召喚lihkg所有學神/P牌巴絲(53)

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
記住 「紅燈掂黃線,回哂左;半個G字,2圈右;綠燈入位,回哂右」
#黃線係泊位前邊雪糕筒嗰條
#G字係泊位後面LGV個G字,睇右鏡
#綠燈係係架車泥檔果盞燈

Btw點會咁耐都未學架 我第2堂已經開始學
利申 啱啱油塘一take pass(-6)
點做到
最後澤安道2大16細,多過忠義3大12細,話澤安係難過忠義係無錯既,好在救車救得快,否則31唔會只係細剔
你仲有幾多堂未上先
考前日日上都仲趕得切既
剛報名 想問筆試後學車係咪考試前幾個月前上堂?好似下年9月先考
鴨駕棍van聽日第5堂 想問少少野
1. 平時斜路停車一半時候會突然溜後,我知道係因為踩離合器之後唔夠大力落brake,有冇方法可以落brake唔會chok
2. 爬頭個程序係點 有時幅圖咁
其實係當爬邊邊
3. 師傅成日話啱速度就轉波,但係轉緊彎同時轉波個腦load唔掂,可唔可以轉完個彎先轉波
4. 平時對頭車或者爬頭幾時要讓對方先,有時我都會驚D的士落完客就即刻抽頭出嚟,所以減速,師傅就屌我唔夠快
5. 斜坡開停打咩燈
就上第一堂,請問第1堂共2節,自動VAN,個流程會係點?會學D咩?
求指點
1.兩隻腳同時同步落到盡 拉實手制再鬆2腳 鴨記斜波要小心佢私家燈號
2.無記錯呢個圖係右線轉入 睇左上面無車落
轉入後 等綠衫人過左先
第2 .張相睇唔到黑色車有冇過界 無過界唔洗做爬頭動作
如果有 打右燈 右鏡 右盲 扭鈦 過左車尾後 打左燈 睇左鏡

3.可以 以上面可以過左死車再轉
因為你岩岩轉入黎 但1波時間唔好太過份
不過唔岩波段都係細錯誤 1-2次唔太緊要

4.的士 巴士落客唔可以抽頭過佢(好重要)
點都要等

5.停車左燈 開車右燈
記住停車前要望鏡 開車前要望鏡 一共6-7次鏡
有師傅:每樣車上樣野介紹一次 落堂
有師傅:搵個山卡拉地方 大約介紹點郁 點停 就俾你係度轉圈
唔同師傅唔同教法
我個人比較鍾意第2個 第1種好大原因因為怕你亂搞佢部車
噤第2種好好多喎,起碼都叫掂過下部車
考得掂係你好野,考唔掂就澤安見
點收費法
丙部呢排無乜快期,最好輪番普通期
我合拼
合併肥哂,自己同師傅夾日子diy好過啦
唔知轉唔轉師傅好
睇師傅點教你,你覺得師傅教既方式唔岩,最好換師傅,但有心理準備睇位甚至手掣軚盤要再學過
點解咁講
有幾多人肥左會搵番同一個師傅 再學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞