召喚lihkg所有學神/P牌巴絲(53)

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
入空波咪得
考試你師傅都冇得理你,你拉盡哂又得,學樓上巴打講入埋N波又得,甚至印少少迫力都仲得
驚乜
咁聽你無咩大問題 係差啲路面經驗同做唔足
師傅唔好咩?
至驚就係咁
排快期由九龍變港島考 原本個師傅唔去港島
你挑戰難度 咁我話你無咩大問題嘅comment不適用 港島條線斜路 死車 塞車 路面情況復雜程度同突發情況 都一定多過你考緊九龍個條線好多 你考九龍無出現大問題可能因為你未遇到
你試下祖哥或者博柏試一兩堂 睇下邊個岩你 因為你已經唔係白紙 應該大概知師傅有無教錯錯漏
雪藏牌左5-6年 ,岩岩補左2堂鐘都開始上返手
想再補多幾堂先真係揸車
有冇咩注意地方?
入空波一鬆開brake如果佢溜前既話,咁就會衰空波滑行
你拉實左手掣就唔驚
驚既咪拉到最高
有冇人同我一樣有20牌
小妹就係讀緊U多數時間剩係得夜晚可以去練車,咁岩早兩日有時間就練埋晏就,結果就地獄路面嚇到傻,我做錯野之後個師傅不停係我耳邊咦咦哦哦,講返我錯咗啲咩(佢之前冇同我講過可以點處理呢啲情況,衰咗先來話我),咁我又要揸車又要聽佢喺度哦哦哦,搞到我又專心唔到揸車,又做錯+漏啲基本野我諗我d基本嘢嘅意識要再強啲先得跟邊個師傅就唔講啦路面經驗少搞到唔識判斷路面情況/同其他車”溝通”呢下可以點算
真心唔明點解駕駛學院d師父可以咁參差
遇到個好嘅咪叫好彩囉

遇到個衰嘅喊三聲之餘,都係怪自己唔好彩
我見佢d學車片都有九龍試場 以為九龍佢都收
另外有拍片果個(好似叫蘇記)又唔知好唔好
佢好似介紹第個比我 因為我考九龍
最近周街都係死車,路試點算
12月中考
我第三四堂學車一揸出去無晒交通燈,師傅係隔離剩係講叫我唔好停,停左有排唔洗行,周圍d 車呢d 情況見你係學車都唔會讓你,我仲要第一次行呢條路轉彎都唔知轉邊條線個心勁亂,但我師傅無咩話我,同要我自己判斷,都係佢講點做我就點做,同其他車溝通我都唔識點講,但你會睇到佢收慢/加速係想爬你頭或cut 你線,我都係跟返正常速度揸唔洗理隔離嘅車,成日比師傅話我嘅係自己大路唔好讓其他車
有冇人知紅綠燈快相機會唔會影黃格仔?

頭先喺一個十字路口轉右 轉到一半塞車卡咗喺黃格 好快我個方向嘅紅綠燈就轉紅燈

之後對面車開始行 我卡喺十字路口中間 對面啲車穿過我行 我架車停定咗冇郁

呢個時候突然有對面方向嘅衝紅燈相機對住我閃咗兩下 一部橙色 一部灰色 兩部都閃

因為嗰陣時冇可能有其他車衝燈... 我都幾肯定係對我閃

有冇人知呢個情況我會唔會收信...如果收信佢會寫在不準停留地方上停車(罰錢) 定係寫不依照交通燈號的指示(罰錢+5分)?

我依家好驚 仲有大半年先甩P 明明就冇衝燈 唔想咁樣要延長P牌

跪求大神解答
讀緊書實有空堂day off多啲用呢啲時間儲啲日頭路面經驗啦
有啲師傅係湊女咁要做咩講曬出黎 但係會有依賴性
有啲師傅就由得你錯或者少講你應該點 但會話你錯咩 等你自己悟出黎 咁樣考試幾突發你自己都知點反應 睇你夾邊款
點溝通點理解其他車想點 我係上上下堂突然間開曉咁 之前一直我師傅話我錯咩我都理解唔到 淨係舞掂架車都好唔得閒 完全睇唔切出面發生咩事
呢啲真係要行多啲日頭儲番黎 同埋你個腦要有條路本來係點樣嘅感覺 唔係一多車你就會跟前車跟到過線 架車斜咗 都唔知
我會話跑馬地係壓力下揸車 個腦不斷process d 資訊又要快 一兩秒嘅本能反應要靠練出黎
你黎緊考幾點? 如果9點幾10點前會好啲 個時無咁多車 如果你抽中放學時間就
冇曬交通燈嘅情況之下唔係應該首先假設佢係紅燈咩
換左舊鋰電洗左2600
22號Pass,31拎完牌即刻買咗車

好似好衝動
唔係
之前成日有d豬隊友永遠唔敢行出第一步
頂住哂
你唔行出第一步就永遠都行唔到
要慢慢攝出去
你讓下我我讓下你咁
真實揸車就咁
考試唔知
兩點半啊屌路面最乸繁忙嘅時間真係要操多啲晏就車,我就係好似你咁講,架車都未舞掂,完全分唔到神去留意路面嘅情況,仲要聽住隔離師傅不停咁樣咦咦哦哦,想話專心揸好架車先都唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞