有冇人讀大學讀得好唔開心

561 回覆
178 Like 5 Dislike
睇我名

又係巴打你

科大on99

科大
尻尻下就year 2
Gpa都唔知點追
Intern 又無聲氣
Part time 都無做 都無回音
呢科濕勁前路茫茫
女又無 gpa又無
係有幾個莊員 幾個同層嘅fd 其他

係學校做乜都係單機
上完堂就即刻返屋企
到而家都係冇朋友
不過我已經習慣左
唔會再ff yr2有major就會識到人
利申 ust

第二年會衰過第一年,可以話定你聽
大學識人好唔自然
似要帶個面具
中小學日日番學一開頭唔識 之後就會自然建立互信 大家都玩得真心
大學識人假到仆街

中小學起碼係日日見
多少都有互相磨合

大學基本上唔岩傾就即即刻
無人會理你更加無人會想同你做朋友

Year3 清水灣Acct
朋友得兩三個
Year 1 2 有上莊,慘被全莊人Freeride
明明日日喪溫書,科科都below mean
CGA爛到一個點(<2.7),唔知點救
冇part time, 揾intern又難
又冇父幹
唔係話想自殺
但完全唔知未來條路應該點行

但捱捱下都就畢業了

畢業之後仲慘呀

但係念番咁既大學生活都捱得過....
有咩會捱唔過

中學生活至好
我係讀城大
今年Year 2
啱啱揀咗Major
20,30人一班
其實大學真係好現實
你有source,成績好既,Midterm/Final咪癡埋你到
落堂,做project就唔會啦
尼d算正常

本身有d冇好感既人,Midterm特登坐埋黎,要我比份卷佢睇,心諗憑乜

尤其Year 2個圈子定左,好難再拓展(如果唔參加d活動)

所以我都好珍惜係Year 1 入面識既2,3個ocamp friend,可以一齊溫書食飯行街,算係咁
住緊hall淨係掛住玩hall玩到差不多將學業放埋一邊
Major完全唔識人 次撚次都係自己一個坐
冇frd子到宜家連上堂既動力都冇 個個星期都走晒所有major堂 連上堂有quiz有in class都唔撚知 F下F下覺得自己遲早都要defer

你起碼識歎
Year1,頭嗰幾個月真係讀得好唔開心
上堂啲人一早識埋曬堆,上堂唔似中學咁會r隔離吹下水,個個對住部電腦做自己野/專心上堂都唔敢騷擾人,落堂走得快過去投胎
根本就無機會識到人 可能因為我係大類收生,同prog都唔一定同科,就算大家將來想揀同一個major都唔一定讀同一個course
不過唔重要啦啲堂唔take attendence嘅一律走曬,有無人陪上堂都無所謂

識唔到人到一個地步要喺舊登同連登搵同路人
又好彩俾我搵到兩個 同hku啲濕鳩藍血人唔同,大家都係連登仔嘴形夾都幾開心,但同中學嗰種fd真係好唔同

伊鴉溫頭幾個月反而先係蜜月期,最易同人坐得埋傾得埋喎,當時啲人未上莊,未全心投入自己個竇,打開心扉好似冇咁難
離題

想問下中大港大邊個環境易識朋友 無咁小圈子

利申慢熱毒撚 quit U retake

真心中大岩毒撚d

怕港大會有強烈小圈子風氣
個人不太主動SOCIAL的

ust先岩毒撚

當初未入大學真係有好多幻想
入到嚟 好大落差
讀唔太鐘意嘅科 無心向學
莊又冇上 hall又冇住 人又唔識多個
迷失咗 唔知讀嚟做乜
真係
我好唔開心
考完Dse 覺得自己唔夠分
CU n展都入唔到
利申讀physics Econ M1

一日未放榜都未知結果既
考完就玩下放鬆下啦
唔好再諗咁多啦

入到嚟 好大落差
迷失咗 唔知讀嚟做乜
真係

我係好愛自己嗰科,但越讀越冇癮(因為爛龜)
入到嚟 好大落差
迷失咗 唔知讀嚟做乜
真係

我係好愛自己嗰科,但越讀越冇癮(因為爛龜)

俾現實影響自己對一樣嘢嘅喜愛程度
巴打努力搵翻初心啊
入到嚟 好大落差
迷失咗 唔知讀嚟做乜
真係

入到嚟 好大落差
迷失咗 唔知讀嚟做乜
真係

我都試過
讀d野又chur 朝早9點直踩到12點 係夜晚12點
果下真係迷失在這場大學遊戲
本身個人又唔係social
崩潰左
問下巴絲們意見
我煩緊fyp揀individual定group
有啲擔心自己能力不足
而group就好大機會要carry free rider
加上好多嘢要攞大家共識 好驚同朋友鬧交攬炒

輕推 每日都諗緊依個問題
大學識唔到真心fd 返而返工識到
係學校做乜都係單機
上完堂就即刻返屋企
到而家都係冇朋友
不過我已經習慣左
唔會再ff yr2有major就會識到人
利申 ust

第二年會衰過第一年,可以話定你聽

大學同學見到你冇組佢地笑埋你tim
中學會排斥人,但未去到呢種咁變態。
可以話大學係社會縮影,你仆街你既事,各家自掃門前雪

ust
有 但 仲有一個禮拜脫苦海
好後悔trans左科以為bba實輕鬆過engine好多 轉左後5日已經就知伏左
要補讀返之前d course 仲要每科wordload都好大 仲要唔會易得過之前engine d科呢個sem晚晚溫晚晚做無哂娛樂時間 下星期仲要3個final 再下星期就兩個我老豆老母成日話放工返到屋企先有得抖下睇下美劇 我心諗好羨慕啊 我放左學放復活節假係屋企都係做project一係就溫書
好後悔轉左 仲要我原本科major先係我最有興趣 轉去bba係為左避果幾科數學 但逃避真係唔係辦法遲d既難關一定仲大 次次都避顯得我好撚無用 好後悔轉左 比屎自己食 如果我將今個sem 用6科project or溫書既時間溫返f左果科數如果我year1勤力d
trans左之後無一日開心過 識到既人絕大部份都好功利自私好閪講真 感覺完全唔可以交心 唔可以向佢地表露自己既弱點如果唔係比佢地睇唔起 我之前個科 之前幾個sem識果d人根本唔係咁真係唔可以再咁依賴人真係好辛苦 我上星期係canteen見返我之前果科個同學 同佢呻左成個鐘好掛住之前

我準備engine trans bba 想問下你本身中學有冇讀過econ/bafs? 點解係trans 去bba 而唔係其他?
入到嚟 好大落差
迷失咗 唔知讀嚟做乜
真係

我都試過
讀d野又chur 朝早9點直踩到12點 係夜晚12點
果下真係迷失在這場大學遊戲
本身個人又唔係social
崩潰左

咩科要讀咁耐
入到嚟 好大落差
迷失咗 唔知讀嚟做乜
真係

走堂啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞