有冇人讀大學讀得好唔開心

561 回覆
178 Like 5 Dislike
你地真係少年太年輕 俾你地上到莊識到好多人圍威喂又點 十年一覺揚州夢 當年d hi bye friend又有幾多交心 而你自己呢 人又懶左pea左 gpa衰過一舊屎 i.e.兩舊屎咁 打份<1.5k既工 用畢業後幾年時間追返你undergrad用左黎damn beat 屌dec 然後追唔返gpa果三/四年. 或者你話成績唔係你想要既野 咁大學其他機會呢? entrepreneur comp? undergrad research體驗? 做義工? gap year? 狂做partime? 大學好在多機會而上莊既benefit (or老鬼嘗試灌輸俾你既benefit) imo 對比起cost實在太少. 我唔係反對上莊 而係如果你無諗過係其他平行時空入面 無上莊既你會achieve到d咩 咁你只係另一舊番薯文渾渾噩噩浪費人生 浪費你老豆老母供你讀u既錢 除非你永遠都唔知有其他possibility 否則你一定會驚嘆自己錯過左大學入面其他各種各樣既機會

利申 我undergrad就過得唔好 我就係戇鳩仔 希望如果有freshman睇到可以屌醒你 諗清楚你呢四年到底想拎走d乜 sor9長文
你地真係少年太年輕 俾你地上到莊識到好多人圍威喂又點 十年一覺揚州夢 當年d hi bye friend又有幾多交心 而你自己呢 人又懶左pea左 gpa衰過一舊屎 i.e.兩舊屎咁 打份<1.5k既工 用畢業後幾年時間追返你undergrad用左黎damn beat 屌dec 然後追唔返gpa果三/四年. 或者你話成績唔係你想要既野 咁大學其他機會呢? entrepreneur comp? undergrad research體驗? 做義工? gap year? 狂做partime? 大學好在多機會而上莊既benefit (or老鬼嘗試灌輸俾你既benefit) imo 對比起cost實在太少. 我唔係反對上莊 而係如果你無諗過係其他平行時空入面 無上莊既你會achieve到d咩 咁你只係另一舊番薯文渾渾噩噩浪費人生 浪費你老豆老母供你讀u既錢 除非你永遠都唔知有其他possibility 否則你一定會驚嘆自己錯過左大學入面其他各種各樣既機會

利申 我undergrad就過得唔好 我就係戇鳩仔 希望如果有freshman睇到可以屌醒你 諗清楚你呢四年到底想拎走d乜 sor9長文

潮文黎?

潮文黎?

自己經驗真心話 當潮文都好 傳出去屌醒莘莘學子
大學識人好唔自然
似要帶個面具
中小學日日番學一開頭唔識 之後就會自然建立互信 大家都玩得真心
大學識人假到仆街

中小學起碼係日日見
多少都有互相磨合

大學基本上唔岩傾就即即刻
無人會理你更加無人會想同你做朋友
明明夠分入三大 結果入撚左shitty
每日都後悔緊
明明夠分入三大 結果入撚左shitty
每日都後悔緊

shitty專科>三大乞食
讀緊engine
唯一問題係識唔到女
完無異性朋友 唉
唔好話溝 想識個做朋友傾下計都無

啱呀,想起major course入面識女真係難過登天
仆街今年year 3 乜撚野都唔識 gpa 又低 都唔知第日點搵工
讀part time 表示好想住hall
我呢啲asso仔就係望你個學位
我呢啲asso仔就係望你個學位

到你有既時候 就會睇其他野
互相利用
淨係想知究竟冇上莊冇住hall冇玩任何soc既話 出pool既可能性係咪0
yr1
有去ocamp
一樣無朋友
無住hall無上莊
自己一個食飯上堂放學
垃圾雞校出身 得一個fd同u 得閒可以搵下佢玩
上堂d野唔識 只係厚住面皮問d omate 但搵得多都驚煩
識唔到朋友無所謂 識到女朋友就ok 但係太摺 又無話邊個合眼緣 都係發下夢算
淨係想知究竟冇上莊冇住hall冇玩任何soc既話 出pool既可能性係咪0

如果可能性有負數... 我會話係負數
Year1,頭嗰幾個月真係讀得好唔開心
上堂啲人一早識埋曬堆,上堂唔似中學咁會r隔離吹下水,個個對住部電腦做自己野/專心上堂都唔敢騷擾人,落堂走得快過去投胎
根本就無機會識到人 可能因為我係大類收生,同prog都唔一定同科,就算大家將來想揀同一個major都唔一定讀同一個course
不過唔重要啦啲堂唔take attendence嘅一律走曬,有無人陪上堂都無所謂

識唔到人到一個地步要喺舊登同連登搵同路人
又好彩俾我搵到兩個 同hku啲濕鳩藍血人唔同,大家都係連登仔嘴形夾都幾開心,但同中學嗰種fd真係好唔同
上堂啲人一早識埋曬堆,上堂唔似中學咁會r隔離吹下水,個個對住部電腦做自己野/專心上堂都唔敢騷擾人,落堂走得快過去投胎
根本就無機會識到人 可能因為我係大類收生,同prog都唔一定同科,就算大家將來想揀同一個major都唔一定讀同一個course
不過唔重要啦啲堂唔take attendence嘅一律走曬,有無人陪上堂都無所謂

又好彩俾我搵到兩個 同hku啲濕鳩藍血人唔同,大家都係連登仔嘴形夾都幾開心,但同中學嗰種fd真係好唔同

陰公
hku人好閪㗎?
yr1好唔開心
讀到yr3 就會盲目

陰公
hku人好閪㗎?

+1 hku law

但是中大幸食到多啲人係好嘅

陰公
hku人好閪㗎?

係好撚閪
但是中大幸食到多啲人係好嘅

巴打都係中大?

陰公
hku人好閪㗎?

係好撚閪

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞