搵工搵到好迷茫(6)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
哩2個星期都冇電話,難得哩幾日有工 apply下,點知封封email都冇人睇 究竟個天想我點

我係哩個post嘅負能量來源

哩個星期都無電話
仲要無apply 工

負能量在此

聽日最後一個interview
哩個星期無apply工
我想返工
琴日in 個份, 收到電話下星期 2nd in 難得依個星期咁好狀態 ... 我寧願佢叫我聽日 in

好怕second in
衰左無浪費兩之心機

更灰
哩2個星期都冇電話,難得哩幾日有工 apply下,點知封封email都冇人睇 究竟個天想我點

我係哩個post嘅負能量來源

哩個星期都無電話
仲要無apply 工

負能量在此

聽日最後一個interview
哩個星期無apply工
我想返工

有工返既時候就會想放假
但無工返無錢既時候就會想返工
有冇人係唔知自己想做咩

冇咩方向
像個迷途的人

我都係
今日個hr問我。想搵咩工種既clerk
唔識答

你之前份工係咪做clerk?
其實我而家都係做緊clerk
當時搵工係為左想返一至五office hour
之後比個hr係咁gut我:究竟你想搵咩工
然後我再冇搵返clerk既工,因為諗諗下其實都唔係咁想做
不過我最怕係比人問我有咩career path

其實career path唔難答,平時自己抽啲時間思下考

次序係咁:
你想自己十年後係點?
你唔想自己十年後係點?
你有無啲憧憬嘅人、事?
你有無做過啲咩係覺得自豪?
你擅長做啲咩、玩啲咩?
你最討厭做啲咩?(消去法)

慢慢你就會發現,原來你有好多野一定唔會做
然後又會發現一堆原來做都無咩所謂,但係做得長又悶嘅工種
又會發現一堆好似好辛苦但你又覺得幾有前途可以一戰嘅工

最後最後先會搵到一種排除一切,淨低嘅工
思考嘅過程相當漫長,可以幾個月甚至一兩年去探索,因為思想會隨年齡改變
但係一旦搵到就請堅持
堅持才能成功。

冇咩方向
像個迷途的人

我都係
唔識答

我之前係clerk.不過升過職.個tittle唔係clerk.但做d野其實差唔多
而家搵工搵返clerk
但唔會搵返原本果行

但clerk做邊行都係做同樣既野
同admin assistant 一樣
間間job ad哩兩個位都係
接電話 / admin support / ad hoc tasks

admin support呢個字真係無敵

admin support + ad hoc應該包含晒所有工無得輸

所以之前有個offer
即時出俾我
我立即reject
我想做實際啲嘅野
Line manager 介紹份工都係不停掟ad hoc
講唔出要做乜
琴日in 個份, 收到電話下星期 2nd in 難得依個星期咁好狀態 ... 我寧願佢叫我聽日 in

好怕second in
衰左無浪費兩之心機

更灰

琴日in 嗰個已經係 將來既上司 ... 佢有同我講 有機會唔駛 2nd in , 要睇下佢上邊嗰個有冇興趣參與 ...

頂 , 點知佢真係有興趣參與 ... interview 要培養個情緒 ... 隔成個星期先 in 依幾日 send 下其他工 , 打下機分散下注意力先

驚佢有牙!
in佢!
有冇人係唔知自己想做咩

冇咩方向
像個迷途的人

我都係
唔識答

我之前係clerk.不過升過職.個tittle唔係clerk.但做d野其實差唔多
而家搵工搵返clerk
但唔會搵返原本果行

但clerk做邊行都係做同樣既野
同admin assistant 一樣
間間job ad哩兩個位都係
接電話 / admin support / ad hoc tasks

admin support呢個字真係無敵

admin support + ad hoc應該包含晒所有工無得輸

無撚敵
今日去左in民政 坐board個女仔幾正
我想問巴絲們封e-mail會唔會真係當傳統信咁去寫/打 ?

有冇d 好既e-mail sample可以抄考下

眼見Google出黎個堆都係傳統舊式,水蛇春咁長既信一樣.
我覺得既然封email都連埋 CV/resume ,冇必要再打一大篇根本上一樣既野落去.

橫掂大家都係搵工,不如集思廣益.
互相幫大家盡快出pool
終於有offer, 各位加油呀!

咩工啊

Marketing
祼辭咗幾個月
琴日話要講下 administrative 同 executive 既分別

兩個字中文都可以解 「行政」 , 分別在於個範圍

administrative 通常係指 serve 大範圍既行政工作
例如係一間細公司 administrative assistant / officer 係管哂成間公司既行政野, 包括 整 standard operations procedure (SOP) , 負責制定全間公司都用既 policy, 訂全間公司都用既用品 搞全間公司都有份參與既活動 等等 。
所以如果一間大公司 請既 administrative post 通常係under 中央行政部 管既人同事都更多更煩, 但前途有一定保證。

而 executive 依隻字 有兩個級數, 如果齋單一隻字 「executive」係指高級行政管理層。 依度講唔係高層個種既 executive assistant / officer 。
通常佢地個範圍係細過 administrative 。 例如一間機構既某個部門請做 admin 野既人就係 executive assistant 。做既 admin work 都會較 specific 。係 serve 條 team , serve 部門為主。

兩者做既野差唔多, 但以前途嚟講各有利弊。

前者你sell 既係 人數多大範圍既 admin work , 做既野有代表性有影響性。
但唔好既係 唔夠「專門」。

後者相反, sell 既係 「專門」, 會了解更多前線既事情, 但涉及既層面往往較淺層, 泊唔到高層好碼頭。

所以如果有興趣搵依類工既
入門開始排序 大公司AA >> 細公司 AA > 大公司 EA > 細公司 EA

但當然, 有 D 行業 or 有 D 細公司好鍾意亂搞 d title 既, 就另計啦, 到時你又可以好大水份。

有用資訊

EO ?

醒下啦

成功入去做 發玩只此一個

EO ?

醒下啦

成功入去做 發只此一個
大家唔好失望 搵咗工2個月
見咗差唔多成十份工
而家有3個offer
聽日要決定喇
唔知點揀好

A. 12k 文員 細公司(4個人)
5day 新蒲崗
0930-1800
所有紅日放假
跟大陸廠放annual
年廿八開始放
細office
Hea

B. 大公司 採購文員
12k 星期六長短周
今年內會轉5日 9-6
14個月糧
10日年假
葵芳新都會

C. 1823
16k 5day (揀scheme)
on shift 一更10.6 個鐘
3個月一次通宵
油麻地
10日年假

Ps 我住屯門

EO ?

醒下啦

成功入去做 發玩只此一個

人事部唔會出現係你department

我覺得既然封email都連埋 CV/resume ,冇必要再打一大篇根本上一樣既野落去.

我自己就會求其講吓自己做過啲咩同有咩attribute適合呢個post,內容唔駛好長,以前professor講過唔好多過250字
見咗差唔多成十份工
而家有3個offer
聽日要決定喇
唔知點揀好

5day 新蒲崗
0930-1800
所有紅日放假
跟大陸廠放annual
年廿八開始放
細office
Hea

B. 大公司 採購文員
12k 星期六長短周
今年內會轉5日 9-6
14個月糧
10日年假
葵芳新都會

C. 1823
3個月一次通宵
油麻地
10日年假

Ps 我住屯門

我傾向揀B
P.S.唔知採購文員其實係做咩,不過我自己唔傾向番shift,最好就五天工作大但係大公司又講明今年內會轉五日咁都應該揀得過
見咗差唔多成十份工
而家有3個offer
聽日要決定喇
唔知點揀好

5day 新蒲崗
0930-1800
所有紅日放假
跟大陸廠放annual
年廿八開始放
細office
Hea

B. 大公司 採購文員
12k 星期六長短周
今年內會轉5日 9-6
14個月糧
10日年假
葵芳新都會

C. 1823
3個月一次通宵
油麻地
10日年假

Ps 我住屯門

B , 大公司 地點方便 剩係哩兩點都夠做
仲要就黎轉5日

我自己就會求其講吓自己做過啲咩同有咩attribute適合呢個post,內容唔駛好長,以前professor講過唔好多過250字

戴頭盔:16FG垃圾,唔好完全信我
見咗差唔多成十份工
而家有3個offer
聽日要決定喇
唔知點揀好

5day 新蒲崗
0930-1800
所有紅日放假
跟大陸廠放annual
年廿八開始放
細office
Hea

B. 大公司 採購文員
12k 星期六長短周
今年內會轉5日 9-6
14個月糧
10日年假
葵芳新都會

C. 1823
3個月一次通宵
油麻地
10日年假

Ps 我住屯門

我會揀b/c
C應該會識到多d人
唔中意講野就b
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞