搵工搵到好迷茫(6)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
見工時自我介紹大家會講啲咩?好似個個差唔好好悶咁。集思廣益一下點突圍而出

你做mkt真係要特別啲至得

我朋友in mkt
個manager 你覺得自己份人閪唔閪?

岩岩畢業個年見一份工,個manager係咁踏我,又話我父母有樓所以我唔捱得。
我話如果唔合適不如完啦,佢又叫我考慮下。唔知乜心態

老一代d人,似住自己年紀大
大佬又唔諗下大家唔係成長係同一世代
好多野已經唔同哂
請就請 唔請咪算囉
人生係自己
我發達或者揸兜
關你撚事咩
岩岩打去見工 約我5點柴灣見工
但佢問我既野好奇怪 問我住邊有無案底...

住邊睇你會唔離公司好遠同埋睇約你幾點好,案底其實係會問,不過通常填表先問

你地有無試過打去見工 條友D態度好似收數咁...
頭先in左份data entry clerk
一至五返830至630
六長短週 放1點
年假10日 最多16日定18日
係倉做.可以著好hea

我寫12.k
佢話比到10.但有travel allowance
計埋有11到
不過近我.車錢比上份工平一半

不過唔記得問佢放勞假定銀行假

大家點睇
同埋知唔知日資公司多數放勞假定銀行假
一至五返830至630
六長短週 放1點
係倉做.可以著好hea

我寫12.k
計埋有11到

大家點睇

唔好做依份,咁刻薄
日資多數銀行假
一至五返830至630
六長短週 放1點
係倉做.可以著好hea

我寫12.k
計埋有11到

大家點睇

搵左幾耐工?急唔急?
近係好大優勢 做住搵啦不如
一至五返830至630
六長短週 放1點
係倉做.可以著好hea

我寫12.k
計埋有11到

大家點睇

巴定絲?
一至五返830至630
六長短週 放1點
係倉做.可以著好hea

我寫12.k
計埋有11到

大家點睇

做住搵
不過830 好想死
好想打去間公司
扮嘢話上次interview冇講幾耐有通知
但又好似好無聊咁 十五十六
好想打去間公司

如果想知咪直接問係咪都唔洗等囉
9成都會hea 9你
叫你等消息繼續
好想打去間公司

如果想知咪直接問係咪都唔洗等囉
9成都會hea 9你
叫你等消息繼續

打過一次 話同事行開咗 轉頭覆我
最後緊係冇覆喇
之後我就冇再打過去 再想做都係等算
一至五返830至630
六長短週 放1點
係倉做.可以著好hea

我寫12.k
計埋有11到

大家點睇

唔好做依份,咁刻薄
日資多數銀行假

屌打錯放530:
一至五返830至630
六長短週 放1點
係倉做.可以著好hea

我寫12.k
計埋有11到

大家點睇

搵左幾耐工?急唔急?
近係好大優勢 做住搵啦不如

1月頭last day
搵到而家
黎緊in aco ca
都係搵份做住等

btw..係放530
其實有degree但無work experience應該開咩野價?
唉 失業快半年了
來生不讀pure science
一至五返830至630
六長短週 放1點
係倉做.可以著好hea

我寫12.k
計埋有11到

大家點睇

巴定絲?

其實有degree但無work experience應該開咩野價?
唉 失業快半年了

13k 5 day
一至五返830至630
六長短週 放1點
係倉做.可以著好hea

我寫12.k
計埋有11到

大家點睇

530 自
一至五返830至630
六長短週 放1點
係倉做.可以著好hea

我寫12.k
計埋有11到

大家點睇

巴打 呢份係邊間
一至五返830至630
六長短週 放1點
係倉做.可以著好hea

我寫12.k
計埋有11到

大家點睇

巴定絲?

認真 唔好做warehouse clerk
你幾時IN ACO / CA
我係你就認真準備 IN完再搵
唉 失業快半年了

我當年 2007 年 10.5K 做中學 TA

依家我諗 一般普通職位 只能開 11K ~ 12K

10年來FG個價都無乜點變
TA宜家都係12-15K 又要乜柒都識
其實如果你地咁搵工法 , 我都有 D 心酸
見你地搵 D 工 ... 我建議你地可以 apply 公營機構文職 (e.g. 醫院, 政府 N 仔)
起碼有 11~ 13K 起薪 , 工時 44 hrs, 跟政府加人工又有約滿酬金
可以爭取時間讀書洗底

同意

之前衰心急搵咗宜家份私人工
多野做又人工低
宜家等緊正苦工結果
如果今年唔得 打算搵返公營機構
起碼有時間進修
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞