水
搞到呀媽問我做咩冇啦啦褲浪濕晒
呢個好大機會 有齊曬主要顏色

但有紅色有藍色底又白色,好似成本都幾高

但有紅色有藍色底又白色,好似成本都幾高

scotland獨立就用少隻色
BEAUTIFUL IN BLUE Home Office readies to ditch your burgundy passport in exchange for Brexit Blue document by 2019
https://www.thesun.co.uk/news/3233919/home-office-set-to-ditch-your-burgundy-passport-in-exchange-for-brexit-blue-document-in-500million-revamp/
回歸20周年,港人身分認同仍為社會熱議。根據英國政府最新數字,去年有逾3.7萬港人申請及成功續領英國國民(海外)護照(簡稱BN(O)),較前年的2.6萬人,大增44%。有去年初申請續領過期10年BN(O)的90後大學生指,最初為旅遊方便而續領,及後見在銅鑼灣書店事件中,英國公民李波亦被帶回內地、保障有限而感無奈,但都慶幸當年父母有為他申請多個證件作保障。有時事評論員分析,續領BN(O)數字飈升,反映港人政治上反彈。

明報記者 葉真真

在1986年7月至回歸前,港人可以申請BN(O),一旦獲批,即使1997年香港回歸中國後,持有人在BN(O)到期後仍可隨時向英國申請續領,而回歸後,在港出生者即不符申領BN(O)資格。翻查資料,2000年有約350萬人持有BN(O),而至去年底則有約15.2萬本有效BN(O)護照。另根據入境處資料,截至前年共簽發超過953萬本特區護照。

英國政府護照辦公室回覆本報查詢稱,去年向37,501名港人簽發BN(O),較前年增加逾44%,5年間增幅約2.4倍;截至去年底,有逾15.2萬名港人持有有效BN(O)護照。

[有移民專家指,BN(O)只是旅遊證件,持有人如到海外升學等,也須用特區護照以示其中國公民身分。近年港人在外遇事,也是中國領事館派員及本港入境處人員派員援助。

時事評論員劉銳紹指,續領BN(O)與移民不同,並非擁有外國居留權,數字仍大幅增加,是港人在政治上反彈,有感香港的政治環境逐漸收緊,一國兩制變形,連人身安全也受影響,就開始尋求更多保障,有能力者會選擇移民,部分人亦會選擇續領BN(O),作為一種保障。

http://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20170402/s00001/1491065374471

700幾萬人..但係953萬本

副署好小事架咋,唔好畀啲咩專業人士呢啲字嚇親
得呢段係認同

個人認為劉銳紹講嘢本身都有文有路嘅。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞