搵工搵到好迷茫(6)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike

我都知我經驗差少少架啦 但搵咁少真係唔知點生存點組織家庭

依個係 80 後 90 後 (無父幹) 既共同問題 , you are not alone
我自己 3 字頭都想結婚, 無居所無事業既問題 亦困擾左我幾年
我自己做埋投資都追唔到樓價 ... 近五年直情係我地既惡夢

所以我勸你睇開 D, 用最低既期望值去生存同組織家庭 ...
依兩個問題唔係你一直轉工爭取幾個 % 升幅 就會解決到既 ...
#ice#fs
簡單 D 講, 認住命先 .... 過多一兩年應該有轉機

Sad but true ...
但你搵得多唔多有時都好睇際遇…講緊唔係sales , mt ibank 工種
因為我有fd 畢業做左未夠2年野,一個搵2萬1,一個搵2萬7…
有d野係恨唔黎

都唔係專科,佢地都是8大bba grad only

Sad but true ...
但你搵得多唔多有時都好睇際遇…講緊唔係sales , mt ibank 工種
因為我有fd 畢業做左未夠2年野,一個搵2萬1,一個搵2萬7…
有d野係恨唔黎

都唔係專科,佢地都是8大bba grad only

其實 bba 真係幾唔錯架 ,
因為 bba d 人起碼語言能力有保證, 而大前提係個人識 social , 識刷鞋

依 D 收入無可能恨到 , 因為我地自己都係個類人[/quote]
但搵2萬7果個唔social 都唔會刷鞋,英文唔好但普通話唔錯⋯⋯佢搵咁多應該真係好彩only

但搵2萬7果個唔social 都唔會刷鞋,英文唔好但普通話唔錯⋯⋯佢搵咁多應該真係好彩only

萬一無中 咁算啦 , 葡萄嚟都無用 ... 因為太少成功例子

所以正常人都係係萬零蚊果條線浮游
第一日返
太早到公司

萬一無中 咁算啦 , 葡萄嚟都無用 ... 因為太少成功例子

所以正常人都係係萬零蚊果條線浮游

所以唔好入咁多 連登仔 討論人工既 POST

好多都好假 ... or 真係萬中無一既勁人爭住出嚟拎存在感

咁我都信有d可能係萬中無一嘅⋯⋯但唔會係average 果d人工囉
btw , 如果之前做左 5 年嗰份工, 我待人處事好 D , 前老細 Carry 我升多一級既話, 我都已經 28K ~ 30K 既 officer 啦

但可惜佢喺我做到第 3 年個陣, 就升官發財升左去第二個區 , 人跟老細我跟老細 , 跟跟下個老細升職走左

咁真係運氣同際遇問題
好想快啲見完走
已經冇動力
好想快啲見完走
已經冇動力

哩兩個星期已經自我放棄狀態

永遠都係不被選中個個
好想快啲見完走
已經冇動力

我都搭緊車去
其實係咪我叫價太高呢?一個星期了,都冇電話。

我做緊Marketing Officer .$14000。到而加為此做左兩年,high dip畢業,而加想搵翻Marketing工叫價15000有啲叫16000

其實係咪太高呢?

有同事都係呢個title FG $13XXX,但你有兩年經驗叫萬五萬六應該唔算太高?
其實我都想問如果轉工叫價應該大概高幾多先合理
話說新工簽左約 但之前返學嗰陣有返summer job
嗰間公司有人resign (係我之前個位) 但我4月放新工 你覺得我反一個月再即日通知轉反去之前Summer job嗰間會唔會唔好
Sorry for 1999

即係你有份新工
咁啱之前間公司有位然後你又想返去

但係你又想做4~5月呢段時間先逗一個月糧再轉?

咁你舊公司仲係唔係暑期工位?
定你其實係搵緊暑假工位/短約位?
你同舊公司係唔係講好左返去一定請你?

P.S. 係舊PO抄過黎

理解力好強
舊公司暑期工位 變左做full time
如果舊公司嗰個同事4月係遞信 我就好大機會返到去
因為舊時同事經理都識我 仲有contact
但會唔會影響到新公司 做一陣就走
見完工 好攰 點解新界去新界地區都要用成個半鍾
點解要住新界
其實係咪我叫價太高呢?一個星期了,都冇電話。

我做緊Marketing Officer .$14000。到而加為此做左兩年,high dip畢業,而加想搵翻Marketing工叫價15000有啲叫16000

其實係咪太高呢?

有同事都係呢個title FG $13XXX,但你有兩年經驗叫萬五萬六應該唔算太高?
其實我都想問如果轉工叫價應該大概高幾多先合理

可能因為我得high dip

理解力好強
舊公司暑期工位 變左做full time
如果舊公司嗰個同事4月係遞信 我就好大機會返到去
因為舊時同事經理都識我 仲有contact
但會唔會影響到新公司 做一陣就走

我自己做過 train 人既人 ... 我既立場答你緊係唔好架
train 完就走

我都覺得好似唔咁好
見完工 好攰 點解新界去新界地區都要用成個半鍾
點解要住新界

新界東出完九龍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞