有冇人讀大學讀得好唔開心

561 回覆
178 Like 5 Dislike
Year1,頭嗰幾個月真係讀得好唔開心
上堂啲人一早識埋曬堆,上堂唔似中學咁會r隔離吹下水,個個對住部電腦做自己野/專心上堂都唔敢騷擾人,落堂走得快過去投胎
根本就無機會識到人 可能因為我係大類收生,同prog都唔一定同科,就算大家將來想揀同一個major都唔一定讀同一個course
不過唔重要啦啲堂唔take attendence嘅一律走曬,有無人陪上堂都無所謂

識唔到人到一個地步要喺舊登同連登搵同路人
又好彩俾我搵到兩個 同hku啲濕鳩藍血人唔同,大家都係連登仔嘴形夾都幾開心,但同中學嗰種fd真係好唔同

陰公
hku人好閪㗎?

係好撚閪

有住hall 但自己一個係房摺hall時覺得更加孤獨 返屋企都仲有屋企人陪下 朋友又唔多 個個都有自己朋友咁 我擺第一既個班人唔會擺我係第一 日日都唔開心 我都想有班真心朋友
Year3 清水灣Acct
朋友得兩三個
Year 1 2 有上莊,慘被全莊人Freeride
明明日日喪溫書,科科都below mean
CGA爛到一個點(<2.7),唔知點救
冇part time, 揾intern又難
又冇父幹
唔係話想自殺
但完全唔知未來條路應該點行
朋友得兩三個
又冇父幹
唔係話想自殺

同你差唔多 不過我馬料水
朋友得兩三個
又冇父幹
唔係話想自殺

朋友得兩三個
又冇父幹
唔係話想自殺

同你差唔多 只係gpa高小小
朋友得兩三個
又冇父幹
唔係話想自殺

GPA高小小就已經差好遠啦 ching,我次次interview就系死 GPA
好想返返去dse果陣同d fd一齊奮鬥嘅日子
依家讀書頹哂 朋友又唔多識個
冇上莊 冇返工 放學就返屋企打機
朋友得兩三個
又冇父幹
唔係話想自殺

GPA高小小就已經差好遠啦 ching,我次次interview就系死 GPA

我interview係英文廢得制
無offer有interview又有咩用啊
好想返返去dse果陣同d fd一齊奮鬥嘅日子
依家讀書頹哂 朋友又唔多識個
冇上莊 冇返工 放學就返屋企打機

頹晒
各位得閒就做下自己鍾意既野輕鬆下啦
唔好屈屈埋埋
各位得閒就做下自己鍾意既野輕鬆下啦
唔好屈屈埋埋

總之唔好嘗試做好人
否則必定仆街死

利申盡緊力做吓仆街
讀緊engine
唔計圈子係無女其實幾開心
有幾個好熟既fd 夠晒啦

Btw 我都想溝下女

但唔想上莊溝

本身有做開運動

但hall d 運動又會搞到好夜訓 搞到我都無玩hall

全篇文都好中point,完全同意。
Btw巴打我認得你 上個sem 2201呀嘛
有機會做個fd
覺得融入唔到大學呢個圈子
有時候同街外frd玩仲開心
讀緊Engine
想做IT但係覺得條路好黑暗
琴日又見到裁員新聞,唔知自己係咪行錯路

大學嘅讀書模式令我壓力好大
原來諗住入大學可以真正求知識
點知又係比分數勞役
開始為咗追GPA而讀書,甚至討厭自己想讀嘅嘢

冇玩ocamp冇social
我係咪人地眼中嘅大學生?
定係一部讀書機器

有冇人明白我
讀緊Engine

點知又係比分數勞役

定係一部讀書機器

有冇人明白我

屌 我都係
無去ocamp 無上莊 無住hall
一個大學朋友都無
日日自己一個上堂
上完堂on99自己一個食飯
食完飯自己一個人走
唔鐘意讀果個course但被逼要take 無興趣所以覺得好難
一爛grade又無興趣
成個惡性循環

初初以為入大學好爽好瀟灑 點知乜柒人都識唔到
讀緊Engine

點知又係比分數勞役

定係一部讀書機器

有冇人明白我

屌 我都係
無去ocamp 無上莊 無住hall
一個大學朋友都無
日日自己一個上堂
上完堂on99自己一個食飯
食完飯自己一個人走
唔鐘意讀果個course但被逼要take 無興趣所以覺得好難
一爛grade又無興趣
成個惡性循環

初初以為入大學好爽好瀟灑 點知乜柒人都識唔到

一樣
有啲course 開頭聽得好開心好投入
一計分就開始頹,直頭想走堂咁
除咗GPA之外
其他都同樓主一樣
原來我不是一個人
中大撚
冇咩fd
去exchange
你就會唔當香港大學生活係一回事

即係問題更加嚴重?摺到爆仲要身在外地 屋企人都無 得自己一個
爛grade爛到唔開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞