搵工搵到好迷茫(6)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
你地會唔會打去問請唔請?

我自己就唔會

唔會
通常佢地講左兩星期無通知即係不被取錄
唔洗問
唔會 問完都會唔會答你 叫你等消息/同事行開咗 一陣叫佢回你 (但永遠唔會回)
啱收到call聽日又去in 祝我成功
今個月第八個interview

為你集氣你見得非常勤力

為你集氣你見得非常勤力

加油吖,集氣

為你集氣你見得非常勤力

加油吖,集氣

加油

我已經無曬動力
連jobsdb都一門睇工次就算
頭先收到call
以為琴日份工打嚟 點知係另一間公司
我今個月都第7個interview喇
可唔可以快啲有offer
日日look jobsDB好攰
4月又多紅日 好想快啲返新工
你地會唔會揀工見
有時有工打黎約我我都應承住先,跟住睇完間公司就reject interview
我呢兩個禮拜加埋見左十份有多都冇回音
頭先收到call
以為琴日份工打嚟 點知係另一間公司
我今個月都第7個interview喇
可唔可以快啲有offer
日日look jobsDB好攰
4月又多紅日 好想快啲返新工

你真絲 假絲呀 ? 係咪個個絲打都咁多工見呀

真絲
你地會唔會揀工見
有時有工打黎約我我都應承住先,跟住睇完間公司就reject interview

我通常上網search完間公司先apply
今日見左份 聽日有Second in
直接同大陸個manager見
勁唔中意用普通話做聯絡
你地會唔會揀工見

我會
有時會睇埋香討啲post 睇下之前啲人見成點
同埋睇下間司請人請得密唔密
睇完一輪先決定re唔reject
不過好多時都會去搏個見工嘅機會
真係太差先唔去 (但會打個電話/email通知返人)

而家先月中,幾日就一個interview
加油呀!
勁唔中意用普通話做聯絡

用視像見 ? or 佢會咁啱返嚟 HK ?

我 D 普通話好差, 我實做唔到依 D interview

今日已經同左香港條line 既manager 傾過,又係普通話
跟住佢過大陸同我deal個人又黎左
仲有加埋個鬼佬見工
真係講英文輕鬆好多
我聽日會照返1823training先
有糧出
同埋頭一個月可以即日辭
勁唔中意用普通話做聯絡

今日已經同左香港條line 既manager 傾過,又係普通話
仲有加埋個鬼佬見工
真係講英文輕鬆好多

哇 咩工種嚟架 你語文能力好好架 ?

又普通話 又英 , 我就唔得啦

收到風 深紅芝士巴打啲英文好流利
有糧出
同埋頭一個月可以即日辭

輕鬆拎左皮幾野先
勁唔中意用普通話做聯絡

仲有加埋個鬼佬見工
真係講英文輕鬆好多

哇 咩工種嚟架 你語文能力好好架 ?

又普通話 又英 , 我就唔得啦

收到風 深紅芝士巴打啲英文好流利

邊係
Oral 得d
有糧出
同埋頭一個月可以即日辭

輕鬆拎左皮幾野先

返一星期咋
決定4月3號返嗰間新蒲崗嘅細公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞