『薪火post』BNO 續期資訊(6) 先睇DOC後問問題

1001 回覆
26 Like 0 Dislike
咁姐係我而家係當以前有
而家係報失
定點

仲有另一條問題
have you ever had a british passport before
我揀yes定no

唔係當,係一定有過,我就唔知你父母係唔係有心收埋定係掉咗。既然依家搵唔到就當LOST PASSPORT case 做。

所以,你嘅答案係yes.
咁姐係我而家係當以前有
而家係報失
定點

仲有另一條問題
have you ever had a british passport before
我揀yes定no

btw,你要肯定父或母係永久居民
咁姐係我而家係當以前有
而家係報失
定點

仲有另一條問題
我揀yes定no

唔係當,係一定有過,我就唔知你父母係唔係有心收埋定係掉咗。既然依家搵唔到就當LOST PASSPORT case 做。

點解可以咁狡猾
咁姐係我而家係當以前有
而家係報失
定點

仲有另一條問題
我揀yes定no

姐係老母昆我
同埋我想問個問題,你話父母嘅BN(O)無落你名,我想知係,你有無親眼睇過呢兩本護照?

雖然好衰教人懷疑自己父母,但係,我哋見過太多大中華膠父母為咗唔畀自己子女續護照無所不用其極,所以真係要問清楚先。
同埋我想問個問題,你話父母嘅BN(O)無落你名,我想知係,你有無親眼睇過呢兩本護照?

雖然好衰教人懷疑自己父母,但係,我哋見過太多大中華膠父母為咗唔畀自己子女續護照無所不用其極,所以真係要問清楚先。

老豆比過我睇
真係冇落我名

老豆比過我睇
真係冇落我名

老母嗰本呢

自膠左
原來成人身份證都睇到首次簽發日期

簽發日期 點?

頭先拎張身份證出黎果陣手都振埋
(12-96)
係咪姐係有機

你係唔係肯定你出世時父或母係永久居民?係嘅話差唔多肯定無得輸。

搵唔到舊嗰本嘅話就lost passport case,但係如果非刑事導致嘅護照遺失可以唔使去警署報失,淨填LS01就得。

我就個人認為父母嘅BN(O)護照就無乜用嘅,畀唔畀就你決定。

我張身份證簽發日期係(01-97),都有BNO. 巴打可以一戰!

same 我再尾班車啲 (03-97),我都有

我仲遲 (05-97) 都有

我 (11-96),之前完全唔知有BNO都續到

老豆比過我睇
真係冇落我名

老母嗰本呢

都冇
LS01
page not found
LS01
page not found

你係個doc 入面撳?

係嘅話我更新返條link 先

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/507849/LS01_Form.pdf
但我未見過自己本bno
咩date of loss咩都冇

老豆比過我睇
真係冇落我名

老母嗰本呢

都冇

如果你拎唔到父母本嘢黎再睇嘅話,咁當lost passport case算,唔好再理佢。交咗申請之後就睇下HMPO有無嘢講到時再算。

如果拎到嘅話,我想睇下佢哋本嘢係唔係係你出世之後先拎,同埋本嘢有無被剪角,係你出世之後先拎兼無被剪角即係呢本係最新嘅護照,而又真係無落你名,咁就代表你一定曾經有過一本真正屬於你嘅護照,咁就毫無疑問係lost passport。或者係你出世前就已經拎咗又無剪角嘅話,咁一樣都係lost passport case,因為一樣咁係證明你曾經有一本屬於自己嘅護照。
班大中華膠都好無聊姐
但我未見過自己本bno
咩date of loss咩都冇

留空,怕衰嘅自己另外寫封信解釋下點解唔記得,唔使寫太長,簡單講下就得。

不過我覺得留空就得,你自己諗點做。

老豆比過我睇
真係冇落我名

老母嗰本呢

都冇

如果你拎唔到父母本嘢黎再睇嘅話,咁當lost passport case算,唔好再理佢。交咗申請之後就睇下HMPO有無嘢講到時再算。

如果拎到嘅話,我想睇下佢哋本嘢係唔係係你出世之後先拎,同埋本嘢有無被剪角,係你出世之後先拎兼無被剪角即係呢本係最新嘅護照,而又真係無落你名,咁就代表你一定曾經有過一本真正屬於你嘅護照,咁就毫無疑問係lost passport。或者係你出世前就已經拎咗又無剪角嘅話,咁一樣都係lost passport case,因為一樣咁係證明你曾經有一本屬於自己嘅護照。

成幾頁膠嘢
到最尾都係因為冇睇清楚份 doc
成幾頁膠嘢

成幾頁膠嘢

幫推下post
至於巴打問,你母親大人有無昆你,我唔想直接答你,個答案咁殘酷。只係我無能力證明佢哋係有心定無意,呢樣嘢就只有你知道。
班大中華膠都好無聊姐

所以有啲人話同家人親戚講政治講到反面咁誇張唔信,係呢度你見到一個又一個活生生嘅例子。只係我哋嘅巴打好多都無直接同父母對質先無搞到家變
班大中華膠都好無聊姐

所以有啲人話同家人親戚講政治講到反面咁誇張唔信,係呢度你見到一個又一個活生生嘅例子。只係我哋嘅巴打好多都無直接同父母對質先無搞到家變

平時屋企唔講政治
老母同我(其實可能得我)知對方嘅政見對立
老母雖然見我續bno佢都有話過「讚」本嘢靚啲,但從其他嘢都知佢係藍屍嚟
之前我反諷拎咗之前張撐貪污遊行做icon,佢忽痕問我係咪撐七警 我初頭都唔答佢,轉返張圖,之後佢繼續問,再話自己好撐。我終於忍唔住第一次同老母講話「如果你覺得個仔撐嘅話,你要諗下發生咩事」,佢即刻唔出聲,連佢icon有我張相嘅合照都轉埋。
我唔想政治入屋,因為老豆都係藍屍,二對一,加上佢地又睇tvb又乜又物,根本完全對立,冇得救。連七警都撐得,我唔知點可以用三言兩語解決到。

自膠左

簽發日期 點?

(12-96)
係咪姐係有機

你係唔係肯定你出世時父或母係永久居民?係嘅話差唔多肯定無得輸。

搵唔到舊嗰本嘅話就lost passport case,但係如果非刑事導致嘅護照遺失可以唔使去警署報失,淨填LS01就得。

我就個人認為父母嘅BN(O)護照就無乜用嘅,畀唔畀就你決定。

我張身份證簽發日期係(01-97),都有BNO. 巴打可以一戰!

(09-97) 有冇人遲過我

自膠左

簽發日期 點?

(12-96)
係咪姐係有機

真係尾班車

簽發日期 點?

(12-96)
係咪姐係有機

我 (08-96)咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞