有冇人讀大學讀得好唔開心

561 回覆
178 Like 5 Dislike
讀大學唔住hall影響會唔會好大?
諗住chur gpa學業為重
唔想浪費時間周圍蒲/圍威喂

你會覺得同去遵理補習無分別

yes

但係啲老師差過遵理
就快grad,唔開心,無識到交心朋友,同學都係好功利冷漠,唔會好似中學咁包容大家拆掂佢,可能呢d係社會縮影

巴打YR4 ?

交乜鬼野心吖
當你識到你所期待既交心朋友
轉個頭都可以爆晒你既秘密出黎

到時咪又係自找痛苦
同學都係功利D 比較好
就快grad,唔開心,無識到交心朋友,同學都係好功利冷漠,唔會好似中學咁包容大家拆掂佢,可能呢d係社會縮影

巴打YR4 ?

交乜鬼野心吖

到時咪又係自找痛苦
同學都係功利D 比較好

上堂識果啲都自動當左做hi bye frd先

巴打YR4 ?

交乜鬼野心吖

到時咪又係自找痛苦
同學都係功利D 比較好

上堂都識到frd 你都幾勁
個人覺得如果做 hi bye frd 不如唔識仲好
到時都唔知當唔當佢係 frd 好

利申: 讀個科可以一個人搞掂晒, 唔洗grp project, 淨係考試就夠
日日都想跳樓
自己同理想離開得越黎越遠
成日係度諗自己畢業之後會點
又係得個萬幾二萬人工
之後平平無奇咁渡過呢一生
人工又永遠追唔上樓價
曾幾何時有段時間諗過quit u
但quit左完全唔知可以做d咩
最後冇左個念頭

完全唔知自己條命可以拎黎做d咩
問下巴絲們意見
我煩緊fyp揀individual定group
有啲擔心自己能力不足
而group就好大機會要carry free rider
加上好多嘢要攞大家共識 好驚同朋友鬧交攬炒
日日都想跳樓
自己同理想離開得越黎越遠
成日係度諗自己畢業之後會點
又係得個萬幾二萬人工
之後平平無奇咁渡過呢一生
人工又永遠追唔上樓價
曾幾何時有段時間諗過quit u
但quit左完全唔知可以做d咩
最後冇左個念頭

完全唔知自己條命可以拎黎做d咩

有段時間同你一樣
之後念通了
本來就係賤命一條 想做乜就做乜

巴打YR4 ?

交乜鬼野心吖

到時咪又係自找痛苦
同學都係功利D 比較好

利申: 讀個科可以一個人搞掂晒, 唔洗grp project, 淨係考試就夠

其實都係tutorial 呢啲細班先叫做識到幾個frd

frd到果啲就落左堂都會有計傾
自自然然就當係frd

反而hi bye嘅似乎大家都有共識
除左上堂/功課之外都唔會點搵大家
完sem就可以唔認人

巴打YR4 ?

交乜鬼野心吖

到時咪又係自找痛苦
同學都係功利D 比較好

其實都係tutorial 呢啲細班先叫做識到幾個frd

frd到果啲就落左堂都會有計傾
自自然然就當係frd

反而hi bye嘅似乎大家都有共識
除左上堂/功課之外都唔會點搵大家
完sem就可以唔認人

跳拖..
都係自己係度計數
好後悔trans左科以為bba實輕鬆過engine好多 轉左後5日已經就知伏左
要補讀返之前d course 仲要每科wordload都好大 仲要唔會易得過之前engine d科呢個sem晚晚溫晚晚做無哂娛樂時間 下星期仲要3個final 再下星期就兩個我老豆老母成日話放工返到屋企先有得抖下睇下美劇 我心諗好羨慕啊 我放左學放復活節假係屋企都係做project一係就溫書
好後悔轉左 仲要我原本科major先係我最有興趣 轉去bba係為左避果幾科數學 但逃避真係唔係辦法遲d既難關一定仲大 次次都避顯得我好撚無用 好後悔轉左 比屎自己食 如果我將今個sem 用6科project or溫書既時間溫返f左果科數如果我year1勤力d
trans左之後無一日開心過 識到既人絕大部份都好功利自私好閪講真 感覺完全唔可以交心 唔可以向佢地表露自己既弱點如果唔係比佢地睇唔起 我之前個科 之前幾個sem識果d人根本唔係咁真係唔可以再咁依賴人真係好辛苦 我上星期係canteen見返我之前果科個同學 同佢呻左成個鐘好掛住之前
環境改變 人唔變係冇用
要個世界就你呀?
行出個舒適圈喇死毒撚
環境改變 人唔變係冇用
要個世界就你呀?
行出個舒適圈喇死毒撚

我覺得自己一直都好積極樂觀 明知能力差都只會更加努力 無放棄過 比以前更加努力溫書做pj
但我唔會變做一個自私功利既人好似我上個sem我見我groupmate日日捱夜做功課好辛苦 又成日趕住上堂趕唔切食野 我又次次上堂都帶定野比佢食 請佢飲咖啡 又買左盒mask比佢敷 (我唔係狗公 我同佢都係女)
不過我以後就真係唔會講咁多野比d未熟既同學知 成日一傾得興起就乜都爆哂出黎 點知就會比人暗中笑or睇唔起
環境改變 人唔變係冇用
要個世界就你呀?
行出個舒適圈喇死毒撚

我覺得自己一直都好積極樂觀 明知能力差都只會更加努力 無放棄過 比以前更加努力溫書做pj
但我唔會變做一個自私功利既人好似我上個sem我見我groupmate日日捱夜做功課好辛苦 又成日趕住上堂趕唔切食野 我又次次上堂都帶定野比佢食 請佢飲咖啡 又買左盒mask比佢敷 (我唔係狗公 我同佢都係女)
不過我以後就真係唔會講咁多野比d未熟既同學知 成日一傾得興起就乜都爆哂出黎 點知就會比人暗中笑or睇唔起

邊間u
加油
bba其實唔算好難 好多都係肯背下就得
講真無fd個啲人實係有啲問題
一係就毒到出汁
唔出聲個啲人
上莊住hall, GPA會更低
環境改變 人唔變係冇用
要個世界就你呀?
行出個舒適圈喇死毒撚

邊間u
加油

多謝你啊!!!!!!!!!
我估唔到bba既workload係咁大 同埋microeconomic啊statistics果d對我黎講好抽象好難
我係cityu
環境改變 人唔變係冇用
要個世界就你呀?
行出個舒適圈喇死毒撚

邊間u
加油

我估唔到bba既workload係咁大 同埋microeconomic啊statistics果d對我黎講好抽象好難
我係cityu

讀 chur科慘過食屎
環境改變 人唔變係冇用
要個世界就你呀?
行出個舒適圈喇死毒撚

邊間u
加油

我係cityu

呢d科做多書d數就識架啦
操既方法同engine差唔多
環境改變 人唔變係冇用
要個世界就你呀?
行出個舒適圈喇死毒撚

邊間u
加油

我係cityu

呢d科做多書d數就識架啦
操既方法同engine差唔多

btw ust既情況絕對係engine大workload過bba好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞