蔡英文展談判專家本色!3劇本等死線反擊

775 回覆
2354 Like 8 Dislike
唯一就係叉廚。送大粒墨之後唔再做台灣線
但非中國嘅國家就可以派人嚟香港執法?
扮工之王
咁如果其他國家呢?
正常應該係外國殺咗人 -> 返咗香港
外國通報香港 -> 香港拉人 -> 引渡外國受審
如果當地警方要香港搜証,就要同黑警合作

如果用呢個模式,就等於認台灣有主權,因為引渡係要(國家級)法院落order同香港引渡

所以香港唔可以因為殺人拉佢去引渡
但係又唔可以睇住佢著草唔理

所以就只有自首呢條計
諗住將個波推返畀台灣

所以小英就將計就計
唔係唔收,我而家協助你押佢返去
唔想我押佢返去,你就引渡畀我
同時冼鳩中共,港共,同國民黨

一環扣一環,好撚複雜
果然係國家級政治操作

D藍絲廢老仲話
台灣同中國對著幹
殺咗人就要填命,就係咁簡單

屌你其實一D都唔簡單
估計林奠答案

因為香港人推倒逃犯條例,導致殺人犯周街走,係香港人嘅問題,佢初心仍在

只接受台灣以台灣省名義來港,唔接受以中華民國名義在港執法
無入台證梗係上得
有落地簽㗎嘛
我睇其他報道話:

「陸委會稱,港府在本案的政治操作,根本處心積慮地凸顯港人在香港以外的中國大陸地區犯罪,港府無任何管轄權,所以必須送回中國大陸審理。港府也用相同邏輯,企圖將台灣納入所謂的「一個中國」的政治框架下,強調陳同佳案只有台灣才有管轄權,因為把台灣視為中國的一部分,所以台港之間不能進行司法互助協商」

Link: https://china.hket.com/article/2478815/【陳同佳案】陸委會批港府視台灣為中國一部分%20拒司法互助?mtc=30010

想問下 點解香港政府將陳同佳以自首為由送去台灣
等於假設咗「台灣係中國一部分」?

法律白痴 求解答
一就係香港機場禁區移交,如果要搜證就好似以前菲律賓人質事件咁。但而家一個中國基本法又set 左中國不能在港執法咁你當台灣人員係邊個國家
經過選舉洗禮,係有質素好多
等睇戲
屌你老母啦條link入面第二段已經解釋咗點解啦死五毛
如果真係攞客機啲人做人質,焗台灣俾佢降落,咁點拆
推上頂
大粒墨想坐監姐求其喺香港做啲嘢都坐監啦
使乜搞咁多嘢
難保香港有人同佢同名
炮台山入既人要小心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞